Hviezdne nebo: Karl Lagerfeld

pridal kara 26.2.2019 o 20:05


Opustila nás legenda módneho sveta.

Minulý týždeň otriasli svetom módy smutné správy o tom, že zomrel slávny (a rozhodne aj trocha kontroverzný) Karl Lagerfeld. Mal 85 rokov a po niekoľkých mesiacoch boja podľahol rakovine pankreasu. Tieto zdravotné problémy asi aj vysvetľujú jeho nedávnu radikálnu zmenu výzoru, po ktorej si mnohí dokonca mysleli, že na fotkách určite nie je on. Dnes ubehol už týždeň od jeho smrti, takže by sa patrilo poriadne si na neho zaspomínať.

Napriek tomu, že Karl žil v Paríži, nepochádzal odtiaľ – narodil sa v Nemecku. Do Paríža sa presťahoval ešte ako tínedžer, keďže tam chodil na strednú školu. Po dvoch rokoch v tomto meste ho zrejme natoľko oslovila móda, že sa zúčastnil súťaže o najlepšie navrhnutý kabát. Súťaž (pochopiteľne) vyhral a získal tam aj nového kamoša, ktorým bol Yves Saint Laurent. Týmto sa odštartovala jeho kariéra a začal pracovať pre mnohé známe značky – Balmain, Chloé, Valentino a mnohé ďalšie. Po desiatich rokoch v módnom priemysle sa mu začalo dariť až natoľko, že ho najala značka Fendi, aby troška oprášil a zmodernizoval ich kožušiny. Pre Fendi pracoval až do konca svojho života.

Najväčší zlom v jeho kariére ale nastal v osemdesiatych rokoch, keď si ho najala značka Chanel. Tá po smrti Coco Chanel dosť upadla, no Karlovi sa podarilo značku opäť oživiť a vyniesť do výšin. O rok neskôr si založil aj svoju vlastnú značku, ktorú po sebe aj pomenoval.

Smútočný obrad sa konal v piatok a zúčastnilo sa ho kopec modeliek, celebrít, ale hlavne veľkých mien módneho priemyslu. Karl si želal byť spopolnený, čo mu aj splnili. Mal ešte jedno prianie – svoj popol chcel premiešať s popolom jeho životnej lásky. Tou bol Jacques de Bascher, ktorý zomrel ešte v roku 1989 na AIDS. S Karlom tvorili pár 18 rokov, no napriek tomu išlo skôr o platonický vzťah a Karl sa vyjadril, že nikdy neprerástol do ničoho fyzického. Okrem módneho sveta smúti aj Karlova milovaná mačka Choupette, z ktorej bude zrejme najbohatšia mačka na svete.

RIP







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk