Príbeh služobníčky

pridal NoName 14.7.2019 o 21:37


Nachystajte si vreckovky, toto bude silné.

Po dopozeraní seriálu Chernobyl som chvíľu rozmýšľala do čoho sa pustiť, no potom som zahliadla trailer na seriál Handmaid´s Tale a bolo rozhodnuté. Dej úplne pohltil nielen mňa, ale aj niektoré celebrity, ktoré prepadli tomuto seriálu.

Začnem možno nudnejšími faktami. Scenár vychádza z knižnej predlohy od ďalšej talentovanej spisovateľky Margaret Atwood – Handmaid´s Tale.

Príbeh sa odohráva v blízkej budúcnosti, v ktorej sa určite nechceme ocitnúť. Miesto nazývané Gilead (pôvodne časť Spojených štátov) je miestom hrôz páchaných na ženách.

Je to utopistická a fundamentalistická spoločnosť odvolávajúca sa na vieru v Boha a „návrat k tradičným hodnotám“. Po rôznych ekologických katastrofách zostala väčšina žien neplodných a tých pár čo plodné sú, musia slúžiť ako maternice pre vysoko postavených funkcionárov a ich manželky. Dej sa odohráva okolo hlavnej hrdinky June (Offred), ktorá prišla o manžela a dcéru, ale nie je všetko tak, ako sa na prvý pohľad zdá.

Seriál je skvelo natočený a aktuálny dej sa strieda s prestrihmi do minulosti a vďaka tomu lepšie pochopíme konanie postáv. Celý koncept Republiky Gilead je desivý a pre ženy je to fakt silná káva. Začína to nenápadne, rôznymi zákonmi, napr. ženy nemôžu nič vlastniť, mať bankový účet a sú masovo prepúšťané z práce… A prechádza to, až do štádia kde plodné ženy nosia červené rúcha (odkaz z Biblie na hriešnicu Máriu Magdalénu) a sú znásilňované štátnymi funkcionármi, zatiaľ čo im pri tom asistujú ich manželky. V seriáli nie je o takéto scény núdza a naprieč príbehom rezonuje otázka feminizmu, homosexuality (dve vedľajšie postavy sú lesbičky), rasovo zmiešaných manželstiev (manžel hlavnej hrdinky je černoch), ale hlavne otázka morálky (čo sa stane so služobníčkou, keď svojim pánom privedie na svet dieťa?).

Hlavnú hrdinku Offred (desivo pôsobí aj výber mien, ktoré služobníčky dostávajú na základe toho, do akej rodiny sú pridelené) skvelo hrá Elisabeth Moss. Priznám sa, že nie úplne vždy na mňa pôsobí ako nevinná kladná hrdinka, skôr ako „badass“, ktorý sa nikdy nevzdá. Vo vedľajších rolách hviezdia Joseph Fiennes (brat známejšieho Ralpha Fiennesa), Yvonne Strahovski (tú deprimovanú neplodnú manželku jej fakt žeriem), Alexis Bledel (Rory nám vyrástla, pribudli jej vrásky a jej postava si v seriáli prejde fakt peklom), sexy Max Minghella, či Ann Dowd, ktorá na prvý pohľad pôsobí ako milá „teta Lýdia“, no opak je pravdou. Najviac súcítim s milou, naivnou a trochu šibnutou Janine (Madeline Brewer), ktorá príde o oko, no v reáli je to krásna žena.

Seriál z produkcie Hulu TV, už povyhrával čo sa dalo, okrem iného aj Emmy Awards (Najlepší dramatický seriál, Najlepšia herečka v hlavnej roli), Critics‘ Choice Television Award, ceny za najlepšie kostýmy, Golden Globe Awards a tak ďalej.

Nebudem ďalej „spoilovať“, radšej si seriál pozrite a spravte názor sami.

Pár pikošiek zo zákulisia :

V pôvodnej knižnej verzii sa postavy černochov nevyskytujú, avšak v televíznej verzii áno. Kvôli politickej korektnosti samozrejme (manžel hlavnej hrdinky aj jej najlepšia kamoška sú černosi, jej priateľka je dokonca lesbička, takže máme všetko).

Modré šaty ktoré nosia manželky funkcionárov odkazujú na nepoškvrnené počatie Panny Márie (v preklade – sú neplodné a preto im musia deti vynosiť služobníčky).

Seriálová hudba. Každá pieseň ktorú môžeme počuť nejako súvisí s Diablom alebo Bohom. Všetky piesne nesú v sebe nejaký religiózny odkaz.

 

Silné príbehy silných žien

 

Seriálová Emily (Ofglen)

 

Manželia Waterfordovci, zvonku ideálne manželstvo, zvnútra pokrytectvo

 

Elisabeth Moss pri preberaní Emmy Awards

 

Za mňa najlepšia mužská kladná postava, šofér Nick (je dobrý a ešte aj sexy ?? )

 

Link na oficiálny trailer

 

Zdroje: Wikipedia.org,  Rottentomatoes.com,  Hulu.com

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk