Zoznámte sa s Phoebe Waller-Bridge

pridal NoName 16.8.2019 o 6:21


Ak ju teda ešte nepoznáte.

Phoebe Waller-Bridge nie je názov nijakého projektu o stavbe mostu. Je to meno britskej herečky a scenáristky, ktorá stojí za seriálmi Killing Eve a Fleabag. O tom prvom zmienenom sme si už niečo povedali, v máji mu skončila druhá séria, tretia by mala prísť o rok. Zato Fleabag je už uzavretý príbeh a ešte sme o ňom nepísali, tak to poďme zmeniť.

Zrod seriálu sa datuje k stand-up súťaži, v ktorej si Phoebe mala vymyslieť postavu a predviesť o nej desaťminútové vystúpenie. Prepracovanú verziu toho vystúpenia potom odpremiérovala v roku 2013 na Fringe festivale v Edinburghu ako one-woman show. A z tej potom vznikol spomínaný seriál (nie je to zriedkavý postup, napríklad film My Big Fat Greek Wedding bol tiež adaptovaný z Toulinej one-woman show).

Hlavná postava Fleabag (v doslovnom preklade čosi ako „zablchavená taška“, skrátka niečo, čo si v sebe nosí blchy…občas sa tak povie mačkám. Česi sa s tým nekašlali a prezývku preložili ako Potvora) je mladá žena, ktorá tak trochu nevie, čo so životom. Jej snom bolo vždy mať kaviareň, ale príliš jej nevynáša. Na začiatku seriálu sa striedavo schádza a rozchádza so svojím ex, okrem toho sa snaží zvládať emocionálne chladnú sestru s manželom kreténom a svoju otrasnú krstnú matku. Celé je to veľmi dobre napísané (Phoebe vie ako na to, stojí za scenárom ku každej jednej epizóde), najmä scény rodinných stretnutí. Len z nich srší napätie a vy čakáte na ten moment, kedy praskne a všetci sa pohádajú. Ale napriek tomu, že seriál ako taký je vtipný, nevyhýba sa ani občasným smutným momentom. Nebudem vám to celé prezrádzať, pozrite si. Má to len 12 častí, tvorcom nechýba dar vedieť, kedy veci ukončiť. V najlepšom. A hoci niektorí plačú, že tretia séria nebude, koniec druhej bol taký dobrý, že ju skutočne netreba.

Seriál sa inak vyznačuje aj takzvaným breaking the fourth wall, teda tým, že postava Fleabag sa díva občas priamo do kamery, komunikuje s divákmi a existenciu kamery neignoruje, ako sa to častokrát stáva v iných filmoch a seriáloch. Tento formát je populárny v mockumentaries, preslávil ho seriál The Office (či už britská, alebo americká verzia, bol v oboch). Ľudia na internete zvykli vtipkovať, že v trápnych situáciách sa pozerajú do imaginárnej kamery na štýl postáv z The Office. Dnes už hovoria, že sa pozerajú do kamery práve po vzore Fleabag.

Okrem dobrého scenára a kukania priamo do kamery ale treba vyzdvihnúť aj herecké výkony. Rolu Fleabag výborne stvárnila Phoebe, jej sestru Claire Sian Clifford (nepoznala som) a švagra Martina Brett Gelman (aka Murray zo seriálu Stranger Things). Martin je chlap, ktorého by za manžela nechcel asi nikto, ale v kútiku duše sa na ňom aj tak bavíte. Otca Fleabag a Claire si zahral Bill Patterson, ktorého som nedávno videla v seriáli Outlander a podpichovačnú krstnú mamu Olivia Colman. Z tejto postavy pasívna agresivita len tak kypí a celkom vás baví ju neznášať. Olivia sa roly zhostila skutočne dobre, až som mala občas chuť jej jednu streliť. Nuž, nedávno získala Oscara, takže o jej hereckých schopnostiach to niečo hovorí. V menších úlohách sa neskôr predstavili Kristin Scott Thomas, Fiona Shaw (teta Petunia z Harryho Pottera a agentka MI6 v Killing Eve) a ako novodobý Ralph de Bricassart sa predstavil Andrew Scott (fanúšikovia Sherlocka s Cumberbatchom ho budú poznať ako Moriartyho, hral aj v najnovšej sérii Black Mirror).

Seriál samotný aj mnohí herci sú nominovaní na ceny Emmy, tak v septembri uvidíme, či nejaké ceny aj získajú. Ja by som ich minimálne Phoebe veľmi dopriala. Zatiaľ si odniesla od Television Critics Association ceny za Outstanding aj Individual Achievement In Comedy. Tento mesiac sa Phoebe ešte posledný raz vráti k pôvodnej verzii Fleabag a predvedie ju vo Wyndham’s Theatre v Londýne. Povedala by som vám, skočte pozrieť, ak tam náhodou budete medzi 20.8. a 14.9.. Ale už je všetko vypredané, tak skočte pozrieť aspoň seriál.

 

Čo som vyhrala??

 

No cenu TCA predsa!

 

Fleabag a jej sestra Claire

 

Brett Gelman ako najhorší manžel ever

 

Olivia Colman si v seriáli zahrala krstnú mamu z pekla. Nedajte sa oklamať tým úsmevom.

 

A takto nejako to vyzerá, keď Fleabag komunikuje priamo s divákmi

 

 

 

 

Zdroje: dailymail.co.uk, imdb.com

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk