Spomienka na Natalie Wood

pridal NoName 20.7.2019 o 19:56


Dnes by mala 81 rokov.

Okatá Natalie Wood sa narodila 20.6. 1938 ako Natalia Zacharenko. Komu nenapovedalo meno, tomu napoviem ja: jej rodičia boli ruskí imigranti. Z toho vyplýva aj to, že Natalie volali doma pekne po rusky Nataša. Už keď bola Nataša malou Nataškou, hrala vo filmoch. Prvú úlohu dostala ako štvorročná. Vtedy išlo o film Happy Land a hoci rolička to bola malá, práve tam zaujala režiséra Irvinga Pichela až do tej miery, že ju potom obsadil do svojho ďalšieho filmu Tomorrow is Forever. Natalie si tam zahrala nemeckú sirotu v povojnových časoch a spolu s ňou sa vo filme predviedli aj také esá ako Orson Welles a Claudette Colbert. Prelomovú rolu (minimálne detských čias) získala vo veku sedem rokov, stvárnila Susan vo filme Miracle on 34th Street. To je taká vianočná americká klasika z doby, keď o Grinchovi alebo Kevinovi McCallisterovi ešte ani nechyrovali.

Ak bola rola Susan prelomovou detskou úlohou, prelomovou dospeláckou bola Judy vo filme Rebel Without a Cause (Rebel bez príčiny). V tomto filme boli Judy a Jim najprv trochu znepriatelení a potom zamilovaní tínedžeri, pričom Jima si zahral James Dean. Ten neslávne zomrel ešte pred dovŕšením 25-ky, takže filmy, v ktorých sa objavil, zrátate na dvoch rukách (jednej, ak počítate len hlavné úlohy). Rebel Without a Cause je jedným z nich. Smutné je, že predstavitelia všetkých troch hlavných postáv umreli pomerne mladí, nik z nich sa neprešvihol cez 45-ku. Sal Mineo, ktorý si zahral outsidera menom Plato, skončil pobodaný v uličke za svojím bytom, James Dean sa zabil pri havárii auta. O Natalie si povieme neskôr, začneme pozitívnejšou informáciou. Za svoj výkon vo filme Rebel Without a Cause sa dočkala oscarovej nominácie. Nepremenila ju, ale na jej vtedajších 17 rokov bola aj nominácia veľkým úspechom.

O šesť rokov neskôr nasledoval film West Side Story a hneď na to ďalší muzikál Gypsy. Dej West Side Story asi netreba vysvetľovať, ide o Rómea a Júliu v New Yorku. Gypsy rozpráva skutočný príbeh burlesque tanečnice, ktorú do showbusinessu dotlačila jej ambiciózna matka. Zaujímavé je, že hoci vo West Side Story Natalie nespievala a jej pesničky boli predabované Marni Nixon, hlas v Gypsy už Natalie patrí na sto percent. West Side Story je samozrejme stará klasika, ale Gypsy je tiež dobrý film. Možno vás na začiatok bude trochu vyhadzovať z konceptu, že Natalie tam proste neznie ako Portoričanka Maria, keď spieva, ale jej skutočný hlas je milý. A takisto striptízové scény, v ktorých vlastne nič nemiestne neuvidíte. Ďalšie filmy, Splendor in the Grass a Love with the Proper Stranger, priniesli nový rekord a Natalie sa vďaka nim ako 25-ročná stala najmladšou osobou (spolu s hereckou kolegyňou Teresou Wright) s tromi oscarovými nomináciami na konte.

Hoci jej kariéra v tomto čase prekvitala, s osobným životom to bolo trochu horšie. V roku 1962 sa rozviedla so svojím prvým manželom, Robertom Wagnerom. Mimochodom, zobrala si ho v roku 1957 ako 19-ročná. Vraj bola doňho platonicky zamilovaná, už ako malá a filmové štúdio im naplánovalo prvé rande práve v deň jej osemnástych narodenín (Wagner mal vtedy 26). Trošilinku divný počin, na druhej strane, keby mne ako tínedžerke niekto zorganizoval stretnutie s Jamesom McAvoyom, asi sa tiež nesťažujem. Každopádne, sedem rokov od rozvodu sa Natalie vydala opäť, tentokrát za britského producenta Richarda Gregsona. Do roka sa im narodila dcéra Natasha, ale napriek tomu im vzťah nevydržal a v roku 1972 nasledoval druhý rozvod. Prakticky hneď po ňom sa Natalie vrátila k prvému manželovi, opäť sa zosobášili a stali sa rodičmi dcéry Courtney.

Ani nie o desať rokov neskôr však prišiel zvrat. V novembri 1981 bolo nehybné telo 43-ročnej Natalie, s modrinami na rukách aj nohách, objavené v Tichom oceáne, blízko kalifornského pobrežia. Oblečenú mala flanelovú nočnú košeľu, vetrovku a vlnené ponožky. Ešte deň predtým s manželom Robertom Wagnerom na jachte menom Splendour oslavovali Deň vďakyvzdania, spoločnosť im robil aj herec Christopher Walken. S Walkenom sa Natalie priatelila, pretože si zahrali manželov vo filme Brainstorm, a okrem týchto troch bol na palube aj kapitán Dennis Davern.

Čo sa v osudnú noc udialo, nie je tak úplne jasné. Podľa výpovede Daverna však traja herci spolu nemali až taký vrúcny vzťah, ako sa to pôvodne prezentovalo. Najmä medzi chlapmi to škrípalo, Wagner žiarlil na priateľstvo Walkena a jeho ženy. Tí dvaja vraj spolu strávili niekoľko hodín v bare na pobreží a keď k nim Wagner prikvitol, zúril. Trojuholník sa spolu s kapitánom Davernom presunul z baru do reštaurácie, v ktorej sa vo veľkom pilo. Až tak veľmi, že zamestnanci reštaurácie mali obavy, ako sa skupinka dokáže presunúť naspäť na jachtu. Nakoniec sa im to ale pomocou člnu o desiatej večer podarilo. Na druhý deň už však bola Natalie nájdená mŕtva. No a práve od momentu, kedy sa posádka dostala na palubu Splendour, je situácia zahmlená.

Pôvodná verzia vraví, že Walken a Wagner sa trochu pohádali na margo toho, aké je to byť rodič, pracujúci ďaleko od detí (ako bola v tom čase Natalie). Vysvetlili si to však a čoskoro bolo po probléme. Podľa inej verzie ale skupina pokračovala v pití aj po návrate na jachtu a v jednom bode Wagner roztrieskal o stôl fľašu s vínom, obviňujúc Walkena, že sa snaží vyspať s jeho ženou. Walken na to odišiel do vlastnej kajuty, Natalie tiež, ale manžel ju nasledoval a začali sa strašne hádať. Keď po chvíli Davern išiel skontrolovať situáciu, našiel už len Roberta Wagnera, ktorý ho informoval, že Natalie sa stratila a zmizol aj menší čln (ten, ktorý predtým použili, aby sa z pevniny dostali späť na jachtu). Davern v mnohých rozhovoroch, ktoré poskytol médiám tvrdil, že Wagner otáľal s vyhlásením oficiálneho pátrania po svojej žene, pretože by to vraj mohlo spôsobiť negatívnu publicitu a zbytočné obavy.

Vcelku podozrivé počínanie, zvlášť od osoby, ktorá Natalie videla živú ako posledná. A úplne kóšer nie je ani predstava, že by sa Natalie v strede noci niekam vybrala v člne. Najmä ak uvážime, že celý svoj život sa vody bála, obzvlášť tmavej a hlbokej. Skeptici sa môžu pýtať, čo potom robila na dovolenke na jachte…neviem. Vraj to bola pre ňu možnosť uniknúť aspoň na chvíľu pozornosti médií a stratiť sa z očí verejnosti, keďže na lodi mohla celá rodina ísť prakticky hocikam. No nech je to akokoľvek, mne osobne sa aj tak nezdá, že by sama išla v nočnej košeli čokoľvek majstrovať s člnom (to bola, a aj dodnes je jedna z teórií). Smrť bola v roku 1981 oficiálne klasifikovaná ako náhodná, môžeme len hádať, či to tak ozaj bolo. Robert Wagner je aj v súčasnosti mnohými považovaný za podozrivého, ak nie rovno za vraha. Túto situáciu mu môže ešte viac skomplikovať fakt, že vlani bola smrť Natalie preklasifikovaná z náhodnej na podozrivú, a polícia by si s ním opäť rada pohovorila. Uvidíme teda, či sa po takmer štyroch dekádach rozlúšti záhada herečkinej smrti.

 

Natalie ako malá Susan vo filme Miracle on the 34th Street

 

Jej mamu si zahrala Maureen O’Hara

 

S Jamesom Deanom vo filme Rebel Without a Cause (aby sme tu nemali len čiernobiele obrázky)

 

A ešte jedna z natáčania (hups, zase raz sme pri chudobnejšej farebnej palete)

 

Natalie a Richard Byemer ako Maria a Tony, americké verzie Rómea a Júlie

 

V úlohe Gypsy Rose Lee

 

S Robertom Wagnerom v čase ich prvého manželstva

 

A znova oni, ale tentokrát vidím u oboch zlepšenie v účesoch

 

Svadobná s Richardom Gregsonom

 

A tu je celá rodinka. Malá Natasha, veľká Natasha a Richard

 

Druhý pokus Natalie s Robertom Wagnerom, na fotke aj s čerstvou Courtney

 

Natalie a Christopher Walken ako manželský pár vedcov vo filme Brainstorm. Povedali by ste, že Natalie je od Christophera o 5 rokov staršia?

 

Osudná jachta Splendour

 

Zdroje: imdb.com, en.wikipedia.org, townandcountrymag.com, biography.com

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk