Oscar 2008

pridal admin 26.2.2008 o 3:49


Oscar 2008

V nedeľu v noci sa opäť raz udeľovali filmové Ceny Akadémie a dopadlo to v podstate bez prekvapení. Najlepším filmom sa stal film No Country for Old Men bratov Coenových. Herecké Oscary si odniesli hore nastúpení, zľava doprava vyškerení: Daniel Day-Lewis (najlepší herec v hlavnej úlohe vo filme There Will Be Blood), Tilda Swinton (najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe vo filme Michael Clayton), Marion Cotillard (najlepšia herečka v hlavnej úlohe vo filme La Vie en Rose) a Javier Bardem (najlepší herec vo vedľajšej úlohe vo filme No Country for Old Men).

To že si Oscara odnesie Daniel Day-Lewis bolo jasné už od oznámenia nominácií. Lewis je považovaný za hercovho herca – samotní jeho hereckí kolegovia ho vo veľkej väčšine považujú za najlepšieho herca súčasnosti, ktorý svoje filmové role stvárňuje v nevídanou autenticitou.

Jediným prekvapením sa tak stala výhra francúzskej herečky Marion Cotillard, v kategórií najlepšia herečka v hlavnej úlohe. Väčšina kritikov túto cenu videla v rukách Cate Blanchett za film Elizabeth. Zvyšní odvážlivci potom favorizovali mladučkú, 21-ročnú Ellen Page, ktorá v prekvapení roka, komédií Juno stvárnila mladé 16-ročné dievča, ktoré sa musí vysporiadať s tehotenstvom. (Všetky podobnosti s rodinou Spearsovou sú čisto náhodné.) Page hraje s nevídanou ľahkosťou a je na ceste stať sa absolútne dominantnou herečkou svojej generácie. Jej talent a charizma doslova pretekajú z plátna a aj mimo obrazovky pôsobí svojou prirodzenou inteligenciou ako čistý vánok v povrchnosti a pretvárke hollywoodskych parných dní.

Ani ona ani Blanchett si však nakoniec sošku Oscara domov neodniesli. Marion Cotillard sa prekvapujúco stala prvou herečkou, ktorá si odniesla výhru v hlavnej ženskej kategórií za postavu, ktorá celý film hovorila po francúzsky. Ja osobne som o nej v živote nepočul a bol som rovnako prekvapený diváci v sále. V rozhovoroch pôsobila ako výmenná študentka z Francúzska – ten tip čo sa hrá na slušné dievča, ale nakoniec vám vyfajčí na prvom rande. Jej film som nevidel a tak si viem len predstaviť, že tam celý čas behala s obrovským výstrihom, ktorý nakoniec členovia Akadémie zvolili ako kompromis nad remízou medzi hereckým ohňostrojom Blanchett a Page. Ale to je len môj tip, Akadémia možno nie je taká sofistikovaná.

Cotillard bola ale naozaj jediné prekvapenie večera, ktorý sa zdal byť formálnejší a nudnejší ako po iné roky. Žiadne škandály, žiadne pamätné ďakovné reči a nevýrazný moderátor Jon Stewart – tak zostane v pamäti 80 ročník udeľovania filmových Oscarov. A televízny diváci to len potvrdili – tohtoročná ceremónia bola najmenej sledovanou v histórií.

Zraky sa tak obracali k bulvárnejším témam. Viditeľne tehotná Cate Blanchett sa na červenom koberci preriekla a prezradila, že očakávané bábätko bude chlapček. James McAvoy ďalej hral slušného chlapca od vedľa a celý večer sa nevzdialil od svojej manželky. George Clooney zase s hrdosťou prezentoval svoju mladú priateľku – na rozdiel od Colina Farrella, ktorý prišiel so svojou mamou. Oscarová výherkyňa Hilary Swank prezradila čo má v kabelke – orechy. Ako vysvetlila, pred ceremóniou vždy hladujete, aby ste sa vošli do šiat a tak ste potom hladný. Hladný, avšak po niečom inom, bol očividne aj herec Sean Penn. Ten len pred dvoma mesiacmi oznámil že sa po 11 rokoch rozvádza – a na oscarovom večierku sa objavil s českou modelkou Petrou Němcovou. K ich vzťahu sa pár pred zvedavými novinármi odmietol vyjadriť. Takisto na schovávačku sa hrali Javier Bardem a Penélope Cruz, ktorý v rozhovoroch o sebe neprezradili ani muk. Za to opäť raz dokázali, že asi neexistujú španielskí herci, ktorí by po anglicky nerozprávali s prízvukom čerstvého prisťahovalca z Mexika.

A to je všetko. Nasleduje samozrejme ešte gazilión obrázkov všetkej tej hollywoodskej vznešenosti, oblečenej v záclonách a obrusoch. Tam už bez mojich komentárov. Väčšina starých vtipov stále platí, takže by ste mali ísť a prečítať si ich v minuloročnom článku o Oscaroch, pretože tu nebudem každý rok vymýšľať nový spôsob, ako uraziť tieto štetky. Čo som, Majster N?



Zaradené pod: Celebrity




Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk