Filmoška – Hobit 2: Tvorivá pustatina

pridal Tom 8.1.2014 o 17:06


Pikoška o filme? Filmoška! FOK YEA!

Rok nám ubehol a máme tu pokračovanie Hobita pod názvom “The Hobbit: The Desolation of Smaug” alebo teda pekne po našom “Hobit: Smaugova pustatina”. Ako už ale názov článku jemne naznačuje, mám voči filmu isté výhrady. Nechystám sa síce popisovať dej, no možno mi občas nejaký ten mini spoiler ujde… Teda ak sa vôbec dá hovoriť o spoileri, pri viac ako 70 rokov starom príbehu.

Tak prečo že mi teda ritné pólky netlieskali nadšením? No asi takto…

Sledovať Hobita je totiž, pekným slovom povedané, zvláštne. Všetko Vám príde tak nejak povedomé a pritom úplne cudzie. Hlavný problém, ktorý ale s celou touto trilógiou mám, je jej samotná predloha. Totiž aby sme sa rozumeli, na jednej strane tu máme Pána prsteňov, filmovú trilógiu odohrávajúcu sa v rovnakom ”vesmíre”, ktorá vzišla z troch tučných kníh. Tvorcovia tu museli z deja vypúšťať a vypúšťať, ak chceli dĺžku filmov udržať LEN na 3 hodinách a človek sa aj pri takejto minutáži nemá šancu nudiť. Jeden film pritom popisuje cca 500 strán knihy.

No a na strane druhej… máme Hobita. Taktiež filmovú trilógiu z rovnakého sveta, ktorá ale vzchádza z jednej jedinej knihy a pri jej sfilmovaní tvorcovia miestami dosť okato nevedia čo so sebou, aby dokázali každý film natiahnuť v tomto prípade na šialené 3 hodiny. Jeden film Hobita popisuje cca 90 stán, z celej 300 stránkovej knihy. whatthefuckingfuck?! Macklemore by toto nazval „getting tricked by a business“.

Pre porovnanie, Hobit vs LOTR knihy pekne vedľa seba na poličke. Moja pointa je týmto podtrhnutá.

Keďže dejovo nie je veľmi čo ponúknuť (v princípe hromada náhod a nehôd s akýmsi komickým podtónom, sprevádzajúca partu trpaslíkov idúcich z bodu A do bodu B), naviac mnoho ľudí si toho všimlo už pri prvom filme, tvorcovia zúfalo skúšajú čo môžu.

A skúšajú na nás aj Evangeline Lilly – podpásovka! Ovešali nám ju špicatými ušami, lukom, nejakým tým šípom a máme z nej elfku Tauriel. To, že táto postava neexistovala až do tohto filmu, to nám nevadí… Vraj tam mala priniesť femínnu energiu (pravda, film je tak trochu „cock-fest“) a veruže jej priniesla až-až. Fanúšikom Tolkienovej Stredoezeme bola od svojich 13tich rokov a pre túto úlohu sa naučila vraždiť mečom, lukom a oprášila si aj svoju efštinu. Evangeline máme všetci radi… tak a čo? Jedna vymyslená elfka hore-dole. Odpustené, zabudnuté.

Čo sa mi ale ťažšie odpúšťa, je Legolas (Orlando Bloom) ktorý síce ako postava aj existuje, no v príbehu Hobita nemá čo robiť. Naviac jediné čo tam chlapec prináša, je dôkaz, že aj elfovia starnú. Na promo fotkách si to nevšimnete, no stačí mu dať pár minút na kinovom plátne a budete sa pýtať samých seba, čo je na tom Legolasovi iné, čo?! A ono je to čas.

A len tak pomimo, Orlando je o dva roky starší než Lee Pace, ktorý hrá jeho otca kráľa Thranduila. Uveril by som aj viac ako tie 2 roky.

A keďže troj-hodinové filmy sa z 90 stránok (pôvodne) rozprávkovej knižky netočia tak úplne ľahko, tvorcovia prišli napr. s takýmito bulshitmi:

– Milostný trojuholník medzi Legolasom / Tauriel / Kilim (ten relatívne pekný trpaslík) je vymyslený len pre potreby filmu. Tento trojuholník dokonca ani nebol natočený počas roka 2011 ako väčšina filmu, ale bol dotáčaný až počas 2012. Vata.

– Kili sa zraní len vo filme, v knihe pokračuje vo výprave s ostatnými. Vata. Samá vata.

– Azog (Manu Bennett) je v knihe len spomenutý, kdežto v trilógií má pomerné veľkú rolu. Čo s toľkou vatou?

– Čarodejník Radagast (Sylvester McCoy), ktorý bol taktiež aj v prvom Hobitiom filme, je v knihe LEN spomenutý a to doslova raz. Druhýkrát je LEN spomenutý až v Pánovi prsteňov, no reálne sa nikdy v žiadnom príbehu nevyskytne, to len Gandalf k nemu referoval, že existuje. Tolkien si ho asi neprestavoval ako čarodejníka posraného vtákmi. No predsa je tu. Lebo MEGAVATA.

– Smaug (drak) síce ani v knihe nie je žiadny krpec, no vo filme sa zdá, akoby jeho hora veľmi blízko susedila s Chernobylom. Pri naťahovaní času, tvorcovia trochu natiahli aj jeho rozmery. Stáva sa.

Dračím hlasom je v originále Benedict Cumberbatch (boha jeho to je meno!), ktorý sa postaral z časti aj o “pohyb” draka.

– Bombur (Stephen Hunter) čož je jeden z tých trpaslíkov, ktorým na meno nikdy neprídete a je to len jeden z hordy, v tomto filme ani len neprehovorí. Tlieskam, nevšimol som si.

Aj keď z celej tejto trilógie „Vyšli – Prišli – Pobudli“ nadšený nie som, netreba zabúdať, že sú nám servírované aj podstatne horšie filmy.

Napr. taký Adam Sandler prichádza s novým filmom každý rok a zatiaľ sa nenašiel statočný rytier, ktorý by mu v tom zabránil. Nádej ale zomiera posledná alebo aspoň predposledná. Máme tu ešte predsa aj Madonnu.

Hobit ako film je podľa môjho zbytočného názoru, jednoducho buď pre deti alebo brutálne veľkých fanúšikov, ktorí by si užívali Tolkienov svet aj skrze lego postavičky… alebo jednoducho pre tých, ktorým potrubie nekontrolovateľne tečie pri pohľade na Orlanda a Evangeline. Alebo aj Gandalfa, čo ja viem… každému niečo iné po chuti.

Táto filmoška sa blíži do svojho finále, nakoľko ma prepadá obava, aby ju tvorcovia Hobita nevzali a nespravili z nej ďalšiu 12 hodinovú trilógiu.

Finálne slovo o tomto filme prenechávam Mařence Šebkové z filmu Pelíšky:

Teda, to muselo dát příšernou práci. …Přitom taková blbost, co?

Pozri si recenziu (Hobit - NEOČAKÁVANÁ CESTA)

Pozri si recenziu (Hobit: Smaugova pustatina)

Herci z filmu Hobit bez všetkých tých fúzov a špeciálnych efektov







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk