Jennifer Aniston konečne prehovorila

pridal kara 13.7.2016 o 18:22


Capture

Prehovorila o tom, ako ju médiá prenasledujú a vymýšľajú si tehotenstvá, ale aj o tom, či z nej niekedy bude mama. 

Jennifer už má toho všetkého plné zuby. Roky rokúce médiá analyzujú veľkosť jej brucha, vymýšľajú si blízke zdroje a dokolečka dokola píšu o tom, že je tehotná. Týmto vymysleným tehotenstvám sme dokonca venovali jeden celý článok. O jej tehotenstve sa opäť špekulovalo len celkom nedávno, keď bola minulý mesiac na dovolenke s Justinom a dala si väčší obed. A to už bola pre ňu posledná kvapka. A tak sa rozhodla konečne prelomiť mlčanie. Pre Huffington Post napísala celý článok na túto tému. Je síce celkom dlhý, ale vystrihnúť z neho len nejaké časti sa nedá, a tak som sa rozhodla, že vám ho preložím rovno celý.

Jennifer Aniston pre HP: „Začnem asi tým, že ešte nikdy som sa nevyjadrila k bulvárnym kačiciam. Nerada venujem svoju energiu tomuto biznisu, ktorý je plný klamstiev, ale chcem sa podieľať na diskusii, ktorá už začala a musí pokračovať. A keďže nie som na žiadnych sociálnych sieťach, rozhodla som sa, že svoje myšlienky napíšem do článku.

Pre ujasnenie – nie som tehotná. Som ale otrávená. Otrávená týmto skúmaním, ktoré niektorí berú ako šport, otrávená hodnotením tela, ktoré sa denno denne vyskytuje za zámienkou „žurnalistiky“ a „celebritných noviniek“. 

Každý deň mňa a môjho manžela otravujú desiatky agresívnych fotografov, ktorí postávajú pred naším domom a ktorí by urobili neskutočné veci len preto, aby získali akúkoľvek fotku. Aj keby to malo znamenať, že ohrozia nás alebo akýchkoľvek nešťastných okoloidúcich, ktorí sa tam náhodou vyskytnú. Ale otázku bezpečnosti dajme bokom, chcem sa sústrediť na niečo dôležitejšie – na to, čo tieto šialené bulvárne spôsoby znamenajú pre všetkých nás.

Ak som nejakým symbolom pre niektorých ľudí, tak som zrejme aj príkladom toho, cez akú optiku naša spoločnosť vidí matky, dcéry, sestry, manželky, priateľky a kolegyne. To množstvo objektivizácie a obťažovania, ktoré musia ženy znášať, je absurdné a znepokojujúce. To, ako ma vykresľuje bulvár, je jednoducho len odrazom toho, ako vidíme ženy vo všeobecnosti, ako ich porovnávame s nejakými štandardnými stanovami krásy. Kultúrne štandardy potrebujú niekedy získať inú perspektívu, aby sme mohli ženy vidieť také, akými v skutočnosti sú – kolektívne prijatie, podvedomý súhlas. My rozhodujeme o tom, s čím súhlasíme. Malé dievčatká po celom svete toto vnímajú, aj keď možno len pasívne. A začína to skoro. Že dievčatá nie sú krásne, ak nie sú neuveriteľne štíhle, že si nezaslúžia našu pozornosť, ak nevyzerajú ako supermodelka alebo herečka na titulke magazínu – toto je niečo, na čom sa dobrovoľne podieľame. A toto si so sebou dievčatá nesú až do dospelosti. Používame zámienku „celebritných noviniek“ na to, aby sme udržiavali tento neľudský pohľad na ženy, založený len na ich fyzickom výzore, na základe ktorého médiá vytvárajú špekulácie. Je tehotná? Neje priveľa? Prestala sa o seba starať? Má problémy v manželstve, pretože foťáky zachytili nejakú „nedokonalosť“? 

Zvykla som si nahovárať, že bulvár je len niečo ako komiksy, niečo, čo sa neberie vážne. Len taký seriál pre ľudí, aby mali čo čítať, keď potrebujú rozptýliť. Ale už si to viac nedokážem nahovárať, pretože v realite už desiatky rokov zažívam prenasledovanie a obťažovanie, a to všetko len odzrkadľuje ten chorý spôsob, podľa ktorého posudzujeme hodnotu ženy. 

Hlavne počas posledného mesiaca som si uvedomila, ako veľmi posudzujeme hodnotu ženy na základe toho, či je vydatá, alebo či má deti. Už len to množstvo zdrojov, ktoré sa momentálne míňajú na to, aby médiá odhalili, či som alebo nie som tehotná (po bilióntykrát… ale kto to ráta) poukazuje na to, že ženy sú spoločnosťou vnímané ako nekompletné, neúspešné alebo nešťastné, pokiaľ nie sú vydaté alebo nemajú deti. Počas tohto posledného médiálneho cyklu o mojom osobnom živote sa udiali masové streľby, ničivé požiare, dôležité rozhodnutia Najvyššieho súdu, blížiace sa prezidentské voľby a mnoho ďalších vecí, ktoré by skôr stáli za zmienku v správach a na ktoré by radšej mohli žurnalisti míňať svoje prostriedky. 

A toto je môj názor na túto tému: sme kompletné s mužom či bez neho, s dieťaťom a aj bez neho. Máme právo sa rozhodnúť samé za seba, čo je podľa nás krásne, keď ide o naše telo. Toto rozhodnutie je len naše. Urobme toto rozhodnutie pre seba a pre všetky mladé ženy, ktoré k nám vzhliadajú a berú nás ako svoje vzory. Urobme toto rozhodnutie vedome, ďaleko od tých všetkých bulvárnych správ. Nemusíme byť vydaté a ani byť matkami na to, aby sme boli kompletné. Môžeme sa samé rozhodnúť, čo je pre nás ten dokonalý rozprávkový koniec, po ktorom túžime.

Už som unavená z toho, že som súčasťou tohto príbehu. Áno, možno sa zo mňa niekedy stane mama, to vám hovorím rovno, ale keď to tak niekedy bude, budem prvá, ktorá vás o tom informuje. Ale nesnažím sa stať sa mamou preto, že by som sa cítila nejakým spôsobom nekompletná, ako nám to tvrdia médiá a naša kultúra. Odmietam, aby ma niekto ponižoval, pretože sa moje telo mení, pretože som si dala na obed burger alebo preto, že som bola odfotená zo zvláštneho uhla – hneď je to považované buď za tehotenstvo, alebo za to, že som tučná. Nehovoriac o tej bolestivej trápnosti, ktorá prichádza s gratuláciami priateľov, kolegov, ale aj cudzích ľudí, ktorí mi gratulujú k tomuto vymyslenému tehotenstvu (často sú to desiatky ľudí denne).

Na základe rokov skúseností som pochopila, že praktiky bulváru, a to aj tie nebezpečné, sa nezmenia. Alebo aspoň nie v blízkej budúcnosti. Ale zmeniť sa môže náš pohľad a naša reakcia na tieto toxické správy, ktoré sa prezentujú ako pravdivé a tvoria to, kým sme. Môžeme sa rozhodnúť, koľko z toho, čo je nám servírované médiami, budeme prijímať. A možno jedného dňa bude bulvár donútený nazrieť na svet iným, ľudskejším spôsobom, pretože čitatelia prestanú kupovať tie ich sračky.“

Čo k tomu dodať. Asi len toľko, že pevne verím, že má Jennifer dostatok zdravého rozumu a nepôjde v šľapajách 50 ročnej tehotnej Janet Jackson. To ale nepredpokladám. Skôr si myslím, že ak sa rozhodne pre materstvo, bude hľadať inšpiráciu skôr u svojej dobrej kamarátky Sandry Bullock, ktorá má dve adoptované deti.

Chcete vidieť Anistonku tehotnú? Zapnite si Priateľov.

e37a35b66191e0ea62b2024f0fb5bfeb

Jennifer a jej manžel Justin Theroux

jennifer-aniston-768







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk