Všetko, čo ste chceli vedieť o Jokerovi…

pridal NoName 1.10.2019 o 18:05


…a báli ste sa opýtať.

28. septembra mal slávnostnú premiéru očakávaný a tak trochu kontroverzný film Joker. Dejú sa okolo neho veľké veci. Získal hlavnú cenu v Benátkach a to sa komerčným hollywoodskym filmom nestáva. Prvé recenzie hovoria, že nás čaká výborný, ale aj dosť ťažko stráviteľný film. Pri tejto príležitosti som sa rozhodla pozrieť na zúbok samotnému Jokerovi. Superzloduchovi a psychopatovi, ktorého chaotická a nepochopiteľná nenávisť je tou najlepšou metaforou na dnešný svet.

Joker sa narodil v roku 1940, jeho pyšní ockovia boli Bill Finger, Bob Kane a Jerry Robinson zo spoločnosti DC Comics. Klaun s nezabudnuteľným úsmevom sa po prvýkrát objavil, ako inak, v komikse Batman. Pôvodne ho tvorcovia chceli zabiť hneď v prvom dieli, ale vydavateľ sa rozhodol, že z neho urobí Batmanovho úhlavného nepriateľa. A dobre urobil. Ak sa sila superhrdinu meria podľa toho, aký silný je jeho protivník, Batman s Jokerom vyhral jackpot.

Joker nemá žiadne superhrdinské vlastnosti, stačia mu jeho znalosti chémie, vďaka ktorým dokáže vyrábať smrteľné jedy a zbrane, ktorými sa spravidla pokúša zabiť čo najväčšiu masu ľudí. Pomáha mu aj vyšinutá bývalá psychiatrička Harley Quinn, s ktorou ho spája romantické puto (ak sa to tak vôbec dá nazvať).

S rolou Jokera boli spájaní viacerí herci. V seriáli zo 60. rokov si ho zahral Cesar Romero. V roku 1989 vdýchol Jokerovi život démonický Jack Nicholson. V roku 2008 natočil Christopher Nolan film Temný Rytier a do roly Jokera obsadil Heatha Ledgera. Heath Ledger bol najskôr podceňovaný, nikto nechcel uveriť, že sa sladký blonďavý chlapček vyrovná Jackovi Nicholsonovi. Ako veľmi sme sa mýlili! Joker v podaní Ledgera si v podstate ukradol celý film pre seba. Za jeho stvárnenie dostal Ledger Oscara. Udeľovania cien akadémie sa však už bohužiaľ nedožil. V januári 2008 sa predávkoval liekmi.

V tímovke Suicide Squad si Jokera vychutnal Jared Leto a v jednom balíčku s ním sme dostali aj Harley Queen v podaní Margot Robbie.

Tohto roku do kín vstupuje film, v ktorom už Joker nehrá druhé husle. V Hollywoode pochopili, že Joker je natoľko životaschopná postava, že pokojne utiahne celý film. Rolu zverili do rúk Joaquinovi Phoenixovi. Phoenix je nepochybne talentovaný herec, na konte má Zlatý Glóbus, Grammy a tri nepremenené nominácie na Oscara. Joaquin sa netají tým,   že sa snaží doslova prevteliť do postáv, ktoré hrá. Určite si pamätáte jeho stvárnenie Johnyho Casha vo filme Walk the Line. Pred rokmi dokonca predstieral, že končí s kariérou herca a bude sa venovať hip-hopu. To všetko kvôli filmu I’m Still Here.

Joaquin sa v rozhovoroch priznal, že stvárnenie Jokera bolo pre jeho psychiku veľmi náročné. A nielen na psychiku. Kvôli úlohe schudol 22 kíl. Počas rozhovoru pre The Telegraph sa ho filmový kritik Robbie Collin opýtal, či sa neobáva, že by jeho postava mohla istých ľudí podnecovať k násiliu a mohlo by to skončiť tragicky. Phoenix bol tou otázkou zaskočený. Po dlhej prestávke povedal len:

„Prečo? Prečo by… Nie, nie!“

Následne utiekol z miestnosti. Vrátil sa po hodine a povedal, že spanikáril a nikdy sa nezamýšľal nad tým, že by R-kové filmy mohli ľudí burcovať k násiliu.

Nuž, zdá sa, že rola Jokera je síce divácky veľmi vďačná, ale aj v istom zmysle prekliata. Dúfam, že sa Joaquin čoskoro otrasie a vyberie si nejakú pozitívnejšiu postavu.

 

Joker v podaní Cesara Romera. Batman (1966)

 

Úsmev, prosím! Jack Nicholson v Batmanovi (1989)

 

Heath Ledger a jeho životná rola. Temný rytier (2008)

 

Jared Leto a jeho pokus. Suicide Squad (2016)

 

Joaquin Phoenix, Joker (2019)

 

Takto vyzeral Joker v prvom komikse z roku 1940. Ani sa veľmi nezmenil.

 

Joaquin Phoenix na premiére

 

Aj jeho snúbenica Rooney Mara prišla

 

Jeden z najčudáckejších párov Hollywoodu. Som rada, že sa našli.

 

S režisérom Toddom Phillipsom. Phillips natočil okrem iného všetky tri diely Vo štvorici po opici. Zlatý lev z Benátok je šok asi aj pre neho.

 

Jason Momoa a Lisa Bonet sa tiež prišli pozrieť, ako to tej Joaquin zahral.

 

Zdroje: dailymail.co.uk,  en.wikipedia.org,  en.wikipedia.org, kinema.sk, imdb.com,  justjared.com







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk