Filmoška: Smallville slávi 14 rokov

pridal Tom 4.11.2015 o 20:42


…a jeho skalní fanúšikovia tak nejak 30, preto poďme zaspomínať!

Smallville nám v roku 2001 priniesla TV stanica WB,  ktorá je dnes už známa pod názvom CW. Tento seriál žal jeden úspech za druhým a to hlavne u detí, teenagerov a ľudí do 30, ktorí by sa k tomu ale v tej dobe nepriznali ani za boha. Ja taktiež zatĺkam dodnes. Seriál bežal ešte 8 dlhých rokov od jeho poslednej zaujímavej epizódy, čož je aj na Ameriku obdivuhodné… A priniesol nám do mokrých snov života tváre ako Tom Welling, Allison Mack, Kristin Kreuk či Michael Rosenbaum, po ktorých nám zostala už len diera v srdci, pľuzgiere na dlaniach a sucho v slipoch.

Za 10 rokov svojej existencie sa týmto seriálom prehnalo množstvo vtedy ešte neznámych tváričiek a keďže je celkovo na čo zaspomínať, zahajujem festival nostalgie a náhodných trivia informácií o tomto seriáli, ktoré ste mohli, nemuseli, zrejme ani nechceli vedieť… no mne sa zdali zaujímavé, takže tu ich máte a nep!čovať nemáte vôbec zač!

1. Tom Welling a Allison Mack takmer nedostali úlohy Clarka a Chloe. Pôvodne sa mal totiž hlavnej úlohy zmocniť Milo Ventimiglia a Kristen Bell si zasa taaakmer zahrala Chloe. Títo dvaja sa však svojej chvíle predsa len nakoniec dočkali, no až v seriáli Heroes, kde si aj dokonca zahrali spoločne. Milo strávil taktiež pár sezón v Ženách z rodu Gilmorovcov (ako Jess), Kristen mala zasa vlastný seriál – Veronica Mars, a teraz už chce stavať snehuliaky akožto hlas Anny z rozprávky Frozen.

2. Predtým, ako sa z Toma Wellinga stal herec, pracoval ako model pre Abercrombie & Fitch. Tak, mal na to chlapec… vlohy.

3. Ian Somerhalder a aj Paul Wesley si zahrali epizódne postavy v Smallville dávno predtým, ako sa vrhli na vlnu zohriatych upírov dnešnej doby. Títo dvaja sa ale aspoň netrbliecú na slnku.


4. Amy Adams, ktorá si zahrala Lois Lane v jednom z mnohých pokusov o reštart Supermanovho príbehu na striebornom plátne – Man of Steel, sa najskôr epizódne blysla v Smallville a to v úlohe upírky sosajúcej z ľudí tuk. Tie zápletky.

5. Mnohé tváre, známe zo starších verzií Supermana, si v seriáli našli svoje viac či menej významné miesto. Za zmienku stojí hlavne Christopher Reeve, ktorý si pred svojou smrťou stihol zahrať v dvoch epizódach. Dean Cain a Teri Hatcher zo seriálu Superman (Lois & Clark: The New Adventures of Superman), ktorý je asi najznámejší práve mojej generácií (old fucks), ďalej Terence Stamp (pôvodný Generál Zod) ako hlas Jor-Ela a samozrejme Annette O’Toole, ako Martha Kent, ktorá si v Superman III zahrala Lanu Lang. To je len zlomok tvárí, ktoré sa seriálom mihli ako špeciálni hostia.

6. V Smallville sa ukázal aj Jonathan Taylor Thomas, a to dokonca až na dve epizódy a potom už kompletne pochoval svoju niekdajšiu slávu, založenú na úspechu seriálu Kutil Tim.

7. Rezidencia Lexa Luthora by mala byť poriadne známa každému divákovi, ktorý vie, čo je dobré! Je to totiž rovnaký dom, ktorý poslúžil aj ako Škola Charlesa Xaviera, pre nadanú mládež – mutantov v X-Men 2! Tento dom každopádne slúži ako exteriér snáď všade.

8. A keď už sme pri X-menoch… Obaja Ashmore bratia si zahrali v tomto seriáli. Shawn (Iceman z X-men) síce len v pár epizódach, no Aaron bol jednou z vedlajších postáv celé dve sezóny.

9. V seriáli bolo použitých 8 rôznych typov Kryptonitu: zelený, červený, modrý, čierny, zlatý, strieborný, číry a gemstone. Červený dostal snáď najviac priestoru, hneď po zelenom… a to z dôvodu, že pod vplyvom červeného kryptonitu bol Clark zlý, zlý chlapec. No a to fanúšikovia radi.

10. Čo ale nikdy radi nemali, bolo riešenie, po akom scenáristi siahli vždy, ak došlo k prezradeniu Clarkovej mimozemskej identity = úder do hlavy a následná amnézia. Najviac úderov schytala Lois Lane s počtom 52, v tesnom závese s Lexom Luthorom – 51 a s Lanou Lang – 47.

11. Supermanský oblek, ktorý bol použitý v poslednej sezóne, bol presne ten istý, aký mal Superman z filmu Superman sa vracia s Brandonom Routhom – jeden zo spomínaných pokusov o reštart.

12. Tom Welling, Allison Mack, Michael Rosenbaum, John Schneider a Justin Hartley nie sú len herci, ktorí sa objavili v tomto seriáli, ale popri hraní si aj skúsili, aké je to režírovať niektoré epizódy.

13. Jensen Ackles bol dalším v poradí – náhradníkom, pre prípad ak by úlohu Clarka Kenta nakoniec Tom Welling odmietol. Keďže sa tak ale nestalo, no tvorcom sa páčil, Jensen dostal aspoň úlohu Jasona Teague. Seriál neskôr opustil pre úlohu Deana v Supenatural, čo sa ukázalo ako dobré rozhodnutie. S týmto seriálom zrovna otvára 11-tu sezónu.

14. Dve postavy vznikli čisto len pre účely tohto seriálu a pôvodne v DC vesmíre vôbec neexistovali – Chloe Sullivan a Whitney Fordman. Chloe sa neskôr stala oficiálnou súčasťou DC komiksov a Whitney sa zasa nepozorovane votrel ako veľmi vedľajšia postava do najnovšej varianty Supemana – Man of steel.

15. V čase, kedy seriál skončil, držal Guinessov rekord za najdlhšie neprerušene bežiaci sci-fi americký televízny seriál všetkých čias.







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk