Podpätky to má, linku na oči to má, ale žena to nie je, jasný pane!

pridal kiwi 20.10.2019 o 19:41


Kto je to?

No dobre, hádanka je to zbytočná, keď už som sem hodila fotku. Ale ak sa náhodou niekto predsa len neorientuje v hudbe, na obrázku je Prince.

Možno sa tomu ťažko verí, ale Prince sa (v roku 1958) skutočne narodil ako Prince. Umelecké meno jeho otca, takisto hudobníka, bolo Prince Rogers, čiže to odtiaľ vietor fúkal. Malý Prince (ale nie ten Exupéryho) svojím menom dvakrát nadšený nebol (Apple a Moses by vedeli rozprávať) a vraj dokonca chcel, aby ho ľudia volali Skipper. Nuž, tak teda Skipper mal v detstve trpieť epileptickými záchvatmi, ale už ako malý raz údajne povedal mame, že viac nebude chorý. Ako to vedel? Prezradil mu to anjel.

Toľko k Princovým netradičným zážitkom z mladosti, už uveriteľnejší je fakt, že jeho rodičia sa rozviedli, keď mal 10 rokov. Mama sa mu druhýkrát vydala a hoci jej nový manžel zlepšil finančnú situáciu rodiny, úplne ružové to nebolo. Prince nevychádzal s nevlastným bratom a tak striedal bývanie s mamou s pobytmi u otca. Ten mu kúpil prvú gitaru…a tu sa už konečne dostávame k hudbe. Prvú pieseň (s názvom Funk Machine) skomponoval Prince v siedmich rokoch, mladý bol aj v období, keď mu vyšiel debutový album For You, mal vtedy 20. Na druhý album sa potom nečakalo dlho, vyšiel 19.10. 1979, teda 40 rokov dozadu. Volal sa jednoducho. Prince.

Album mal úspech a v nasledujúcej dekáde Prince vyprodukoval hneď 9 ďalších. Keďže sa nedá do detailov napísať o všetkých, spomeniem aspoň ten z roku 1984, Purple Rain. Možno ste videli aj rovnomenný film, ktorý hudobníkovi priniesol Oscara za Best Original Song Score a mimo pesničky Purple Rain v ňom zazneli aj také hity ako When Doves Cry, či Let’s Go Crazy. Známou je tiež pesnička Darling Nikki, a to najmä kvôli sexuálne explicitnému textu (spieva sa tam napríklad o masturbácii). Ten niektorých rodičov pobúril až do tej miery, že cítili povinnosť založiť Parents Music Resource Center, ktoré je zodpovedné za tie “Parental Advisory” nálepky na albumoch. No prosím.

Ak máme ešte chvíľu ostať v 80-tych rokoch, Prince trochu spolupracoval s Madonnou na jej albume Like a Prayer, a potom ho Tim Burton oslovil kvôli chystanému filmu Batman. Prince teda skomponoval rovno celý album a ten poslúžil ako soundtrack do filmu. Pamätám si hlavne pesničky Batdance a Partyman, a ešte teda spevákovu vizáž. Prince mal totiž jednu polovicu tváre namaľovanú na Jokera, kým druhá predstavovala Batmana. Taká poznámka na okraj: minulý týždeň som videla toho nového Jokera a s kamarátkou sme sa zhodli, že nijaká jeho verzia sa nám nikdy nepáčila. Ale vtedy som asi zabudla na Burtonov film a soundtrack k nemu, lebo tam sa mi Prince ako Joker veru páčil. No, to by sme mali uzavretú ďalšiu dekádu, poďme ďalej.

Počas 90-tych rokov sa Prince hecol a vydal rovno 12 albumov. Jeden z nich mal zaujímavý názov, ktorý sa nedal vysloviť, ale vznikol kombináciou symbolov pre mužské a ženské pohlavie. Albumu sa vraví Love Symbol Album a spomínam ho preto, lebo v roku 1993 si Prince zmenil meno na práve tento znak. Viedol ho k tomu rozpor s nahrávacou spoločnosťou Warner Bros., ktorú považoval za zodpovednú za nedostatok komerčného úspechu posledného albumu. Meno Prince sa teda prestalo používať, ale keďže spomínaný symbol sa nedal vysloviť (schválne, skúste prečítať O(+>), hľadala sa nejaká alternatíva. Keď sa o ňom hovorilo, používal sa výraz „ The artist formerly known as Prince“, teda „umelec predtým známy ako Prince“. Zmena mena na bojkot Warner Bros. nestačila, Prince…vlastne, O(+> začal vystupovať s nápisom „slave“ na tvári, čím dával najavo, že je otrokom danej spoločnosti. V roku 1996, keď už voči nej nemal nijaké záväzky, vydal album s trefným názvom Emancipation.

Aby sme sa presunuli do 21. storočia: v roku 2004 si (v tom čase už znova ako Prince) strihol vystúpenie s Beyoncé v rámci Grammy Awards, o mesiac neskôr to dotiahol do Rock and Roll Hall of Fame. Film Happy Feet mu priniesol cenu Golden Globe za Best Original Song a uctili si ho aj vo Veľkej Británii, uviedli ho do tamojšej Hall of Fame. No a jeho vystúpenie zo Super Bowl-u magazín Billboard označil za to najlepšie, aké tá akcia kedy zažila (najbližšie má byť Super Bowl Halftime show v réžii ShakiryJLo, tak myslím, že konkurencia naozaj nehrozí, nič proti daným dámam).

Samozrejme, nedá sa baviť o tomto hudobníkovi a nespomenúť jeho imidž. Najmä v 80-tych rokoch bol zaujímavý, Prince sa vyznačoval napríklad nosením topánok na podpätkoch, extravagantnými outfitmi a namaľovanými očami. Kvôli androgýnnemu štýlu ho mnohí považovali za sexsymbol a,  ako ste už asi pochopili, mne sa páčil tiež. A to normálne je, ako hovorí moja kamarátka, môj typ staromódne klasicky vyzerajúci chlap. No čo, tak Prince je skrátka tá povestná výnimka. Aby som však povrchne nechválila len jeho zovňajšok, imponovala mi na ňom schopnosť hrať na hneď niekoľko hudobných nástrojov. Teda, niekoľko…malo ich byť údajne až 27, a aby sme tu mali aj nejaké konkrétne: bicie, gitara (akustická, elektrická aj basa), klavír, či clavinet. Jasné, spev je dôležitý, ale na mňa vždy príjemne zapôsobí, ak hudobník ovláda aj iný nástroj ako vlastný hlas.

No a na záver malé zabŕdnutie do osobného života, ktorý si Prince dosť strážil. V roku 1996 sa jeho vyvolenou stala tanečnica Mayte Garcia a v tom istom roku sa im narodil syn. Bohužiaľ, trpel Pfeifferovým syndrómom a požil si len týždeň. Manželstvo stratu dieťaťa neprežilo,  v roku 2000 nasledoval rozvod. O rok neskôr sa Prince oženil znovu, ale s Manuelou Testolini to tiež o niečo neskôr skončilo rozvodom. Ak vás zaujíma ešte niečo z kategórie súkromné (úplne súkromné to nie je, keďže sa o tom vie…ale teda niečo „nehudobné“), Prince bol vegánom a tiež Svedkom Jehovovým. Predsa len však na ňom bol úplne najzaujímavejší kultúrny prínos. Mnohí jeho hudbu opísali ako niečo, čo v sebe nielenže spája viacero hudobných žánrov, ale aj stiera hranice medzi pohlaviami a rasami. No nech sa páči. Veľmi sa tiež chváli jeho rozsah (zvládal falzet aj barytón) a dodnes je považovaný za najväčší prirodzený rockový talent. A to aj napriek tomu, že hudobník už medzi nami nie je.

Pamätám si, že keď Princ v roku 2016 zomrel, bol to dosť šok. Bol apríl, ľudia sa ešte nestihli spamätať z januárovej straty Davida BowiehoAlana Rickmana, a zrazu toto. U nás doma sme boli všetci smutní (a to ani nehovorím, keď v decembri odišli George MichaelCarrie Fisher). Tak šup-šup, pripomeňme si skvelého hudobníka a držiteľa siedmich cien Grammy nejakou tou pesničkou. Ja si asi pustím Partyman z Batmana.

 

Album Prince. Skoro na deň presne 40 rokov dozadu

 

A takto vyzeral Prince vo videoklipe k pesničke Kiss. Už len na jednom chlapovi znesiem crop top.  Je to A. J. z Backstreet Boys v klipe Larger Than Life.

 

Podpätky museli byť! Sám Prince sa vyjadril, že ich nosí nie kvôli tomu, že je malý, ale vraj sa páčia ženám. Neskôr sa začalo hovoriť, že Prince je jediný muž, ktorý druhému ukradne ženu…a následne tej žene ukradne topánky.

 

Ako Kid vo filme Purple Rain

 

Partyman. Ach.

 

Bojkot Warner Bros.

 

Nevídaný úkaz: Beyoncé, hrajúca druhé husle. Inak sa ani nedalo, keď s ňou bol na pódiu Prince.

 

 Super Bowl v roku 2007. A gitara na obrázku má predstavovať ten nevysloviteľný symbol.

 

V roku 2014 si Prince zahral v jednej epizóde seriálu New Girl. Stvárnil samého seba a v seriáli sa hlavné postavy dostali na jeho párty. Na tej mali logicky byť aj nejaké iné celebrity a tak ktosi pri natáčaní prišiel s nápadom zavolať Kardashianky. Prince však tvrdil, že nikto z Kardashian famílie by v reálnom živote na jeho párty pozvaný nebol, takže dámy sa v seriáli nakoniec neukázali.

 

 

Zdroje: biography.com,  wikipedia.org,  imdb.com

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk