Nehanební bastardi oslavujú 10 rokov

pridal NoName 21.8.2019 o 9:07


Presne 21. augusta 2009 prišiel do amerických kín Tarantinov film Nehanební bastardi alebo teda – v originálnom a krajšom znení –  Inglourious Basterds.

Áno, iba nedávno sme tu mali skvelý článok o jednom bláznovi a géniovi v jednom tele menom Quentin Tarantino. Veľmi dlho som si myslela, že to nie je jeho skutočné meno. Znie príliš dobre až tak mimo tohto sveta (čo v podstate na neho aj sedí). Aj napriek legendám Gauneri či Pulp Fiction, skvelej jazde zvanej Kill Bill či geniálne spravenej westernovke Divoký Django, Nehanební bastardi sú mojím najobľúbenejším Tarantínovskym filmom. No a keďže oslavujú krásne okrúhliny, prečo si ho trošku nepripomenúť?

Anglický názov filmu Inglourious Basterds obsahuje zámerne dve pravopisné chyby, ktoré pridal samotný Tarantino, aby sa tak film odlíšil od talianskej vojnovej komédie z roku 1977 s rovnakým názvom. Tento taliansky film Inglorious Bastards sa stal predlohou pre fiktívny film Pýcha národa, ktorého slávnostná premiéra sa odohráva v Nehanebných bastardoch.

Pamätáte si na príbeh filmu, že? Na Tarantinovu šialene skvelú verziu konca druhej svetovej vojny, ktorú písal takmer desať rokov. I keď i Tarantino sa mohol inšpirovať tou skutočnou históriou. Tak napríklad naozaj existovala americká jednotka, ktorá skalpovala nacistov. Tejto skupine sniperov velil čistokrvný Cherokee a medzi svojou posádkou mal tiež niekoľkých Indiánov. Taktiež v Rusku v 1943 bol naozaj zorganizovaný výbuch kina, pri ktorom zahynulo celkom 764 členov nemeckej armády. A to vďaka jednému elektrikárovi. Dokonca aj jednotlivé postavy bastardov v skutočnosti existovali.

A potom tu je Christoph Waltz. Dovtedy neznámy rakúsky herec v úlohe sadistického SS-áka a lovca židov menom Hans Landa. Právom mu patrí aj Oscar aj Zlatý glóbus. Odvtedy si ho nenechám ujsť v žiadnom filme. Pamätáte sa na jeho skvelý úvod?

K skvelému Waltzovi sa pridal Brad Pitt, Eli Roth, Michael Fassbender, Diane Kruger, Mélanie Laurent či Samuel L. Jackson v úlohe rozprávača príbehu. Vo filme nájdete všetky tie veci, ktoré obsahuje každý Tarantinov film – povestný záber z kufra auta, odhalená ženská noha či cameo samotného Tarantina.

Quentin kedysi povedal, že Nehanební bastardi sú súčasťou neoficiálnej trilógie. Druhý filmom tejto série bol Divoký Django a tretí zatiaľ nevyšiel. Keďže Tarantino kedysi taktiež povedal, že plánuje natočiť iba 10 filmov a film Once upon a time in Hollywood (Vtedy v Hollywoode) je jeho deviatym počinom, všetci sme zvedaví, čo bude tým posledným desiatym. Bude to nový Star Trek? Záver tejto trilógie? Alebo niečo úplne iné?

 

Neskutočný Christoph Waltz

 

Fúzky a nadutý výraz Brada Pitta

 

Aj Komisár Rex si zahral v Nehanebných bastardoch

 

Bridget von Hammersmark aka Diane Kruger

 

Mélanie Laurent ako pomstychtivá Shosanna

 

Zdroj: empireonline.com, highsnobiety.com, newrepublic.com, drafthouse.com, csfd.cz, inglouriousbasterds.fandom.com, firstpost.com, kinema.sk

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk