Filmoška – Unfriended

pridal Tom 24.1.2015 o 11:10


Unfriended, Offline… Alebo ako sa (pravdepodobne) rozhodli tento film zničiť nazvať na Slovensku – Cybernatural.

O čo vlastne ide? Nový horor predsa! Podobnou cestičkou, akou sa pred 16 rokmi vydalo Blair Witch, pred 8 rokmi zasa Paranormal Activity, sa tento rok vydá aj Unfriended. Film má mať u nás premiéru už o pár mesiacov (vraj 16.4.2015), pričom pointa je skutočne aktuálna a na dnešnú dobu aj desivá…

Čoho sa totiž naozaj bojíme? Upírov pre nás zabil Twilight, zombiekov nadobro pochovali vo Warm bodies a vlkodlaci… Tí rozkošní chlpáči neboli desiví snáď nikdy. Ale zato tu máme všadeprítomný strašiak = Fejsbúk! Jútub! …a sociálne siete tak všeobecne! Tých sa bojíme, hlavne teda potenciálnej hanby, ktorá je s nimi spojená. Ako je povedané hneď v úvode traileru k Unfriended: „Online prežijú Vaše spomienky večne… rovnako ale aj Vaše chyby„. Bu-bu-buuu! Mdloby! No a presne toto je zápletkou tohto hororu.

Totiž… Bola raz jedna dievčina menom Laura. Laura bola tak trochu štetka, hlavne keď si vypila (čas na krátky flashback, reflektujúci naše nie zrovna najslávnejšie chvíle, ktoré sme ale ochotní zatĺkať do posledného dychu) no chudera mala oproti nám tú smolu, že v celej svojej opitej a povedzme že prítulnej kráse, bola zachytená na viacerých fotkách, ale hlavne aj videu…

V princípe ju našli po párty ležať niekde dole hubou v odpadkoch, posranú a so sukničkou vyhrnutou tak, že jej bolo vidieť až do kuchyne… no jednoducho lejdy. Čo chudera už ale nepotrebovala vôbec, bol nejaký anonymný dobrák, ktorý toto video zavesil na Youtube a tak sa ďalej šírilo sociálnymi sieťami, spoločne s ohovaráčkami = americké peklo, v podobe ohrozenej povesti a popularity… Horor sám o sebe pre istú časť publika. Laura, akožto slabšia povaha, túto hanbu dlho nevydržala a po troch dňoch posmeškov sa rozhodla pre samovraždu. Mimo iné, taktiež zachytenú na kamere… z nejakého dôvodu. Tragédia.

A teraz poskočme o rok neskôr, kedy sa už všetci jej kamoši pohli so svojimi životmi ďalej… Vtedy už začína horor aj pre ostatných, nie len pre 13 ročné dievčatká plné obáv spojených so stratou popularity. Laura sa totiž navrátila ako duch, ktorý si kúlovo počkal na výročie svojej smrti a začala kontaktovať svojich kamošov… Ale ako už asi tušíte, dievčina nie je zrovna typ ducha, čo by komunikoval cez špiritistické tabuľky, krvavé odkazy na zrkadle, alebo nebodaj klopkaním na nábytok. Nie, nie… ona ide tvrdo do FB správ, skajpovačiek, mailov… Laura Vás nemilosrdne štuchne na FB toľkokrát, až Vám z toho j*bne! Pritom chce len zistiť, kto dal jej video online… Aby ho mohla zabiť. V prípade, že s ňou priatelia nebudú spolupracovať, začne vyzrádzať ich temné tajomstvá, ktoré napr. videla skrze web kameru (len si uvedomte, čo všeeetko vidí Vaša kamerka… shame on you!), alebo ktoré našla na harddiskoch ich PC a pod… jednoducho hardcore duch. No a ak táto šikana zlyhá, je tiež pripravená zabíjať ich rad radom… Toľko k hlavnej premise tohto hororu.

Koho zaujímavého v tomto filme uvidíme? V podstate nikoho… Ide väčšinou o menej známe/neznáme/nezaujímavé tváre, ale to všetko sa môže zmeniť možno aj práve vďaka tomuto filmu a už o pár mesiacov tu budeme riešiť zrovna ich rite, cecky, vzťahy, škandály… takú tú bežnú agendu slušného novinára.

Heather Sossaman (Laura) – doteraz známa skôr len ako epizódna postavička z rôznych CSI, NCIS a pod.

Courtney Halverson (Val) – epizódna postava zo seriálov ako Pohotovosť, Médium a True Detective.

Will Peltz (Adam) – jeho filmografia nestojí veľmi za zmienku… to skôr upozorním na fakt, že vyzerá ako chýbajúci vývojový článok medzi mužom a Pavielom Rochnyakom.

Shelley Hennig (Blaire) – „známa“ z Tak ide čas a seriálov ako Teen Wolf, alebo Secret Circle… OMG, such fame!

Renee Olstead (Jess) – nehrala snáď v ničom, čo kedy bolo populárne u nás…

Moses Jacob Storm (Mitch)

Matthew Bohrer (Matt)

Jacob Wysocki (Ken) – doteraz hral akurát tak v Glee a v Pitch Perfect

Znie Vám tento film ako sprostosť? Je dosť dobre možné, že to tak aj naozaj bude… Ja to ale rozhodne risknem. V dnešnej dobe, kedy je v kinách plno hardcore sa tváriacich hororov, pričom 99% z nich ma ani len neprekvapí, natož aby ma vydesilo… takýto experiment s pomerne originálnym nápadom minimálne opáčim. Moje očakávania podržím ešte nižšie, než keď som išiel na tretieho Hobita… a v najhoršom z toho bude o pár mesiacov téma na posmech, ku ktorej sa budem môcť vrátiť. V tom lepšom prípade Vám naopak odporúčim, ktoré plienky zaručene neprerazíte ani počas najvypätejších scén.








Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk