Retro spomienka

pridal Nikky 29.11.2019 o 0:41


 

Upozornenie číslo 1!!! Pikoškári starší ako 30 rokov sa budú pri čítaní tohto článku cítiť ako fosílie…

Upozornenie číslo 2!!! Toto je čiste a striktne apolitická pikoška, určená na pobavenie,  zaspomínanie a bola by som veľmi rada keby takou aj zostala…

Takže, nejdem vás napínať, nedávno sme tu mali výročie – 30 rokov od nežnej revolúcie. Všetci vieme z dejepisu, o čo išlo a že to bol veľmi dôležitý míľnik našej histórie.

Ja sama som v roku 1989 už bola na svete, no bola som ešte len malé batoľa a preto si na hlavné udalosti logicky nepamätám. Veľa vecí som sa dozvedela z rozprávania a spomienok rodičov a starých rodičov (týmto odkazujem generácii narodenej po roku 2000, všetci povinne na návštevu k babke a pýtajte sa ako vyzeral svet pred Ajfónmi a Kardashiankami).

Na minulosti je dobré to, že väčšinou sa snažíme vytesniť tie zlé spomienky a zostane len tá príjemno – smutná nostalgia. Poďme si spolu pripomenúť, čo sa na prelome 80-tich a 90-tich rokov dialo, a ak som na niečo zabudla, budem veľmi rada ak mi dáte feedback v komentoch. Aby to bolo prehľadnejšie, zoradila som vám to do kategórií.

 

HUDBA :

80-tky a 90-tky boli plodné čo sa hudby týka a fičali sme si na Eláne, Teame (kto netancoval na diskotéke pri záverečnej na Reklamu na ticho, akoby ani nežil), Čo o mne vieš ešte vtedy od Darinky, Holky z naší školky, fičal Sagvan Tofi, Michal David, Iveta Bartošová, Beata Dubasová, Robo Grigorov, Marika Gombitová, Metalinda (dodnes škriekam pri ich pesničkách na plné pecky a môj turecký frajer nechápe), Peter Nagy, Karel Gott a Lucka Bílá. Zo zahraničia sa k nám prepašoval Michael Jackson, Madonna, Europe a ich Final Countdown, Survivor a Eye of the Tiger, Aha, Alphaville a ich Forever Young, Scorpions s Wind of Change. Z letných hitov to bola najmä Lambada, ktorá ma roztancuje vždy a stále, Mr. President a ich Coco Jambo, The Cranberries a ich Zombie hit, ktorý je  dnes snáď ešte viac aktuálny, Guns N´ Roses, Abba, MC Hammer a mnoho, mnoho iného. Hudba ma vždy rozcitlivie, a čím som staršia, tým viac…

 

 

 

 

FILM a TELEVÍZIA:

Priznám sa, som viac hudobný fanúšik ako televízny, a v tom čase ma viac zaujímalo lietanie po vonku ako sedenie pri telke. Telka však už bola bežná výbava domácností, a tak naše mamy sledovali Nemocnicu na okraji mesta, Návštevníkov, naši otcovia pozerali Dobrodružstvá kriminalistiky, Cirkus Humberto, ja si pamätám Arabelu a Chobotnice z II. Poschodia. Hlavne 80-te roky boli veľmi vydarené, čo sa filmovej a televíznej tvorby týka. Vznikli také nezabudnuteľné klasiky ako Vesničko má středisková, Dědictví aneb Kurvahošigutntág a moje ale úplne že najobľúbenejšie filmy Slnko, seno, jahody, Slnko, seno a pár faciek a Slnko, seno, erotika…. Túto trilógiu pozerám každý rok a vždy ma rozosmeje a trošku aj rozplače, veľmi mi totiž pripomína rodnú dedinu a detstvo (tí, čo žijú dlhodobo v zahraničí, isto vedia o čom hovorím). Veľa ľudí stále zbožňuje filmy ako Slavnosti sneženek, Černí baróni, nesmrteľný Diskopříbeh, u nás vznikli najslávnejšie filmy z toho obdobia – Fontána pre Zuzanu 1. a 2., moja milovaná Perinbaba, Záhrada, Pásla kone na betóne, či Nevera po slovensky. Československo malo veľmi veľa kvalitných hercov, nejdem ich všetkých menovať, spomeňme napríklad Zdenu Studenkovú, tá to s nami ťahá už od praveku.
Po revolúcii sa k nám dostali filmy z Ameriky, spomínam si na Forresta Gumpa, Vykúpenie z väznice Shawshank, Pulp Fiction. Vedeli ste že Simpsonovci sa začali vysielať už v roku 1989? A Priatelia v roku 1994? Hriešny tanec bol klasika ešte z roku 1987, a Pretty woman, Sám doma, či Nožnicovoruký Edward. Ja som si vtedy fičala tiež na seriáli Krok za krokom a Aktoch X, ktoré mi rodičia zakazovali pozerať. Môj oco pozerával nesmrteľného Chucka Norris alias Walker, Texas Ranger. Z podobného súdka bol aj Mac Gyver, do ktorého som bola platonicky zaľúbená (my ženy si už vo veku 8 rokov vieme spočítať akého chlapa treba do života). Darmo, môj terajší frajer nevie vymeniť ani žiarovku…Veľkým hitom bol aj Star Trek, ale mňa to obišlo. Z detských seriálov ešte spomeniem Ninja korytnačky, ktorých figúrky mám doteraz doma na povale.

 

Velebnosti, už je to tady. Už se perou!

 

Fičúr s účesom tzv. na Jágra

 

Ako som mohla zabudnúť na vtedajší vlhý sen mnohých žien- Knight Rider alias Davidova bujná hriva

 

MÓDA:

Spomínam si ako ma mama neustále nútila nosiť škaredé pančuchy a kamašle a cvičky. Kto si to ešte pamätá? Mama mala v tom čase na hlave veľmi módnu a zároveň ohavnú trvalú, ktorá sa snáď už nikdy nevráti. Viem, že v tom čase ešte fičal časopis Burda a nejedna žena si podľa neho vytvárala vlastné kreácie a my mladí sme si začali potajme kupovať Bravíčko, kde boli aj tak najlepšie tie primitívne story o sexe (Milé Bravo, spravil sa mi do úst, môžem z toho otehotnieť?). Fičali rifľové kraťasy ala Paľo Habera, účes na Jágra – vpredu biznis, vzadu párty, mrkvové džínsy, ktoré spravia tlsťošku aj z anorektickej modelky, nosili sa všlijaké veľké a farebné šperky, hlavne aby toho bolo veľa. Strihanie podľa hrnca radšej ani nespomínam. Radšej sa sami pokochajte v galérii. P.S. – ak som na niečo zabudla, prosím dajte vedieť…

 

Paľo a jeho legendárne kraťasy

 

Takto nejak to vyzeralo v Burde

 

 

 

Ach tie účesy…

 

Ženy na tom neboli oveľa lepšie…. lak na vlasy sa predával ako horúce rožky

 

90-tky a éra supermodeliek

 

Mladá generácia, už chápete čo sú mrkváče?

 

Legendárny časopis Bravo, z ktorého sa nejedna puberťáčka dozvedela čo to o móde, ale hlavne o sexe…

 

JEDLO:

Tak tu už sme v poslednej kategórii, mimo iného som aj gurmán (v preklade – rada žerem), a tak nemôžem zabudnúť na retro jedlo. Začnem asi klasikou na raňajky – krupicou. Mňam. Viem, že za komančov sme toho v obchodoch na výber veľa nemali a tak sa varilo viac menej čo sa doma našlo. Všelijaké prívarky, lančmídy (ako moj otec doteraz volá mäso v konzerve), či zmes na špagety Morcadella. Pamätám si ako som cucala Salko či sójový suk, pila Granko a jedla vianočku s maslom. Po páde režimu sa k nám dostali kadejaké výstrelky typu kuracie prsia s broskyňou (čo sa z nejakých nepochopiteľných dôvodom podáva dodnes v dedinských reštikách), či mäso a pol ryža, pol hranonky…Treska s rožkom nám našťastie zostala dodnes a mne teda v zahraničí pekelne chýba.  Ach nejako som vyhladla… ??

 

Z tohto obrázku mám zmiešané pocity, ale najviac otázok vo mne vyvoláva tá „krevní tučnice“…wtf

 

Jednota rulezzz!

 

Kto nezabudol na šumienky?

 

Sen každého decka v tej dobe….maminky si dali Meltu

 

Tu už prichádza „zlo zo západu“…broskyňka je vo vnútri ako prekvapenie

 

Robila sa aj variácia s ananásom (to je predzvesť apokalypsy v podobe Hawai pizze)

 

Laskonky a veterníky fičia dodnes a hneď si idem dať niečo sladké. Čaute pikoškári

 

Zdroje: google.com,  Wikipedia.org,  Youtube.com,  Pinterest.com,  Startitup.sk,  socikstyle.blogspot.com, blesk.cz,  pravda.sk,  fotomodelka.sk,  mimibazar.sk,  historickedarceky.sk,  1gr.cz,  eshopscajem.cz,  aukro.cz,  pinimg.com,  fotomodelka.sk







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk