Umrel Terry Jones

pridal Pivonia 23.1.2020 o 19:58


Legendárny člen zoskupenia Monty Python vydýchol poslednýkrát 21. januára.

 

Keď zomrie komik, je veľmi zvláštne písať nekrológ. Na jednej strane mi je to skutočne ľúto, na druhej strane sa rehocem na všetkých podarených scénkach, ktoré si v rámci spomínania púšťam. Pre filmový svet je smrť Terryho Jonesa veľkou stratou. Terry totiž nebol len hercom, ale aj scenáristom, režisérom a spisovateľom. Podľa slov Michaela Palina bol práve Jones tým, kto posúval skupinu Monty Python vpred.

Slávny Welšan sa narodil v roku 1942, počas štúdia na Oxforde spoznal Michaela Palina, s ktorým začal písať komediálne programy. Neskôr sa spoznali s Ericom Idle, Johnom Cleesom, Grahamom Chapmanom a Terry Gilliamom. Spoločne vytvorili dnes už kultový seriál Lietajúci cirkus Montyho Pythona. Terry Jones režíroval aj tri celovečerné filmy – Život Briana, Monty Python a svätý grál a Monty Python a zmysel života.

Skon Terryho Jonesa ohlásila jeho rodina, v oficiálnom vyhlásení sa píše:

„S hlbokým zármutkom vám musíme oznámiť úmrtie nášho milovaného manžela a otca, Terryho Jonesa. Terry odišiel večer, 21 januára 2020 vo veku 77 rokov, po boku svojej manželky Anny Soderstrom, po dlhom, extrémne odvážnom ale vždy humornom boji so vzácnom formou demencie, FTD.

Niekoľko posledných dní bola jeho žena, jeho deti, vzdialená rodina a blízki priatelia pri ňom, keď pomaly odchádzal vo svojom dome v severnom Londýne. Všetci sme stratili milého, vtipného, kreatívneho a milujúceho muža, ktorého nekompromisná individualita, nezlomný intelekt a výnimočný humor tešili nespočetné milióny ľudí počas šiestich dekád.“

Terrymu Jonesovi bola v roku 2016 diagnostikovaná vzácna frontotemporálna demencia s označením FTD. Choroba napredovala veľmi agresívne, napádala rečové centrá v mozgu.  Na konci života už Terry nevedel rozprávať.

John Cleese, Terryho kolega a kamarát, napísal po tom, ako sa dozvedel o Terryho smrti na Twitteri poznámku:

„Dvaja dole, štyria na ceste.“

V humoristickom nebi sa Terry Jones pridal k svojmu kolegovi Grahamovi Chapmanovi, ktorý umrel v roku 1989. Verím, že už majú otvorené nejaké dobré vínko a vášnivo debatujú. Aj na smrti je totiž nutné nájsť tu svetlú stránku.

 

Terry Jones ešte ako čiernobiele ucho

 

Celá partička pokope. Terry je úplne vľavo.

 

Terry so svojou druhou manželkou Annou

 

S manželkou a dcérkou Siri, ktorú zamiesil vo veku úctyhodných  67 rokov. Kája Gott schvaľuje.

 

Pravdepodobne posledná fotka Terryho Jonesa. Je na nej spoločne s Michaelom Palinom. Michael ho bol navštíviť v čase, keď sa Terryho život chýlil ku koncu. Michael čítal Terrymu knižku Bert Fegg’s Encyclopaedia of All World Knowledge, ktorú spoločne napísali v osemdesiatych rokoch. Terry sa vraj smial len na tých pasážach, ktoré sám napísal.

 

Starí páni. Už ostali len štyria.

 

Na rozlúčku s Terrym je nutné pustiť si tento majstrovský kúsok. Terry hral v Živote Briana Brianovu mamku Mandy.

 

Uvažovala som, či to sem dám. Je to podľa mňa jedna z najnechutnejších scén v histórii filmu. Ale Terry je v nej bohovský.

 

Zdroje: mirror.co.uk,  independent.co.uk,  dailymail.co.uk

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk