Zac Posen, návrhár ktorý zmenil módny priemysel

pridal Nikky 13.10.2019 o 20:21


V poslednom čase sa vám páčia naše fashion pikošky, za čo som úprimne rada.

Vyžiadali ste si návrhára Zaca Posena, a keďže je to môj obľúbený návrhár, s radosťou som sa do toho pustila. Nechcem vás nudiť referátmi, ale poďme si najskôr povedať niečo o jeho živote.

Jeho celé meno je Zachary E. Posen a narodil sa 24.októbra 1980 v New Yorku.

Jeho otec bol maliar a matka právnička. Od malička bol fascinovaný módou a v 16 rokoch začal študovať Parsons School of Design. V roku 1996 získal stáž v newyorskom Metropolitan Museum of Art a zároveň začal tvoriť pre Nicole Miller Fashion House. Do roku 2000 pracoval ako asistent dizajnéra pre rôzne značky a ďalej sa vzdelával, tentoraz na známej londýnskej univerzite – Univerzity of the Arts London. V podstate bol stále študent, keď jeho prácu objavila Naomi Campbell a sama si vyžiadala jeden z jeho modelov.

V roku 2001 sa Zac vracia do New Yorku a v 20-tich rokoch svojho života vypustil do sveta svoju prvú fashion show pod záštitou Gen Art, ktorá každoročne promuje nové tváre na poli módy. Po tomto už Zacovi nič nebránilo založiť si svoju vlastnú firmu Outspoke.

V roku 2002 pod touto značkou debutoval “ready-to-wear” kolekciou (čo v preklade znamená že sú to nositeľné kúsky za normálne ceny). Zatiaľ to nebolo nič svetoborné, avšak keď si Natalie Portman obliekla jeden z jeho výtvorov na londýnsku premiéru filmu, zaujalo to aj samotnú Annu Wintour, a Boh vie že tej pani je tažko ulahodiť.

Odtiaľ bol už len skok na prestížny newyorský fashion week a v roku 2004 vyhral cenu Swarovski´s Perry Ellis Award for Womenswear.

Po tomto sa začal viac orientovať na “high fashion” a “couture”, v preklade róby, ktoré si my plebs nemôžeme dovoliť. V roku 2008 postihla Ameriku ekonomická kríza a veľa kritikov mu vyčítalo nenositeľnosť a vysoké ceny. A tak sa rozhodol vytvoriť kolekciu „fast fashion“ pre firmu Target Corporation a relatívne lacnú kolekciu pre luxusný obchodný dom Saks Fifth Avenue, ktorá prvýkrát zahŕňala aj doplnky a topánky.

V jeho firme pracovala aj mama a sestra Alexandra, po ich odchode z firmy sa Zac stal jedným z porotcom v modelkovskej šou Project Runway (ak chcete napísať pikošku o tejto šouke, dajte vedieť, bolo tam pár ikonických momentov, ako napr. Naomi Campbell nadáva začínajúcim modelkám). Posen porotcoval v tejto šou v rokoch 2013 až 2017 a zároveň sa stal aj kreatívnym riaditeľom firmy Brooks Brothers a tiež navrhoval uniformy pre Delta Airlines.

Odvtedy sa už venuje prevažne haute couture a vlastnej značke. Jeho meno má veľký cveng aj medzi celebritami, a medzi nimi má veľa priateľov.

Pár pikoškiek zo Zacovho života:
– je židovského pôvodu
– hoci je veľký fešák, nikoho neprekvapí, že je gay. Jeho priateľ Christopher Niquet je pôvodom Francúz a pracuje ako kreatívny riaditeľ vo firme svojho partnera
– má veľmi blízke vzťahy s celebritami a medzi jeho kamošky patria už spomínaná Naomi, Uma Thurman, Dita von Teese, Jessica Chastain a jeho najväčšou múzou je prekvapivo Katie Holmes
– veľmi rád varí a vyšla mu aj kuchárska kniha plná „rustikálnych receptov“
– bol o ňom natočený dokument House of Z
– vo svojej tvorbe často využíva rôzne nové technológie a inovatívne látky. Jeho šaty na červenom koberci často svietia, vlnia sa v priestore, či menia farby. Preto jeho šaty často dostávajú prívlastok „Cinderella dress“

Dosť bolo kecov, poďme obzerať bohatú galériu. Určite každý pochopí, že sa mi sem nevošla celá jeho tvorba, preto som skúsila vybrať tie naj momenty z jeho tvorby.

 

Na začiatok niečo z tvorby pre Brook Brothers. Pekné a nositeľné

 

 

Zac veľmi rád pózuje s modelkami. Podľa mňa by kľudne mohol byť aj model

 

Sympaťák pri práci

 

S priateľom. Sú nahodení ako dvaja aristokrati v nejakom tajnom gay klube

 

Zac má aj kolekciu svadobných šiat. Sú veľmi pekné, vkusné a kúpiť si ich môžete od 1000 dolárov

 

 

 

 

Tu už sa dostávame do celebritnej sekcie. Zac so svojou múzou Katie Holmes

 

Na minuloročnom Met Gala v šatách ako inak od Posena

 

Spolu nafotili aj cover a editoriál pre Hollywood Reporter v roku 2015

 

 

Heidi Klum, ktorá tiež porotcovala v Project Runway, v takejto jednoduchej no elegantnej róbe

 

S kamoškou Naomi.

 

 

Zac vyčaril dámu aj z inak vždy sporo odetej Emily Ratajkowski

 

A niečo šokantné, podarilo sa mu aj vzbudiť dojem, že aj Miley Cyrus je elegantná mladá dáma. Ten dojem samozrejme hneď zmizol keď si vyzliekla šaty a vyplazila jazyk

 

Christina Ricci ako vyrastená Wednesday Addams

 

Málokto by mal odvahu obliecť si takúto hnusnú farbu, ale Zacov model na Ume Thurman zafungoval

 

Ďalšia dočasná dáma v podaní Riti Ora (sorry za to skloňovanie, ale Rita má fakt blbé meno)

 

Pre Riri navrhol aj tento model na jej prvý Diamond Ball

 

Ďalší opulentný model, ktorý tak skvele vynikne práve na Rihanne

 

Dita v šatách ktoré dokonale vystihujú jej štýl a charakter

 

Trochu staršia foto, ale Amber Heard to v týchto šatách veľmi pristalo

 

Amanda Seyfried v ďalšom mermaid modeli. Tu vidieť ako Zac obľubuje zvýrazňovanie ženskej siluety

 

Síce je to fotka ešte pred otehotnením ale z objemnej (nechcem napísať že tučnej, lebo ma tu ľudia zožerú) Ashley Graham vyčaroval sexy siluetu presýpacích hodín

 

Topmodelka Liu Wen v takejto zaujímavej nazberanej róbe

 

Vedeli ste že navrhol aj svatobné šaty pre Ellen a Portiu?

 

Tu už sme v sekcii futuristických látok a materiálov, konkrétne toto je model z 3D látky, ktorá holograficky mení odtiene a pôsobí veľmi plasticky (čiže len na chudé baby)

 

Zac pravidelne navrhuje a šokuje na Met Gala a tento model vyrobený zo špeciálnej fosforeskujúcej látky. Popoluškine šaty si v roku 2016 obliekla Clarie Danes a takto krásne svietila v tme

 

Nina Dobrev na tohoročnom Met Gala v šatách ako vo vetre aj s mokrým efektom

 

3D tlač je blízkou budúcnosťou aj v móde, čo Zac dokázal aj na tomto nádhernom modeli, ktorý odpromovala indická herečka Deepika Padukone

 

Tu si môžete pozrieť trailer na spomínaný dokument o Zacovi, House of Z

 

Zdroje: www.britannica.com,  instagram.com,  www.famousfashiondesigners.org,  www.vogue.com

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk