V interiéry ako na čerstvom vzduchu

pridal NoName 6.3.2013 o 1:11


Naši predkovia pracovali takmer výhradne vonku na čerstvom vzduchu a domov chodili často len odpočívať a spať. Dnes je to však úplne inak. Najväčšiu časť dňa trávime práve vo vnútri a len občas sa dostaneme na čerstvý vzduch. Štúdie hovoria až o 90% času strávenom v interiéry. Je to alarmujúca, keďže naše telo je prispôsobené na pohyb na čerstvom vzduchu.

Pracovať na čerstvom vzduchu alebo spať pod stanom nie je vôbec reálne, preto by sme mali pouvažovať ako čo najlepšie dostať čerství vzduch do našich interiérov.

Samotná stavba, najmä ak je zateplená a sú vymenené aj hliníkové okná, nedýcha takmer vôbec. V časoch keď sa stavala väčšia časť rádovej zástavby netrápila ľudí úspora tepla. S časom a rastúcimi cenami za energie sa tento postoj ľudí ku kúreniu otočil o 180°.

Ak sa chcete teda vyhnúť bolestiam hlavy a očí, únave a podráždenosti mali by ste dbať na správne vetranie. Počas teplého počasia a bezvetria, nie je problém pootvárať aj všetky okná. V lete však treba dbať na to aby sa Váš dom či kancelária zbytočne neprehrievali. K udržaniu optimálnej teploty v dome prispejú v letnom období aj žalúzie, ktoré necháte cez deň úplne zatiahnuté. Výhodné je to najmä ak máte veľmi slnečný dom. Vetranie je v tomto období vhodné robiť skoro ráno alebo naopak neskoro večer. Takto vymeníte teplý vydýchaný vzduch za chladnejší a čerství.

V zime je tiež nutné pravidelne vetrať a meniť vzduch v interiéry. Aj keď je vonku chladno odporúča sa vetrať aspoň dvakrát za deň a to otvorením okien dokorán. Takto sa vzduch vymení rýchlo a touto technikou dokonca môžete usporiť aj na samotnom vykurovaní.

Aby sme sa počas tak dlhej doby strávenej v interiéry, či už ide o domácnosť alebo kanceláriu, dobre cítili spríjemnite si okolie. Samozrejme poriadok prispieva k našej vnútornej pohode ale dôležitú úlohu zohráva aj samotné prostredie. Pekné tapety na stenu Vám spríjemnia každý deň.



Zaradené pod: Celebrity




Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk