Kráľovský deň otcov

pridal NoName 17.6.2019 o 18:34


O princoch, vojvodoch a grófoch – otcoch.

Deň otcov je zvláštny sviatok. Nie svojím významom, pochopiteľne, ale prekvapivo svojím pôvodom. Hoci som dlho žila v presvedčení, že ide o moderný, z USA importovaný sviatok rovnako ako Halloween a jemu podobné, nie je to tak. Aspoň teda nie celkom. Stačí trošku hlbšie zapátrať a odrazu sa dozvedáme, že v Európe sa tento sviatok oslavoval dávno, dokonca už od konca 14. storočia, kedy ho katolícka cirkev začala intenzívne podporovať ako oslavu Svätého Jozefa. Možno sa teda zdá prirodzeným, že ho dnes oslavuje aj britská kráľovská rodina. Je to však zamotanejšie.

Na Európu dopadali choroby, politické, priemyselné a spoločenské revolúcie, čakali ich svetové vojny. Ľudia mali iné problémy než ďakovať rodičom, že ich priviedli do tohto harmonického sveta. A tak deň po dni, storočie za storočím tento sviatok upadal do zabudnutia.

Hovorí vám niečo meno Sonora Smart Dodd? Bola to Američanka, ktorá 62 rokov bojovala za znovuzavedenie tohto strateného sviatku v americkom Spokane, Washington. Dcéra veterána americkej občianskej vojny Williama Jacksona Smarta, ktorej mama zomrela pri pôrode, vyrastala spolu so svojimi piatimi súrodencami iba v jeho starostlivosti a veľmi ho obdivovala. Keď mala iba 16 rokov, obrátila sa na Ministerskú alianciu vo Spokane, aby deň narodenia jej otca, teda 5. júna, vyhlásili za deň otcov. V roku 1910 súhlasili, ale stanovili ho na tretiu júnovú nedeľu.

Fast forward o jedno storočie a nejaké drobné k tomu a dnes polovica planéty oslavuje deň otcov práve v tento deň, vrátane Britov. A my sa pozrime, ako britská kráľovská rodina oslávila tento staro-nový sviatok v roku 2019, neprekvapivo hlavne na Instagrame. Čo už, je predsa doba internetová.

 

Sonora Smart Dodd, zakladateľka dňa otcov, ako ho poznáme (1882 –1978)

Sussexký kráľovský Instagramový účet zverejnil ku dňu otcov fotku 6-týždňového Archieho Harrisona Mountbatten-Windsor, ako drží prst tata Harryho

 

Oficiálny Insta účet kráľovskej rodiny uverejnil dve fotky princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. Obe boli urobené v škótskom zámku Balmoral. Na prvej je so staršími deťmi,  princom Charlesom a princeznou Anne (1952). Na druhej s princom Edwardom a princom Andrewom o dvadsať rokov neskôr.

Kensingtonský palác zverejnil tohto roku dve fotky. Na prvej je najmladší syn princa Williama, princ Louise so svojím otcom v Katkinej slávnej záhrade „Naspäť k prírode“. Za vynechanie starších detí dostal William od fanúšikov kráľovskej rodiny poriadne vynadané. Na druhej je princ William so svojím otcom, princom Charlesom.

Clarence House: Princ Charles zverejnil iba jednu fotku. So svojimi synmi na oslave jeho 70-tych narodenín minulú jeseň.

 

Princezná Eugenie zverejnila doteraz nevidené zákulisné fotky zo svojej minuloročnej svadby. So svojím otcom, princom Andrewom, vojvodom z Yorku.

 

Zdroje: nationalgeographic.com,  express.co.uk,  dailymail.co.uk,  townandcountrymag.com,  dailymail.co.uk







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk