Spomíname na Robina Williamsa

pridal kara 17.8.2014 o 21:49


Tento týždeň opustil náš svet veľký človek. Aj keď Robin Williams celý život rozosmieval milióny ľudí, bojoval so svojimi démonmi a tento boj prehral. Svoj život sa rozhodol ukončiť v pondelok. Uctime si spoločne jeho pamiatku spomienkou na jeho život a jeho najlepšie úlohy.

Robin sa narodil 21. júla 1951 v Chicagu. Jeho mama bola bývalá modelka a jeho otec pracoval na vysokej pozícii v spoločnosti Ford. Už jeho spolužiaci na základnej škole o ňom hovorili, že je veľmi vtipný. Ako malý už rozosmieval aj svoju mamu, keď napodobňoval starkú.

Vďaka svojmu talentu sa dostal na prestížnu školu Juilliard. Patril medzi najlepších v triede. Na škole sa spoznal so svojím najlepším priateľom – Christopherom Reevom (Superman).

Jeho prvou veľkou láskou bola Valerie Velardi. Stretli sa v roku 1976, keď pracoval ako barman, a v roku 1978 sa vzali.

Robin sa ešte ako neznámy herec objavil v roku 1978 televíznej šou Happy Days, kde stvárňoval mimozemšťana Morka z planéty Ork.

Svojou úlohou zaujal natoľko, že si vyslúžil spinoff Mork & Mindy. Seriál bežal v rokoch 1978-1982. Robin za tento seriál získal nomináciu na Emmy a dva Golden Globes, z čoho jeden aj vyhral.

V roku 1982 si zahral vo filme Svet podľa Garpa.

V tomto čase sa začali jeho problémy s drogami, konkrétne so závislosťou na kokaíne. Večierky si užíval so svojím kamarátom Johnom Belushim. Ten sa ale v marci 1982 predávkoval heroínom a kokaínom, a práve to bol moment, kedy Robin pochopil, že s tým musí prestať. Nielen kvôli sebe, ale aj kvôli svojmu synovi Zacharymu, ktorý sa narodil rok po smrti Johna.

Dlho ale vzorný manžel nebol. Už v roku 1984 mal aféru s čašníčkou, čo viedlo v roku 1988 k rozvodu s Valerie. V apríli 1989 sa si za ženu zobral Zacharyho pestúnku Marshu Garces, ktorá bola už počas svadby tehotná. V tom istom roku sa im narodila dcéra Zelda Rae a o dva roky neskôr syn Cody Alan.

V roku 1987 zahviezdil vo filme Good Morning, Vietnam. Za túto úlohu si vyslúžil nomináciu na Oscara a vyhral Golden Globe.

V roku 1989 si zahral vo filme Spolok mŕtvych básnikov. Táto úloha mu vyslúžila nominácie na BAFTA Awards, Golden Globes a Oscara.

O rok neskôr mal na konte ďalší výborný film  – Čas prebudenia. Vo filme si zahral vedca po boku Roberta De Nira a za úlohu bol opäť nominovaný na Zlatý glóbus.

V roku 1991 si zahral dospelého Petra Pana v Spielbergovom filme Hook.

O rok neskôr prepožičal svoj hlas džinovi v rozprávke Aladin.

V roku 1993 sa z neho stal obľúbený otec v sukni – Mrs. Doubtfire. Táto úloha mu nepriniesla len nomináciu na Zlatý glóbus, ale aj výhru. V apríli tohto roku sa ohlásilo pokračovanie tejto obľúbenej rodinnej komédie, no toho sa už asi nedočkáme.

V roku 1994 sa mihol aj v Priateľoch:

V roku 1995 prišlo Jumanji. Vďaka tomuto filmu som si Robina obľúbila. Robin vo filme stvárnil Alana Parrisha, ktorý uviazol v až príliš živej spoločenskej hre ako dieťa, a naspäť sa dostane až ako dospelý.

O rok neskôr si zahral vo filme Vtáčia klietka, v ktorom stvárnil gaya v stredných rokoch, ktorý vlastní travesty club.

V tom istom roku sa objavil aj v ďalšom rodinnom filme – Jack.

Bývalá redaktorka magazínu People Anne Longley si po Robinovej smrti zaspomínala na stretnutie s ním v roku 1996. Z jej syna si v škole uťahovali kvôli jeho nadváhe, a Robin ochotne súhlasil s tým, že sa ho pokúsi rozveseliť. Jej syn Colin bol až prekvapený z toho, aký priateľský Robin bol a bez problémov mu odpovedal na všetky otázky. Colin si ale zabudol vypýtať autogram, a keď na ďalší deň Robina zbadal, rozutekal sa k nemu so slovami: Pamätáte si na mňa? A Robin odpovedal: Samozrejme, že pamätám, veď sme sa len teraz spoznali. Ako venovanie mu napísal: môjmu novému kamošovi, Colinovi.

V roku 1997 prišiel film Good Will Hunting a s ním aj obrovský úspech. Robin vyhral svojho jediného Oscara, a za tento film si Oscara odniesli aj Matt Damon a Ben Affleck.

Rok 1997 priniesol aj Flubbera. Kto z nás vtedy nechcel jedného takého mať doma?

O rok neskôr to bol príbeh o lekárovi, ktorému na jeho pacientoch záleží. Film Patch Adams (Doktor Flajster) bol inšpirovaný skutočným príbehom.

V roku 1998 si zahral v dráme Ako prichádzajú sny. Vo filme zomrie pri autohávárii a v posmrtnom živote si vytvára vlastný svet, až kým sa nestretne opäť so svojou manželkou, ktorá spácha samovraždu.

V roku 1999 si zahral robota vo filme Andrew, člen našej rodiny.

V roku 2001 sa Robin stretol s gorilou Koko a hneď sa spriatelili.

Keď sa Koko dozvedela o Robinovej smrti, plakala.

V roku 2002 si zahral vraha po bolu Al Pacina v thrilleri Insomnia:

V roku 2006 si zahral v ďalšom rodinnom filme – Noc v múzeu, v ktorom stvárnil postavu Teddyho Roosevelta.

V tomto čase začal Robin opäť bojovať so závislosťou na alkohole a po dvadsiatich triezvych rokoch išiel na odvykačku. V tomto čase povedal pre magazín People o svojej rodine: „Keby som mal možnosť vymazať niečo zo svojej pamäte, nechal by som si všetky spomienky na svoje deti. Aj tie, keď neposlúchali, pretože sú stále mimoriadne.“ O dva roky neskôr podala jeho žena žiadosť o rozvod.

Film Noc v múzeu sa v roku 2009 dočkal pokračovania:

V roku 2011 debutoval na Broadwayi v hre Bengal Tiger at the Baghdad Zoo.

V októbri 2011 sa Robin opäť oženil. Tentokrát sa jeho vyvolenou stala Susan Schneider.

Minulý rok začal účinkovať v seriáli stanice CBS – The Crazy Ones. Seriál bol zrušený po prvej sérii.

Robina vo filme Noc v múzeu ešte uvidíme. V decemrbi príde do kín tretie pokračovanie.

Robin sa rozhodol ukončiť svoj život v pondelok 11. augusta. Ako už potvrdila polícia, obesil sa. Robin bojoval s ťažkou depresiou, a ako vo vyhlásení prezradila jeho manželka, aj s počiatočnou formou Parkinsonovej choroby. Aj keď len pár týždňov pred smrťou išiel znova do rehabilitačného centra, nebolo to kvôli opätovnej závislosti od alkoholu. Nezačal opäť piť, bola to len snaha o to, aby sa tak ani nestalo.

Odpočívaj v pokoji, Robin.







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk