Film Maska oslavuje 25 rokov!

pridal NoName 29.7.2019 o 6:08


Pred 25 rokmi obyčajný úradník Stanley Ipkiss našiel magickú masku, ktorá obrátila celý jeho život naruby.

Po Nebezpečnej rýchlosti a jej štvrťstoročnici, či po Prci, prci, prcičkách a ich dvoch krížikoch, prichádza ďalší film – legenda medzi komédiami, ktorá dnes oslavuje krásnych 25 rokov.

Pamätáte sa? Stanley Ipkiss, smoliarsky bankový úradník náhodou nájde masku boha Lokiho. Po jej nasadení sa z neho stáva zelený playboy so superschopnosťami. Prilepší si vykradnutím banky a v nočnom klube potom píska a vyvaľuje oči na speváčku Tinu v podaní Cameron Diaz.

Naposledy keď sme písali o Jimovi, nevyzeralo to s ním ktovieako. Po samovražde jeho priateľky, sa obvinenia na jeho hlavu sypali z každej strany. No, rok 2015 nebol rozhodne pre Jima dobrým rokom. Poďme sa však vrátiť o 25 rokov dozadu a zaspomínať si na Jimov prvý veľký prelomový rok.

I keď začiatkom roka 1994 mal Jim Carrey za sebou už niekoľko filmov, stále sa mu nedarilo poriadne preraziť. Rok 1994 bol pre neho tým konečným zlomom, kedy sa vyšvihol medzi hollywoodsku smotánku a stal sa jedným z najlepších komediálnych hercov. V tomto roku prišli do kín jeho tri nezabudnuteľné komédie. Prvým bol Ace Ventura: Zvierací detektív, ktorý prišiel do kín vo februári.  V júli prišla na rad naša jubilujúca Maska. A v decembri to zaklincoval filmom Blbý a blbší.

Pozrime sa trošku na čísla. Za film Ace Ventura dostal 350 tisíc. Film zarobil 72 miliónov iba v Amerike a Kanade. O rok neskôr pri pokračovaní Zvieracieho detektíva zhrabol už úctyhodných 15 miliónov. Film Maska mu vyniesla 540 tisíc, pričom zarobila celosvetovo 351 miliónov. Posledný z trojice blockbusterov – Blbý a blbší, kde ho štúdio ohodnotilo na poriadnych 7 miliónov, priniesol celkový zisk 247 miliónov. Na týchto posledných číslach je smutné to, že jeho parťák Jeff Daniels aka Harry dostal podstatne nižší honorár – iba 50 tisíc. Svoj najvyšší honorár zobral za film Yes Man z roku 2008. Išlo o 32 miliónov. Portál celebritynetworth ho ako herca ohodnotil na 150 miliónov dolárov. Je to celkom spravodlivé vzhľadom na to, že celkovo jeho filmy vyniesli tvorcom neuveriteľných 5 miliárd.

Vráťme sa však k Maske – k filmu, ktorý odštartoval kariéru vtedy 22-ročnej modelky Cameron Diaz. Režisér Chuck Russell tvrdí, že obsadením Jima Carreyho do hlavnej úlohy ušetril množstvo peňazí pri špeciálnych efektoch. Pamätáte sa ako vyzeral Jim Carrey v Maske? Dnes už legendárny žltý oblek bol vytvorený podľa obleku, ktorý dostal Jim od svojej mamy v začiatkoch svojej stand up kariére. Film vznikol podľa komiksu, v ktorom však bol Stanley Ipkiss o dosť vražednejší než vo filme. Aj preto mala byť Maska pôvodne hororom. Všetko sa však zmenilo obsadením Jima Carreyho do hlavnej úlohy. Od roku 1994 bol Jim zvažovaný do mnohých veľkých filmov. Napr. uvažovalo sa nad ním pri postave Willyho Wonku či Jacka Sparrowa.

O Jimovi sa hovorí, že nerád robí pokračovania (pri pokračovaní Blbý a blbší zrejme urobil výnimku). Preto odmietol 10 miliónový honorár pre pokračovanie úspešnej komédie. Jednoducho povedal, že už nie je nič viac čo by mohol priniesť postave Masky. A dobre urobil. Pamätá si snáď niekto film Syn masky z 2005?

Dobre, dobre, už končím. Dodám len, že Jimovi Carreymu sa v roku 2014 dostalo pocty od kanadskej pošty, keďže ho dali na poštovú známku.

 

Vo filme boli použité vtedy prelomové špeciálne efekty

 

Cameron Diaz aka Tina

 

V seriáli Kidding…pozerá niekto?

 

S priateľkou – 35-ročnou Ginger Gonzaga

 

Ešte jedna spoločná foto

 

 

Zdroje: cheatsheet.com, screenrant.com, csfd.cz, babbletop.com, parade.com, goodhousekeeping.com, indiewire.com, 7thstreettavern.com, hexdimension.com, pinterest.com, giphy.com

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk