Oprášený gramofón, rok 1995: The Notorious B.I.G. feat. Faith Evans and Mary J. Blige – One More Chance (Remix)

pridal admin 24.6.2007 o 23:02


Hovorí sa, že niektoré veci nestarnú. Ako napríklad Zdena Studenková. Hmm, nie to iné som myslel. Hudbu. Tá nestarne. Dá sa však na ňu zabudnúť. Teraz zase myslím hudbu. Na Studenkovú zabudnete asi len ťažko. Ale teraz na ňu zabudnite, bavíme sa o hudbe. Neviem čo stále máte s tou Studenkovou… Nová hudba sa na nás valí neustále a je medzi ňou aj hudba dobrá, hudba ktorá stojí za to. Neverím v to, že dobrá hudba už nevzniká. Možno sa hľadá ťažšie, ale to je individuálne. Keď si však nenájdete to svoje v súčasnosti, vždy sa môžete obrátiť do minulosti a nájsť si niečo nové tam. Tam je tej dobrej hudby viac než dosť.

A aj preto som si povedal, že potrebujeme rubriku, ktorá sa vráti v čase a pripomenie nám hudbu, pri ktorej sme vyrastali. Alebo ešte dávnejšie, keď svetu vládli dinosaury a vyrastala Zdena Studenková. Aj vtedy sa už totiž robila hudba. A túto nestarnúcu hudbu si budeme tu pripomínať. Ako prvú som si dovolil vybrať moju osobnú hip-hopovú srdcovku. Ale pozrieme sa samozrejme aj na iné hudobné štýly a iné časové obdobia.

One More Chance pochádza z Biggieho debutu Ready To Die z roku 1994. Bol to tretí singel z tohto dnes už klasického hip-hopového albumu. Videoklip vznikol k remixovanej verzii pesničky, ktorá sa objavila na vydanom singli a zaspievali si na nej Mary J. Blige a Notoriousova manželka Faith Evans. Obrovský úspech pesničky sa dá, okrem Biggieho charizmy, pripísať aj dokonalému spojeniu rapu a R&B. Práve táto hudobná formulka bola neskôr nespočetnekrát skopírovaná a bola jedným zo základných kameňov obrovského nárastu popularity hip-hopu v nasledujúcich rokoch. Notorious BIG stihol zaživa vydať iba dva albumy, predtým ako bol v roku 1997 brutálne zastrelený. To je však iný príbeh. Christopher Wallace sa dožil iba 24 rokov, jeho vplyv je však dodnes vidieť na umelcoch ako Jay-Z alebo 50 Cent. Jeho nezameniteľný hlas, spôsob ako skladal slová a tvoril z nich príbehy, ktoré sa poslucháčovi odvíjali pred očami a melodika, ktorú priniesol do svojich rýmov boli revolučné a navždy zmenili tvár hip-hopu. Svoje miesto v hudobnej Sieni slávy má isté a mnohými je dokonca považovaný za najlepšieho rapera aký kedy žil. Rozhodne však nikdy nebude zabudnutý.

Zapnite si kazeťáky, nahrávame.







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk