Keď celebrity bojkotujú ruské zákony

pridal zoe 22.8.2013 o 12:48


V Rusku prešiel zákon, ktorý zakazuje akúkoľvek homosexuálnu propagandu medzi mládežou, čo spôsobilo, že sa niekoľkým celebritám zježila srsť na zátylku. Upozorňujem, že nasledujúcemu článku akosi chýba komický charakter.

V júni prešla v Rusku legislatíva, ktorá upravuje zákon o ochrane detí paragrafom o „propagovaní netradičných sexuálnych vzťahov medzi maloletými“. Oprávňuje tým aj udeľovanie pokút za poskytovanie informácií o homosexualite osobám mladším ako 18 rokov. Zmena zákona je formulovaná laxne, čo povoľuje jej voľnú interpretáciu autoritami a zabraňuje tým organizovaniu akejkoľvek aktivity za práva gayov na verejnosti. Niežeby sa tým situácia v Moskve významne zmenila. V ruskom hlavnom meste sú pochody za práva gayov pod efektívnym súdnym zákazom už 100 rokov.

Organizácia za rovnoprávnosť lesbičiek, gayov, bisexuálov, trans a intersex ľudí s názvom Ilga-Europe monitoruje situáciu v Európe. Z jej posledného prieskumu 49-tich európskych štátov vysvitlo, že Rusko získalo prvenstvo medzi krajinami, kde sa gayom žije najhoršie. Homofóbia sa v Rusku stala súčasťou národného sentimentu a priznať homosexualitu u ruského politika, celebrity či akejkoľvek vplyvnej osoby by znamenalo istú sociálnu smrť. Nevraživosti voči gayom nepomáhajú ani dve najväčšie náboženské skupiny v Rusku; ortodoxní kresťania a moslimovia. Rusko dáva svetu podnety na to, aby si svet myslel, že homosexuálni ľudia sú v krajine znevýhodňovaní stále novými spôsobmi. Denník The Moscow Times oznámil plány podniknúť celonárodný prieskum HIV ochorenia u gay ľudí a prostitútok. Napriek faktu, že prieskum je založený na dobrovoľnej báze, svet prekvapil výber cieľovej skupiny gayov a prostitútok vynímajúci podstatne väčšinovú skupinu HIV chorých ľudí v krajine, ktorú tvoria  heroínovo závislí jedinci. Ruská armáda tiež vydala nariadenie na kontrolu tetovaní na intímnych miestach, ktoré by naznačovali možnú sexuálnu deviáciu.

Výskyt vláčnych eufemizmov v zmene ruského zákona namiesto priamej referencie na homosexuálne vzťahy vytvorilo pochybnú legislatívu, ktorej voľná interpretácia dáva podnet na jej zneužívanie v krajine, ktorá sa pomaly vracia späť do čias Sovietskej Únie, keď bola homosexualita kriminálnym činom. Nová legislatíva taktiež naznačuje, že homosexualita je Rusku cudzia napriek tomu, že Rusko je dobre zdokumentovanou krajinou s homosexuálnou subkultúrou, ktorá sa tiahne celými stáročiami a zahŕňa také mená ako je skladateľ Pyotr Tchaikovsky.

Niektoré celebrity sa preto rozhodli prehovoriť za práva gayov v Rusku, aby potlačili ruský novodobý hon na čarodejnice prameniaci z politického populizmu, sociálnej diskriminácie minoritných skupín, náboženskej diskriminácie, neinformovanosti a ľudskej obmedzenosti a teraz trpezlivo čakajú kedy si aj Rusko uvedomí, že gay má rovnaké práva ako všetci ostatní, či už je to obohacujúci člen spoločnosti alebo len regulérny cocot. Lebo sexuálna orientácia nemá absolútne žiaden vplyv na charakter človeka. A oberať ľudí o základné ľudské práva na základe neopodstatnenej diskriminácie menšín bolo výsadou malého hnevlivého pána z minulého storočia.

Herec Wentworth Miller, ktorého poznáte zo seriálu Prison Break odmietol pozvanie na filmový festival v Petersburgu. V správe venovej organizátorom podujatia vysvetlil, že ako gay sa cíti „hlboko zarmútený súčasným postojom a zaobchádzaniu s gay mužmi a gay ženami ruskou vládou“. 

„Situácia nie je v žiadnom prípade akceptovateľná a moje svedomie mi nedovoľuje zúčastniť sa oslavnej udalosti v krajine, kde sú ľuďom ako som ja systematicky odopierané základné práva otvorene žiť a ľúbiť… „

Britský herec Stephen Fry, ktorého ste mohli vidieť aj ako psychológa v seriáli Bones, napísal otvorený list priamo britskému premiérovi, v ktorom ho vyzýva bojkotovať olympijské hry v Sochi v Rusku. Herec vo svojom liste prirovnáva súčasný stav v Rusku a olympijské hry v Sochi k nacistickému Nemecku a zaobchádzaniu s Židmi na olympijských hrách v Berlíne v roku 1936, ktoré:

„prebiehali pod triumfálnou záštitou tyrana, ktorý ešte 2 roky predtým uzákonil prenasledovanie menšiny, ktorej jediným previnením bolo to, že sa narodili… Putin opakuje tento šialený zločin, ibaže tentokrát proti LGBT Rusom. Fyzické útoky, vraždy a opovrhovania sú ignorované políciou. Každá obrana a rozumná diskusia o homosexualite je protizákonná.“  (celý list tu)

Herečka Tilda Swinton podporila ruskú LGBT komunitu touto provokatívnou fotografiou, na ktorej drží dúhovú zástavu pred moskovským Kremlinom. Ku fotke neskôr pribudol odkaz od Tildinho hovorcu:

„Zo solidarity. S láskou z Ruska.“

Speváčka Lady Gaga takto reagovala na vyjadrenie ruskej vlády o tom, že speváčke hrozilo trestné stíhanie, lebo údajne porušila podmienky svojho pobytu na  kultúrne víza, ktoré jej nedovoľovalo uskutočňovať komerčné a reklamné aktivity akými sú napr. aj koncerty:

„Rusko, prečo si ma nezatklo, keď si malo šancu? Pretože si sa nechcelo zodpovedať pred svetom?“







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk