Quentin Tarantino, blázon alebo génius?

pridal NoName 18.8.2019 o 10:20


Žijúca filmová legenda predstavuje nový film.

Priznám sa bez mučenia, Vtedy v Hollywoode som zatiaľ nevidela, ale čoskoro to napravím. S Tarantinovým predchádzajúcimi dielami som mala tú česť, tak hádam budem dostatočne fundovaná na to, aby som vás previedla jeho životom a tvorbou. Pripravte sa na krvavú, vulgárnu a politicky nekorektnú jazdu.

Najskôr nakuknime do jeho životopisu. Quentin Tarantino sa narodil v roku 1963 v Knoxville v štáte Tennesse. Jeho otec Tony opustil rodinu ešte predtým, ako sa Quentin narodil. Výchovu musela zvládnuť jeho vtedy 16-ročná mama. Neskôr sa opäť vydala, vzala si istého Curtisa Zastoupila, ktorý mladého Quentina brával do kina na neprístupné filmy. Odtiaľ asi pramení Quentinova záľuba v zábavnom násilí. Napokon ani toto manželstvo Quentinovej mame nevydržalo. Tarantino sa vrátil k svojim starým rodičom do Tennesee. Starí rodičia mu namiesto výchovy radšej pustili televízor a Quentin nenamietal. Filmy už vtedy vášnivo zbožňoval. Kvôli tejto láske nedokončil strednú školu, pretože často blicoval a chodil radšej do kina ako do školy. Vtedy v Hollwoode je inšpirovaný práve jeho detstvom a filmami, ktoré v tých časoch bežali v kinách.

Onedlho sa aj Quentin osamostatnil a vydal sa do Kalifornie. Prešiel si mnohými podradnými ale aj inšpiratívnymi prácami, s láskou spomína najmä na roky, ktoré strávil ako premietač v pornokine a ako predajca vo videopožičovni. Tarantino videl tisícky filmov a je považovaný za jedného z najväčších znalcov kinematografie v Hollywoode. V januári 1992 mal v Cannes premiéru kriminálny triler Reservoir Dogs (po slovensky Gauneri), v ktorom sa Tarantinovi podarilo svoje teoretické znalosti kinematografie pretaviť do brutálneho a úžasne fungujúceho filmu.

Asi najkultovejším Tarantinovým filmom je gangsterka Pulp Fiction, ktorá bola na svoju dobu prevratná najmä nechronologickým rozprávaním a šokujúcimi zvratmi. Kto si len tak dovolí odstreliť hlavného hrdinu uprostred filmu bez akéhokoľvek sentimentu? Teraz už s tým machruje kadekto, ale v roku 1994 to bola vec nevídaná. Vincent, ktorého hral John Travolta si pokojne čítal knižku na hajzli, keď ho vyrušil Butch a napumpoval mu žalúdok nábojmi. A to nebolo zďaleka jediné prekvapko vo filme.

Tarantinove filmy búrajú žánrové klišé a udivujú dialógmi, ktoré sú neskutočne živé a drsné. Vždy keď príde s novým filmom je to oslava nielen pre filmových kritikov a umelcov, ale aj pre bežných divákov. To je na Quentinovej tvorbe veľmi špecifické. Zbožňuje ho aj bežný konzumný divák, ktorý ulietava na Kobre 11, ale aj milovníci Felliniho či Kubricka.

Medzi kritikmi sú najuznávanejšie Nehanební bastardi (Inglourious Basterds, 2009), Divoký Django (Django Unchained, 2012) a samozrejme Pulp Fiction (1994). Oscara za réžiu Tarantino zatiaľ nezískal, čo je podľa mňa hanba celej Filmovej akadémie. Za Djanga a Pulp Fiction si odniesol aspoň „plešivca“ za najlepší scenár.

Aktuálne v kinách vládne jeho novinka Once Upon Time in Hollywood (Vtedy v Hollywoode). Recenzie sú dosť rezervované. Tarantina obviňujú z rasizmu, pretože si vo filme dovolil zosmiešniť majstra bojových umení a herca Bruca Lee. Do Tarantina sa aj obúvajú feministky a nadávajú mu, že vo filme nie je žiadna silná ženská postava. Úprimne, nemám rada tieto kecy. Ženy, ak chcete mať silné ženské hrdinky tak si ich jednoducho napíšte. Máloktorý muž dokáže vytvoriť autentickú ženskú hrdinku, takisto ako ženy majú problém s mužskými hrdinami. Umenie má byť autentické a umelci najlepšie opisujú to, čo dôverne poznajú. A to ani nehovorím o tom, že Tarantino pred rokmi stvoril jednu z najsilnejších ženských postáv v dejinách filmu. Nevestu z Kill Bill (volume 1 v roku 2003 a volume 2 v roku 2004).

Ale naspäť k Tarantinovým aférkam, trochu som sa opustila. Tarantinove filmy dlhé roky produkoval Harvey Weinstein a tak to Tarantino schytáva aj za neho. V roku 2017 sa Tarantino priznal, že vedel o tom, že Harvey je perverzné prasa, ale nič s tým neurobil. Podobného rangu je aj zážitok s Romanom Polanskim. Ten bol svojho času odsúdený za to, že znásilnil 13-ročné dievča. Tarantino sa ho zastal s tým, že to nebolo znásilnenie, ale iba sex s 13-ročným dievčaťom a ona do toho šla dobrovoľne. Za svoj výrok sa ospravedlnil, ale trpká pachuť ostala.

Uma Thurman na neho vytiahla takisto veľmi nepríjemnú historku. Počas nakrúcania Kill Bill ju nútil, aby šoférovala auto počas jazdy úzkou lesnou cestou. Uma chcela, aby ju v tejto scéne nahradila dablérka, Tarantino nesúhlasil. Thurman havarovala a poranila si krk a nohy. Chvíľku sa doťahovali, kto za to môže, napokon Uma uznala, že Tarantino bol síce nedbanlivý, ale nebol v tom úmysel. Tarantino sa jej napokon ospravedlnil. Zdá sa, že Quentin vie nielen dobre písať a režírovať, ale zvláda aj umenie ospravedlňovania sa.

Čo sa týka osobného života, je Tarantino tak trochu tajomstvom. Dlhé roky bola jeho múzou Uma Thurman, napriek tomu boli údajne len priateľmi. Po incidente s haváriou ich vzťahy ochladli. Tarantino dlho hovoril, že sa chce sústrediť na svoju kariéru a na rodinu nemá čas. V roku 2009 však stretol istú Daniellu Pick, ktorá ho donútila prehodnotiť priority. V roku 2018 sa zobrali. Daniella je modelka a je od Quentina o 20 rokov mladšia.

Kto sa dočítal až sem dostáva zlatého bludišťáka za trpezlivosť. Za odmenu si môžete vychutnať galériu. Nech sa páči, scrollujte ďalej.

 

Mladučký Quentin

 

Ako Mr. Brown, vo svojom prvom filme Reservoir Dogs

 

Drsňák. Údajne má IQ 160.

 

So svojou múzou Umou Thurman

 

Tarantino, Pitt, Robbie a DiCaprio na premiére filmu Once Upon a Time in Hollywood

 

S Oscarom za scenár k Djangovi

 

S hrozným účesom a krásnou manželkou

 

Svadobná

 

Uma zverejnila aj záznam zo svojej nehody počas nakrúcania Kill Bill.

 

Quentinova scénka vo filme Desperado, ktorý režíroval jeho dobrý kamarát Robert Rodriguez. V češtine, keďže tak si to pamätám.

 

Zdroje: thenetline.com, imdb.com, en.wikipedia.org, kinema.sk

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk