Judy Garland by sa zasmiala na A Star Is Born

pridal NoName 18.6.2019 o 19:48


Tvrdí jej dcéra Liza Minnelli.

Keď som uvidela fotku Lizy, hneď som si spomenula na vtip Ellen DeGeneres z Oscarov pár rokov dozadu. Vtedy na margo Lizy, ktorá sedela v publiku, zahlásila: „Pane, ste ten najlepší imitátor Lizy Minnelli, akého som kedy videla.“ Trefné, dokonca to pobavilo aj Liziných súrodencov. Nuž, čas je veru neúprosný a Liza už má cez 70 rokov, takže dávno nevyzerá ako z časov filmu Cabaret, za ktorý dostala Oscara. Možno si vybavujete, že v ňom nosila také pomerne riskantné oblečenie. Ako Sally Bowles mala na sebe šortkový overal s mega výstrihom, a klobúk, efektne narazený na hlavu tak, aby prekrýval jedno oko. A neskutočne debilný účes k tomu. Taký, ktorý by fakt nikomu nepristal. Ani jej samej sa to príliš nehodilo. Niečo ako ten slávny účes Rachel z prvých pár sérií Priateľov, akurát ešte stokrát horšie. Inak určite z filmu poznáte aspoň pesničku Cabaret, ale za mňa vyhráva Mein Herr aj s celou choreografiou. Mimochodom, za tú bol zodpovedný Bob Fosse, ktorý divadlo a tanec ovplyvňuje dodnes. Poznáte výraz jazz hands? Tak s tým prišiel práve Fosse, rovnako aj s rôznymi inými tanečnými prvkami, ktoré muzikály stále využívajú. Pokiaľ ste, rovnako ako ja, fanúšikmi muzikálov, spomeniem seriál Fosse/Verdon, ktorý sa sústreďuje práve na Boba a jeho manželku,   choreografku Gwen Verdon. Hlavné úlohy si struhli Sam Rockwell a Michelle Williams, a ja dúfam, že aspoň nejaké ocenenia získajú. Boli totiž veľmi veľmi dobrí.

Oscarová Liza si teda spomenula na svoju mamu, Judy Garland. Taký príbeh na pobavenie, súvisiaci s Judy: „Keď som bola malá (a blbá), myslela som si, že „farbu“ vo filmoch objavili počas nakrúcania The Wizard of Oz. A že práve preto je prvá časť filmu čiernobiela a zvyšok už farebný. Čo k tomu dodať, naozaj som bola malá.“

Judy Garland, ktorá si v tomto filme zahrala, tiež vyzerala ako malá, ale zase až taká malá nebola. Postava Dorothy (to je tá, čo zanôti známu pesničku Somewhere Over the Rainbow) bola síce decko, ale Judy mala v čase natáčania 16 rokov. S tými modrými šatočkami a vrkočmi by som jej ale uverila aj 13. No a práve táto Judy by podľa svojej dcéry mala trošičku problém s filmom A Star Is Born, konkrétne s jej najnovším remakeom. Veď viete, s tým od, dnes už rozídeného, Bradleyho Coopera.

„Určite by sa na tom najprv smiala, ale potom by sa do toho dostala a nakoniec by sa jej to asi aj páčilo.“

No hneď to znie menej tragicky, Liza. Inak o Judy sa práve natáča film s príznačným názvom Judy, stvárni ju Renee Zellwegger. Tá sa už na seba ani poriadne nepodobá, tak možno sa bude podobať aspoň na Judy. Liza sa vyjadrila, že Renee je skvelá herečka a teda jej dôveruje. Ja Renee tiež vnímam ako dobrú herečku, ale trochu sa obávam, čo za film z toho vyjde. Mám pocit, že snímky o takýchto legendách môžu byť buď vynikajúce, alebo prepadáky, a akosi nič medzi tým. Tak veľa šťastia, Renee.

A pre zábudlivých pripomínam, že Liza spomínala svoju mamu v súvislosti s A Star Is Born práve preto, že Judy si v jednej verzii tohto filmu zahrala tiež. Nie však v tej úplne prvej. Tam hlavné postavy stvárnili Janet Gaynor a Fredric March. Marcha považujem za takého typického štramáka zlatej hollywoodskej éry a páčil sa mi. Postava Janet sa tu zase nesnažila byť speváčkou, ale „len“ herečkou, takže muzikál sa z filmu stal až neskôr. Originál nebol zlý, ale práve toto je podľa mňa tá výnimka, keď ho remake prekonal. Zaujímavosť navyše: Janet je prvou herečkou vôbec, ktorá kedy získala Oscara.

Verzia s Judy Garland a Jamesom Masonom bola druhá v poradí a považujem ju za úplne najlepšiu zo všetkých. A práve tu z originálu spravili muzikál. Odporúčam hlavne pesničku The Man That Got Away. Kde sa taký hlas nabral v takom malom tele, Judy?! To je otázka, ktorú sa pýtajú mnohí. Celý film je inak jej hereckým koncertom (a v podstate aj koncertom vo všeobecnosti). Tak ako som si pri Gage nebola istá, či to ozaj bolo až na Oscara, tak Judy by som ho bez váhania udelila. Bohužiaľ, dotiahla to iba na nomináciu. Cenu jej vyfúkla Grace Kelly krátko predtým, ako sa stala monackou kňažnou.

Judy a Jamesa neskôr vystriedala Barbra Streisand a Kris Kristofferson. Tiež ide o muzikál, pretože keď do filmu obsadíte dvoch spevákov, ani nemôžete inak. Hoci mám Barbru veľmi rada, táto verzia mi prišla trošku nemastná-neslaná. Ale ak už nič iné, tak soundtrack je výborný. Asi poznáte minimálne pesničku Evergreen, za ktorú si Barbra odniesla Oscara. Pozornosť ale upriamujem aj na pieseň With One More Look at You/Are You Watching Me Now, ktorú zaspieva úplne na záver filmu. Je to kombinácia melancholického slaďáku a rocku (Glee ma naučilo, že niečomu takému sa hovorí mash-up) a je to rozhodne super. Ak si odmyslíte to klonovanie psov, Barbra je skrátka pani, a vie, ako na to.

No a najnovšie spracovanie snáď ani nemusím predstavovať. Priznám sa, že som sa celkom obávala, čo s tým Bradley spraví. Zdalo sa mi, že tých remakeov aj stačí, dva sú predsa dosť. Ale nakoniec sa mi to páčilo (aj keď Judy pre mňa ostáva číslo jeden), a on sám z toho vyšiel ako slušný spevák. Napriek tomu všetkému však dúfam, že jeho verzia už bola naozaj definitívne tá posledná.

 

Liza vo filme Cabaret

 

Spomínaný účes. Funguje ozaj len na výnimkách. Ak vôbec.

 

Judy Garland ako Dorothy (už po objavení farby). Schválne, koľko rokov by ste jej tipli?

 

Janet Gaynor a Fredric March

 

Tu ešte farba nebola objavená

 

A tu už áno. Na obrázku Judy Garland a James Mason

 

 

Barbra, jej háro, a Kris

 

Veľmi známy plagát k filmu. Myslím teda hlavne tú hornú polovicu.

 

Týchto tu poznáte

 

Mein Herr

 

The Man That Got Away

 

Evergreen

 

With One More Look At You/ Watch Closely Now

 

Zdroje: dailymail.co.uk,  imdb.com (Janet Gaynor), imdb.com (A Star Is Born)







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk