Psyovi je ľúto, že chcel pozabíjať Američanov

pridal zoe 10.12.2012 o 12:00


Psy tvrdí, že mu bude naveky ľúto, že pred ôsmimi rokmi napísal pieseň, v ktorej spieval o zabíjaní Yankeeov a prosí Američanov, aby teraz prijali jeho ospravedlnenie.

Pesnička, o ktorej je reč má názov „Dear Americans“ a odznievajú v nej také nežné invektívy na všetkých Američanov ako „Zabite tých fakin Yankeeov, ktorí mučili irackých zajatcov.“ alebo „Zabite tých fakin Yankeeov, ktorí nariadili ich mučenie…zabite ich dcéry, matky, nevesty a otcov…Zabite ich všetkých pomaly a bolestivo.“

Fuuu. Ty kokos. Keď púšťajú „Gangnam Style“, tak jediné, čo si všetci pospevujú je „Heeey sexy lady!“. Lebo nikto nerozumie tej zvyšnej hatlanine. A teraz som na neistom, či chceme vedieť, čo sa ukrýva za slovami vo zvyšku pesničky.

Ale treba poznamenať, že vznik tejto piesne plnej nenávisti voči Američanom mal svoje opodstatnenie. Koncert, na ktorom pieseň odznela sa odohral niekoľko mesiacov po tom, ako islamská skupina uniesla a odťala hlavu misionárovi z Južnej Kórei Kim Sun-ilovi. Islamská skupina vtedy požadovala, aby krajina nevyslala jednotky s tritisíc vojakmi na pomoc americkej armáde vo vojne v Iraku. Vláda v Južnej Kórei túto ich požiadavku zamietla a islamská skupina vtedy natočila na video popravu Kim Sun-ila, kde maskovaný kat oznámil: „Boli ste varovaní, obyvatelia Kórei. Vašimi rukami zomrel…Vaši vojaci tu nie sú na pomoc Iračanom, ale kvôli prekliatym Američanom.“

Po tejto zverejnenej poprave prepukli po celej Kórei masívne protesty proti vyslaniu vojakov na pomoc Američanom v Iraku. Tieto protesty len zvýšili anti-americký sentiment v celej krajine, ktorý tam už bol aj pred tým. Dva roky pred popravou americkí vojaci zabili trinásťročné juhokórejské dievčatká a následne na to boli títo vojaci americkým vojenským súdom zbavení všetkých obvinení z vraždy. Mimochodom, Psy sa zúčastnil aj na koncerte na protest proti tomuto incidentu. Na pódiu vtedy zodvihol nad hlavu americký tank a potom ho rozbil o zem.

Práve kvôli svojmu súčasnému statusu na svetovej hudobnej scéne však Psy cítil potrebu ospravedlniť sa za svoju pieseň spred ôsmich rokov:

„Táto pieseň spred ôsmich rokov, o ktorej je reč, bola súčasťou veľmi emotívnej reakcie na vojnu v Iraku a zabitie dvoch kórejských žiačok, čo bolo aj súčasťou protivojnového sentimentu, ktorý zdieľali ľudia všade po svete. Aj keď som vďačný za slobodu vyjadrovania sa, naučil som sa, že existujú hranice toho, aký jazyk na vyjadrenie je vhodný a veľmi ma mrzí to, ako mohli byť slová tejto piesne interpretované. Navždy mi bude ľúto tej bolesti, ktorú tieto slová spôsobili.

Aj keď je dôležité, aby sme vyjadrovali svoje názory, je mi veľmi ľúto, že som pri tom použil zápalistý a nevhodný jazyk. Pri tvorení mojej hudby sa snažím dať ľuďom pocit uvoľnenia a dôvod na úsmev. Naučil som sa, že pomocou hudby ako univerzálneho jazyka môžeme byť všetci súčasťou jednej kultúry a ľudstva a dúfam, že prijmete moje ospravedlnenie.“

Psy na nedávnom Jingle Balls a na vystúpeni v Today Show v USA (v zelenom saku).







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk