Hviezdne nebo: Marlon Brando

pridal sugar 3.4.2011 o 21:33


Vyhodili ho z dvoch škôl. Spával so ženami aj s mužmi. Bojoval za práva Indiánov a Afroameričanov v čase kedy to nebolo in. Kvôli úlohe Dona Corleoneho si vypchával líca. Ku sklonku života sa o ňom hovorilo, že sa zbláznil. Marlon Brando proste žil a hral ako géniovia zvyknú. Na hrane.

 

 

, , Kinematografia sa delí na obdobie pred Brandom a po Brandovi.” (Martin Scorsese)

Dnes presne pred osemdesiatimi siedmimi rokmi sa v Nebraske prvý raz nadýchol a otvoril oči Marlon Brando junior. Písal sa rok 1924 a do rodiny Brandovcov sa po dvoch dcérach narodil chlapec. Otec Marlona Branda pracoval ako obchodník, ale nebol to žiaden nudný pán zaoberajúci sa iba číslami – umeleckého ducha pestoval pri svojom koníčku, fotografovaní. Za povšimnutie stojí matka jednej z budúcich filmových legiend – Dorothy “Dodie” Brandová, s ktorou by som si rada zažúrovala a pofilozofovala o svete a možno o chlapoch, ale za mamu by som ju určite nechcela. Dodie (predstavujem si ju ako nádhernú ženskú) bola umelkyňa srdcom aj dušou – hrala v ochotníckom divadle. Bohužiaľ, bola tak trochu spitina.

Jej manžel ju často musel chodiť hľadať po baroch, keď sa na noc nevrátila domov a opitú na mol ju ťahať domov, k jej trom deťom. Dodie bola niečo ako predvoj všetkých tvrdých rockeriek 20. storočia, zvysoka kašľala na to čo si o nej myslia druhí a išla proti prúdu. Fajčila cigary, nosila nohavice a jazdila na aute, čo sa absolútne vymykalo vtedajšej zaužívanej predstave o ženách. Matka alkoholička sa podpísala na psychickom vývine malého Marlona a na jeho neskorších psychických problémoch. Zároveň to však bola práve ona, kto ho priviedol k divadlu. S  herectvom si Brando potykal už ako chlapec, prenikol ním každý jeho pór, aby sa raz postavil pred kameru a stal sa tak naveky nesmrteľným.

 

 

Umenie zahrať sliepku

Počas stredoškolského obdobia sa  Marlonovi veľmi nedarilo. Pes bol zakopaný v jeho neskrotnej povahe a frajereskom vystupovaní, ktoré mu prinieslo kopu problémov (a určite aj povoľných dievčat). Vyhodili ho z dvoch škôl. Z prvej – toto je strašne smiešne – za jazdu na motorke po školských chodbách. LOL. Po tomto incidente bol poslaný na Shattuck Military Academy, kde kedysi študoval aj jeho otec. Učenie mu išlo veľmi dobre a naviac exceloval v miestnom divadle. Marlon sa však nenarodil preto, aby akceptoval pravidlá, ale aby pravidlá akceptovali jeho. Počas cvičných manévrov odvrával dôstojníkovi a odmietol pridelený trest, tak sa jednoducho rozhodol dať škole zbohom.

Marlonove staršie sestry Jocelyn (1919–2005) a Frances (1922–1994) boli tiež umelecky veľmi nadané. Najstaršia  Jocelyn sa rozhodla ako prvá študovať herectvo (bola to veľmi pekná   žena, obrázok nižšie). Frances sa zas uplatnila ako výtvarníčka. Obe sestry žili v New Yorku a Marlon sa rozhodol odcestovať za nimi. Pre svoju kariéru nemohol urobiť nič lepšie. Navštevoval tu kurzy herectva a jeho učiteľkou legendárna Stella Adler. Z tých čias sa zachovala historka, ktorú vraj rozprávala samotná Adler. Raz svojej triede povedala, aby zahrali sliepky načo dodala, že na nich práve padá bomba. Väčšina triedy začala divoko pobehovať dookola, ale Brando sedel pokojne a predstieral, že ide zniesť vajce (tak toto by som chcela vidieť ?? ). Keď sa ho Adlerka spýtala, prečo sa rozhodol  takto reagovať, povedal: , , Som sliepka, čo už ja viem o bombách?“

Brando postupom času začal  hrať na Broadwayi. Debutoval v roku 1944 v hre I Remember Mama a za pár rokov si vybudoval celkom slušnú kariéru. Nakoniec však poslúchol intenzívne pišťanie svojho srdca po striebornom plátne a dal  mu prednosť pred doskami, ktoré znamenajú svet. Túto voľbu nikdy neoľutoval. Vo hviezdach bolo už dávno jasne napísané, že Marlon Brando dobyje svet ako filmová hviezda.

 

Marlonova staršia sestra Jocelyn Brando bola pomerne úspešná herečka

 

 

Marlonove ženy. A muži.

Marlon Brando si prvý filmový úspech pripísal na konto v roku 1951 vo filme Električka zvaná túžba. Za stvárnenie Stanleyho Kowalského bol dokonca nominovaný na Oscara. Marlonovi sa pred kamerou fantasticky darilo a krátko po sebe bol nominovaný na zlatú sošku opäť, konkrétne za filmy Viva Zapata! (1952) a Julius Caesar (1953). V roku 1954 nomináciu konečne premenil a Oscara si zobral domov za film V prístave.

Druhého Oscara získal takmer o dvadsať rokov neskôr za zimomriavkové stvárnenie  Vita Corleona v  Krstnom otcovi. Na jeho škrečko líca, ktoré si vraj vypchával bavlnou a mumlanie sa nedá zabudnúť ani po rokoch. Ďalej si zahral napríklad vo filme Posledné tango v Paríži (1972), v roku 1978 zas stvárnil Supermanovho otca Jor-Ela. V osemdesiatych rokoch sa zastrájal s koncom filmovej kariéry, no našťastie sa ešte objavil v niekoľkých snímkach.

Marlon Brando bol  jednoznačne veľký milovník, niektorí by možno použili termín prietrtník. Rátajte so mnou. Bol trikrát ženatý a so svojimi zákonitými manželkami mal päť detí. Ku koncu života sa stala jeho družkou jeho domáca (wtf?), s ktorou mal ďalšie tri deti. Dostávame sa k počtu osem detí, to však ešte nie je všetko. S neznámymi matkami, keď skrátka ušlo, má ďalšie štyri deti. Aby toho nebolo málo jedno dieťa si adoptoval. Úloha znie, koľko detí má dokopy Marlon Brando? ??

Marlon sa počas svojho života priznal, že má za sebou skúsenosti  s mužskou láskou.  , , Homosexualita je tak veľmi v móde, že už viac nie je novinkou. Rovnako ako veľké množstvo mužov, mám za sebou homosexuálnu skúsenosť a nehanbím sa za to. Nikdy som sa veľmi nestaral o to, čo si o mne druhí myslia.“

 

  Tu vyzerám jak George Clooney

 

  Tu vyzerám jak cocot

 

 

Koniec najslávnejšieho krstného otca

Marlon sa naposledy nadýchol l. júla 2004.  Dávno predtým sa utiahol do súkromia a so svetom komunikoval iba minimálne. Celé roky sa miesto jeho hereckej kariéry rozoberala jeho kolísavá váha (v istom období vážil takmer 150 kilogramov), psychické problémy, aféry či  nedobré vzťahy s deťmi.  Škandály zatienili i jeho dlhoročný boj za ľudské práva, práva Indiánov a černochov, kvôli ktorým často riskoval verejnú kritiku.

Na Marlona Branda sa spomína ako na jedného z najvplyvnejších a najtalentovanejších hercov minulého storočia. Ospevovaní je najmä ako majster mimiky a emócií. Ovplyvnil celé generácie hercov ako boli a sú: Paul Newman, James Dean, Jack Nicholson či Robert De Niro.

 

 

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk