Saoirse Ronan je malá žena

pridal kiwi 14.11.2019 o 22:23


Tá od Alcottovej.

Ak ste aj nečítali knihu, možno si spomínate na jednu časť seriálu Priatelia, v ktorej sa Rachel a Joey dohodli, že každý si prečíta srdcovku toho druhého. Rachel teda čítala The Shining od Stephena Kinga, Joeymu prischla Louisa May Alcott a jej Little Women, a knižku musel v jednom momente strčiť do mrazničky, taká smutná bola.

Malé ženy sa dočkali hneď niekoľkých filmových adaptácií, ja som videla dve ešte čierno-biele a moja obľúbená verzia, už farebná, je tá z roku 1994. So Susan Sarandon, Winonou RyderChristianom Bale-om, ktorého som akurát tu objavila. Práve preto, že mám tento film tak rada, sa trochu obávam najnovšej verzie, v ktorej sa objaví Saoirse. Režírovať ju však má Greta Gerwig, tak tomu asi predsa len dám šancu. Inak, Saoirse si vo filme zahrá postavu Jo, ktorú predtým stvárnila Winona. Tá bola za svoj výkon nominovaná na Oscara, tak uvidíme, či sa takýto úspech podarí Saoirse zopakovať. Nominovaná bola už trikrát, čo je na 25 rokov obdivuhodné. Ako zvyšné sestry Marchovie famílie sa predvedú Emma Watson, Florence Pugh (nepoznám) a Eliza Scanlen (veľmi dobrá bola v seriáli Sharp Objects), mamu im zahrá Laura Dern. A práve Lauru a Saoirse v súvislosti s ich novým filmom vyspovedal magazín Dazed.

Vraj Saoirse vyslovene požiadala Gretu, aby si mohla zahrať Jo, lebo že vraj nijakej fiktívnej postave nikdy nerozumela práve tak, ako jej. Ani neviem, či toto mala prezradiť, teraz od jej výkonu očakávam ešte viac. Okrem iného sa tiež obe herečky zhodli, že sa im veľmi dobre natáčala jedna konkrétna scéna. Tá, počas ktorej Jo skritizuje fakt, že milovať niekoho je vraj to jediné, na čo sa žena hodí. Údajne si počas nakrúcania ani neuvedomili prítomnosť kamery, či ostatných ľudí. Daný moment vnímali len ako rozhovor matky a dcéry. No teda. Pre obe to bolo významné, Saoirse si zaspomínala na film Lady Bird, v ktorom sa jej postava s mamou neustále hádala, v tomto filme to tak nie je a bola to pre ňu príjemná zmena. Vyzdvihla tiež matku autorky Louisy May, vraj dcéru v písaní nesmierne podporovala a aj vďaka nej Louisa knihu úspešne dokončila. S chválami osôb ženského pohlavia pokračovali, obe ocenili, že Greta Gerwig má ako režisérka veľmi jasnú predstavu o tom, čo chce, ale zároveň si vie zabezpečiť, aby sa herci pri natáčaní cítili príjemne.

V súvislosti so ženami, o ktorých sa toho veľa porozprávalo, padla otázka, aké to je, čítať scenáre, v ktorých happy end pre ženskú postavu predstavuje svadbu. Podľa Laury je aj v romantických filmoch priestor na to, aby boli postavy (mužské aj ženské) zaujímavé a komplikované. Saoirsa s kolegyňou súhlasila, ale dodala, že romantické konce má napriek tomu rada. Ak sa teda najnovšia verzia Little Women výrazne neodchýlila od knižnej predlohy, obe herečky môžu byť spokojné. V kontexte ich vyjadrení tiež dáva zmysel, prečo majú tak rady Jo. Zaujímavá a komplikovaná je až-až, ale romantiky si tiež užije.

No a keďže film Little Women si premiéru odbije počas Vianoc, na reč prišli aj filmy, ktoré si Laura a Saoirse s týmito sviatkami spájajú. Obe spomenuli It’s a Wonderful Life a Saoirse aj Gone with the Wind, teda Odviate vetrom. Je to ale taký dlhý film, že až vlani sa jej ho vraj podarilo vidieť od začiatku, dovtedy z neho každé Vianoce videla iný kus. Či sa medzi takúto sviatočnú klasiku zaradí aj najnovšia verzia Little Women, to bude jasné až o pár rokov. Každopádne si ju do kina pôjdem pozrieť a zhodnotiť. A musím povedať, že debata o vianočných filmoch ma celkom príjemne naladila, o chvíľu je to tu (to si hovorím od augusta). Priznávam, že Mariša už u mňa frčí (už je november, už môže) a väčšinu darčekov nakúpených mám, nechce sa mi to riešiť neskôr. To už budem len popíjať punč a urobím si výlet do kina. Pridá sa niekto?

 

Pár fotiek pre Dazed

 

Všetko, čo má Saoirse na sebe, pochádza z najnovšej Gucci kolekcie

 

A Gucci do tretice

 

Tiež vidíte v tej výšivke na tunike to, čo ja?

 

S filmovou mamou, obe zbožňujú postavu Jo a vraj sa s ňou odjakživa stotožňovali najviac zo všetkých postáv v knižke

 

Herecké obsadenie, akurát Emma Watson chýba. Áno, aj Meryl Streep si tu zahrá, predstaví sa ako teta March (jej netere teda budú Jo a ostatné tri sestry). Uvidíme, či to aj ona vytiahne na nomináciu a vytvorí tak rekord.

 

Sestry pekne pokope…

 

…a ich mama

 

Nech je to už úplne kompletné, tu je aj teta

 

Toto tu budú Jo a Laurie. Laurieho stvárni Timothée Chalamet, pričom on a Saoirse si už raz spolu zahrali. Bolo to v spomínanom filme Lady Bird, ktorý režírovala takisto Greta Gerwig.

 

A Jo a Laurie v roku 1994, tak, ako si ich pamätám. Neviem, či Timothée prekoná Christiana, ale tú šancu mu teda dám

 

A len tak pre zaujímavosť, toto je verzia tých dvoch z roku 1933. Bystrému oku určite neunikne, že Jo si tu zahrala Katharine Hepburn

 

Na záver Orchard House v Massachusetts, v ktorom kedysi žili Alcottovci a Louisa tam napísala Little Women. Dnes je z domu múzeum, takže ak sa náhodou ocitnete v meste Concord…viete, kam ísť

 

Zdroje: dazeddigital.com

 

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk