Bette Davis a jej oči

pridal NoName 11.10.2019 o 17:16


Známa herečka podľahla rakovine 06. 10. 1989.

Tie oči nespomínam náhodou, dotiahli to totiž až na vlastnú pesničku. Bette speváčke Kim Carnas poďakovala za to, že ju jej vnuk kvôli piesni Bette Davis Eyes začal považovať za „cool“. Ďalšou zaujímavosťou je, že herečka a speváčka Bette Midler bola pomenovaná práve po Bette Davis. Akurát staršia pani Midlerová si neoverila, ako Bette Davis svoje meno vyslovuje. Mylne sa domnievala, že to „e“ na konci sa nemá čítať a preto si Bette Midler vraví „Bet“ (a nie „Bety“, ako by to normálne malo byť). Toľko pár pikošiek na úvod, teraz k Bette Davis samotnej.

Narodila sa ako Ruth Elizabeth Davis v roku 1908 a pôvodne zvažovala kariéru tanečnice, až neskôr sa rozhodla stať sa herečkou. Prvé roky v Hollywoode boli ťažké, Bette chýbal look filmovej hviezdy a bol jej vyčítaný nedostatok sexepílu. Významný zlom priniesol až film Of Human Bondage, kde si Bette zahrala manipulatívnu Mildred. Hoci kritici spievali na jej výkon ódy, nominácia na Oscara sa jej neušla, a to napriek početným petíciám. Sošku nezískala, ale aj tak bol tento film pre Bette veľmi významný. Odštartoval totiž dlhú šnúru zaujímavých a výrazných ženských postáv, ktoré stvárnila.

S Oscarom to síce prvýkrát nevyšlo, ale Bette to nemuselo byť ľúto príliš dlho. V roku 1935, teda rok po premiére Of Human Bondage, si cenu odniesla za rolu Joyce vo filme Dangerous. Postava Joyce bola, podobne ako Mildred, pomerne sebecká a v rovnakom duchu sa niesla aj úloha Julie vo filme Jezebel (za ktorú dostala druhého Oscara). Práve to bolo na Bette zaujímavé – vo filmoch sa nebála stvárniť postavy kruté, zákerné a nesympatické. Dobrým príkladom takejto mrchy je Regina vo filme The Little Foxes, ktorá kvôli peniazom ide aj cez mŕtvoly (a to doslova). Ale aby som bola fér, Bette vedela zahrať aj kladné hrdinky, patrí sa spomenúť film Now, Voyager z roku 1942. Postava Charlotte bola dosť pravdepodobne jedným z prvých škaredých káčatiek, ktoré vo filme prejdú fyzickou premenou. Okrem toho však prešla aj premenou psychickou a zo zakríknutej starej dievky sa stala sebavedomou ženou. Viac z deja neprezradím, pozrite si (ak ste to videli, dajte vedieť, či aj vás vždy tak dojme ten koniec). Prezradiť ale môžem, že táto úloha znamenala pre Bette ďalšiu nomináciu na Oscara (ostala nepremenená).

Roky 1945 – 1950 pre Bette po pracovnej stránke veľmi šťastné neboli, mnoho jej filmov kritici rozniesli v zuboch. S osobným životom to vyzeralo trochu lepšie, v roku 1945 sa Bette tretíkrát vydala. William Grant Sherry bol masér a tvrdil, že o nej nikdy predtým nepočul, čo jej imponovalo. Prvý manžel, Ham Nelson, bol totiž neúspešným hercom a jej slávu nevedel zniesť. V roku 1947 porodila Bette Williamovi dcéru Barbaru Davis, prezývanú B.D. a údajne uvažovala, že kariéru ukončí a stane sa matkou na plný úväzok. Nakoniec tak neurobila, čo malo vzťah s dcérou negatívne ovplyvniť. Nielenže teda kvôli nakrúcaniu trpel vzťah matky a dcéry, trpela aj kariéra Bette, pretože filmy si nevedeli získať priazeň ani kritikov, ani divákov. To sa zmenilo až v roku 1950 filmom All About Eve.

Postava starnúcej divadelnej herečky Margo Channing, ktorá má pocit, že jej kariéra stagnuje, sa Bette vynikajúco hodila a považujem ju za jej najlepšiu rolu. Možno si pamätáte, že film La La Land získal rekordný počet nominácií na Oscara – až 14. Ďalšími filmovými počinmi, ktoré to s nomináciami dotiahli na rovnaké číslo, boli už len Titanic a spomínaný All About Eve. Ten si nakoniec odniesol šesť sošiek, medzi nimi aj tú za Najlepší film. Bette sa síce dočkala nominácie, ale nevyhrala, čo je v mojich očiach veľký fail Akadémie. Ten rok bol mimoriadne silný a v rovnakej kategórii bola nominovaná napríklad Gloria Swanson za film Sunset Boulevard. Tá sa však z ceny tiež netešila, vyfúkla ju Judy Holliday za film Born Yesterday. A ešte jedna pikoška k All About Eve: v jednej zo svojich prvých úloh (celkom maličkých) sa tam ukázala vtedy relatívne neznáma Marilyn Monroe.

Film síce pre Bette neznamenal tretieho Oscara, ale čosi jej predsa len priniesol. Návrat na výslnie a nového manžela. S Garym Merrillom, ktorý hral jej partnera, sa do seba zamilovali aj v reálnom živote a krátko po rozvode s Williamom sa Gary stal jej štvrtým manželom. Rok po svadbe si adoptovali dve deti, Margot (pomenovali ju podľa postavy z filmu, ktorý ich dal dokopy) a Michaela, okrem nich spolu vychovávali aj B.D. Žiaľ, u malej Margot sa objavilo poškodenie mozgu a bola umiestnená do ústavu. Prirodzene, na manželstvo Bette a Garyho to pozitívne nepôsobilo, a fakt, že sa jej nedarilo nadviazať na úspech All About Eve k tomu tiež nepridával. Desať rokov po svadbe teda nasledoval rozvod, no pre oboch bolo toto manželstvo najdlhším aj posledným.

Krátko po rozvode prišiel posledný skutočne veľký projekt pre Bette – film Whatever Happened to Baby Jane?, v ktorom si zahrala s Joan Crawford. Tieto dve sa vôbec nemali v obľube (odporúčam seriál Feud od Ryana Murphyho) a hoci sa dokázali pri natáčaní správať ako profesionálky, mimo kamier im to až tak dobre nešlo. Paradoxne mali pritom mnoho vecí spoločných, obe vyrastali bez otca, obe boli štyrikrát vydaté, obe adoptovali deti a obe mali dcéry, ktoré ich považovali za zlé matky. Napriek tomu (alebo možno práve preto) si nedokázali k sebe nájsť cestu. Film napriek tomu získal pozitívne hodnotenia, slušný počet nominácií na Oscara a po dlhom čase mali obe herečky možnosť predviesť sa v nezvyčajných úlohách (kariéry oboch boli na tom neveľmi dobre a práve tento film mohol symbolizovať comeback). Keď bola Bette za svoj výkon vo filme nominovaná na Oscara (čo sa Joan nepodarilo dosiahnuť), Joan obvolala ostatné nominované herečky a presvedčila ich, že v prípade ich neúčasti na ceremónii za nich sošku rada preberie. Nakoniec vyhrala Anne Bancroft za film The Miracle Worker, ale cenu podľa dohody akceptovala Joan. Takže hoci bola na Oscara nominovaná Bette, na pódium to dotiahla jej herecká kolegyňa. Táto scénka pravdepodobne prispela k tomu, že zišlo z nakrúcania ďalšieho spoločného filmu Bette a Joan. Aby som bola presná, film vznikol, ale v Hush…Hush, Sweet Charlotte hrá namiesto Joan Olivia de Havilland.

V roku 1977 sa Bette stala prvou ženou, ktorú Americký filmový inštitút ocenil Lifetime Achievement Award. Posledné roky svojho profesionálneho života zasvätila televízii, čo jej prinieslo cenu Emmy. Ale ešte sa na záver predsa len vrátim k Oscarom. Bette bola prvou osobou, ktorej sa podarilo nazbierať desať oscarových hereckých nominácií (pre milovníkov presných faktov uvádzam, že nominované úlohy boli z nasledovných filmov: Dangerous, Jezebel, Dark Victory, The Letter, The Little Foxes, Now, Voyager, Mr. Skeffington, All About Eve, The Star,   Whatever Happened to Baby Jane?), tak si myslím, že fanúšikovia si ju 30 rokov od jej úmrtia radi pripomenú nejakým z týchto filmov. Ak ste Bette hrať doteraz nevideli, veľmi ju odporúčam. Ja budem už tradične voliť All About Eve, môžete sa inšpirovať.

 

Nominácia z toho nebola, tak tu máte aspoň obrázok z filmu Of Human Bondage

 

Môžete posúdiť, či sú tie oči skutočne hodné špeciálnej pesničky

 

Vo filme Jezebel

 

Nech tu máme aj niečo farebné

 

Bette v úlohe mega mrchy Reginy

 

Tu je ako Charlotte Vale už po spomínanej premene na krásavicu. Ten fešáčik, čo jej zapaľuje cigaretu, je Paul Henreid, ktorého si ja najviac spájam s filmom Casablanca.

 

S Garym Merrillom vo filme All About Eve, tu niekde prekročil ich vzťah profesionálnu úroveň

 

A dajme si aj jednu s Marilyn. Inak, tie šaty, čo má Bette na sebe, sa mi vždy veľmi páčili. A vraj jej boli priveľké, takže si ich posunula nižšie na ramená, čím vznikol ten zaujímavý výstrih a rukávy. No nech sa páči.

 

Úhlavné nepriateľky pri natáčaní Whatever Happened to Baby Jane? Keď Joan 15 rokov po premiére fimu umrela, Bette na to reagovala slovami, že vraj o mŕtvych len dobre. “Joan Crawford je mŕtva? Dobre.” Nuž, antipatie to museli byť naozaj silné.

 

Ale boli to herečky, tak dobrý vzťah aspoň na moment (kým sa stlačila spúšť) vedeli zahrať

 

Susan Sarandon a Jessica Lange v seriáli Feud. Vidíte podobu? Ja u Susan áno, u Jessicy už menej…na druhej strane, neviem, koho lepšieho by som tam obsadila.

 

Bette a B.D. pri natáčaní filmu The Story of a Divorce, ktorý bol hereckým debutom B.D. Viac ako hereckým umením sa však neskôr preslávila memoárom My Mother’s Keeper, v ktorom Bette vykreslila ako strašnú matku (násilníčku a alkoholičku k tomu). Kniha vyšla v roku 1985, krátko na to, ako Bette utrpela masívnu mŕtvicu (neskôr sa vyjadrila, že dcérina kniha bolela rovnako ako mŕtvica samotná). Mnohí priatelia a kolegovia Bette, dokonca aj ex-manžel Gary Merrill, tvrdili, že B.D. neopisuje udalosti z detstva celkom presne tak, ako sa udiali. Jej adoptívny brat Michael knihu skritizoval a od sestry sa dištancoval, s B.D. prerušila kontakt aj Bette a dcéru navyše vydedila.

 

Tu by sa dala nájsť ďalšia paralela s Joan Crawford. Jej dcéra Cristine (na fotke s mamou) vydala v roku 1978 knihu Mommie Dearest, ktorá opisuje Joan ako násilnícku ženu s narcistickou poruchou osobnosti, ktorá si deti adoptovala výlučne zo sebeckých dôvodov. Filmová adaptácia s Faye Dunaway v úlohe Joan je veľmi známa.

 

Rok 1989 a Bette elegantne pohodená na sedačke, v pozadí sa vynímajú jej ocenenia. Vystavené pod obrazom Bette v úlohe Margo Channing. Skromne. Ak má ktosi na niečo takéto právo, je to Bette Davis. Dnes ju v počte nominácií síce predbehli Meryl Streep, Katharine Hepburn a Jack Nicholson, no nič to nemení na tom, že ona bola s desiatimi nomináciami na konte prvá.

 

Zdroje: imdb.com,  en.wikipedia.org,  vanityfair.com,  vanityfair.com,  youtube.com

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk