West Side Story po novom

pridal NoName 23.6.2019 o 20:34


Už v roku 2020.

Pôvodná verzia pochádza z roku 1961, takže viete, čo to chcelo. Remake. Toho sa chopí Steven Spielberg, a prvé fotky z natáčania boli zverejnené len nedávno. Pre neznalých v krátkosti poviem, že West Side Story je taká newyorská verzia Rómea a Júlie. Dva znepriatelené klany, The Jets (Američania s poľskými koreňmi) a The Sharks (prisťahovalci z Portorika) súperia o právo na štvrť Upper West Side. Samozrejme, vášnivo sa neznášajú, až kým sa Tony z The Jets nezamiluje do Marie, sestry Bernarda, lídra The Sharks. Keďže inšpiráciou je Shakespearova tragédia, ľahko si domyslíte, že lovestory nebude mať šťastný koniec. Za seba ale hovorím, že títo dvaja ma nikdy dvakrát nezaujímali, fandila som skôr Bernardovi a jeho frajerke Anite.

Čo s filmom spraví Spielberg ako režisér je otázne, ale vie sa, že scenáristom bude Tony Kushner. Ten je autorom hry Angels in America, ktorá opisuje osudy amerických gayov v 80-tych rokoch, takže určite chápete, prečo ho vybrali. V pôvodnej West Side Story si síce na nijaký LGBT vzťah nespomínam, ale môžeme uzatvárať stávky, či sa ďalší rok vo filme objaví, alebo nie. Možno sa Tony (tá postava, nie scenárista) zamiluje do samotného Bernarda. Predsa len, treba to trošku prispôsobiť dobe (a diváctvu), nech sú prachy a tiež PR. A keď sa to niekomu nebude páčiť, aj to tvorcom vlastne nahrá do karát, bude totiž publicita. Inak ak si myslíte, že stačí napísať hru o gayoch, aby ste sa stali miláčikom Ameriky, ste na omyle. Svoje by o tom vedel rozprávať aj Jonathan Larson, keby ešte žil. Ten napísal muzikál RENT, ktorý sa vo veľkom inšpiroval Pucciniho operou Bohéma. Akurát v Larsonovej verzii vystupuje HIV pozitívny bývalý hudobník Roger, ktorý chodí s rovnako chorou exotickou tanečnicou Mimi. Rogerov spolubývajúci Mark je nešťastný, lebo frajerka Maureen ho opustila kvôli Joanne. Je to pravdepodobne Markov trest za to, že je heterosexuálny biely muž, pretože Joanne je černoška a lesba. Tretí spolubývajúci Tom má AIDS, je černoch a začne si s drag queen Angel (Minule sa vynorila otázka, čo je to vlastne tá drag queen. Je to muž, ktorý sa v rámci vystúpení prezlieka za ženu, ale v súkromnom živote mimo pódia ženou byť nechce). Ak tipujete, že Angel má tiež AIDS, gratulujem, už tomu začínate rozumieť.

Celé toto má však jeden zásadný problém, Larson bol heterosexuál. Údajne sa inšpiroval svojím vlastným životom, lebo ho vraj takisto opustila frajerka kvôli žene a teda postava Marka je vlastne Larson samotný. Mark je tiež hetero, a tak ako on, aj Larson mal LGBT a aj HIV pozitívnych kamarátov, s ktorými chodil na stretnutia podporných skupín. V celom muzikáli je Mark vlastne kvôli orientácii a zdraviu outsiderom, a jeho jediná funkcia je tam pomáhať kamošom, ktorí riešia „skutočné“ problémy. Tých pár iných heterosexuálnych mužov, ktorí si muzikál pozrie, sa s ním môže tiež stotožniť, ale tam jeho úloha končí. Človek by si mohol pomyslieť, že je to super riešenie, hlavné postavy sú poväčšine LGBT, ak nie sú, tak aspoň zomierajú, a jediný zdravý biely heterosexuál ich tam všetkých podporuje a inak je v úzadí. Ale nestačí to. Členovia LGBT komunity majú proste problém s tým, že RENT je dielom niekoho mimo ich skupiny. Tony Kushner je gay, tak môže len dúfať, že ho kvôli tomu fanúšikovia muzikálov prijmú lepšie.

Čo sa týka tej pridanej LGBT linky v novom spracovaní, to je len moja teória, ale faktom je, že film sa snažili prispôsobiť tak, aby bol politicky korektný. To znamená, že členov The Sharks majú hrať Hispánci, teda ľudia, ktorým by ste aj na pohľad verili, že sú z Portorika. Lebo napríklad Natálie Wood, ktorá stvárnila Mariu, je beloška a to je čo? Zle. Ale ako sa tak pozerám na fotografie nového obsadenia, neviem, či ten úmysel tak úplne vyšiel. A úprimne vravím, že sa obávam, ako West Side Story spotvoria. Čo myslíte, aký starý klasický film si filmári vezmú na mušku ako ďalší? Nevylučovala by som Krstného otca, ktorý bude samozrejme po novom Krstnou matkou.

 

Richard Beymer a Natalie Wood ako Tony a Maria v pôvodnom filme.

 

Budúci rok si ich zahrajú Rachel Zegler a Ansel Elgort. Rachel nemáte odkiaľ poznať, zato Ansela áno. Hral umierajúceho tínedžera vo filme Na vine sú hviezdy a šoféra v Baby Driver. A neviem, vy vidíte nejaký výrazný farebný rozdiel medzi Natalie a Rachel?

 

Anita vo fialových šatách. Ten zladený týpek, čo sa na ňu zbožne díva, je Bernardo. V tejto scénke akurát spievajú ódu na Ameriku. Totiž len Anita. Bernardo ju kritizuje, aby to bolo vyrovnané.

 

Rita Moreno a George Chakiris za úlohy Anity a Bernarda získali Oscarov. Tak nejako neverím, že sa história zopakuje. Ak ju k tomu nebude tlačiť nejaké ďalšie Oscar so white hnutie, samozrejme.

 

Ako Anita sa v novej verzii predstaví Ariana DeBose. Priznám sa, toto obsadenie som nepochopila. Slečna vyzerá ako priemerná americká černoška. To bude tým, že ňou aj je, pochádza zo Severnej Karolíny. Zato svetlejšia Rita Moreno je, tak ako aj postava Anity, z Portorika. Hmm. Žeby to pre Arianu naozaj vyšlo na toho Oscara?

 

Novým Bernardom bude David Alvarez. Neviem, neviem, či si budem aj pri ňom predstavovať, že tá osoba vo fialových šatách, čo tancuje s Bernardom, nie je Anita, ale ja. Keď už nič iné, David vo svete muzikálov nie je nováčikom, ako decko získal cenu Tony za stvárnenie baletiaceho chlapca v predstavení Billy Elliot.

 

Najlepšie som si nechala na koniec, lebo toto ma už úplne dorazilo. Pán na obrázku je Doc, majiteľ obchodu, v ktorom Tony pracuje.

 

V novom spracovaní si ho zahrá Rita Moreno. Hej, presne tá istá Rita Moreno, ktorá pôvodne stvárnila Anitu. Však nech to každý vidí, že aj ženy môžu vlastniť obchod! Neviem ako vám, ale mne toto vlialo do žíl neskutočný optimizmus. The future is female! Teraz už verím, že dokážem všetko. Nemôžem sa dočkať toho nového Krstného otca, snáď si ho zahrá Meryl Streep.

 

 

Zdroje: broadwaydirect.com, them.us, buzzfeed.com, wikipedia.org







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk