Kauza Marvel

pridal kiwi 22.10.2019 o 21:29


Lebo nie každý má rád superhrdinov.

Na úvod malé vysvetlenie: superhrdinovia sa delia do dvoch táborov, DC a Marvel. DC, to je Superman, Batman, Supergirl a Wonder Woman. Marvel predstavuje napríklad Iron Man, Captain America, Spider-Man a Hulk (čiže Avengers patria pod Marvel, áno). Ospravedlňujem sa za túto vsuvku, ak je pre vás zbytočná. Ale viete, dnes si už nemôžete byť ničím istí. Keď som bola na Avengers: Endgame, kamarátka vyhlásila, že podľa nej by sa Captain Marvel a Wonder Woman určite kamarátili a ako je to možné, že tá druhá menovaná sa v tom filme neobjavila. Tak ak by náhodou niekto nevedel dôvod, snáď mu meno Captain MARVEL a zaradenie Wonderwoman do DC vesmíru napovie.

A teraz, keď si už rozumieme, šup k pointe. Hoci marvelovky sú komerčne mimoriadne úspešné, predsa sa len našli ľudia, ktorí nie sú ich fanúšikmi. Konkrétne ich nedávno trochu skritizoval režisér Martin Scorsese (ten stojí napríklad za filmami Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas a mnohými, skutočne mnohými, ďalšími). Vraj si pár filmov pozrel, ale nezaujali ho. V jeho vyjadrení by sa dalo nájsť aj čosi pozitívne, celkom pochválil hercov a filmy podľa neho nie sú zle spravené, ale všetky prirovnal k zábavným parkom. Výtvory štúdia Marvel jednoducho nepovažuje za niečo, čo ľuďom sprostredkuje dostatočne hlboký emocionálny zážitok. Keď sa to fanúšikovia Iron Mana (a jemu podobných) dopočuli, pobúrilo ich to. Hlavne si viem predstaviť, že ich nahnevala tá časť o nedostatočnom emočnom stimule. Bez toho, aby som prezradila príliš veľa, poviem, že smutné momenty neboli (hlavne v najnovších filmoch) vôbec zriedkavé. K výroku Martina sa vyjadril aj Iron Man samotný, Robert Downey Jr. V show Howarda Sterna zareagoval vskutku na úrovni, vraj režisér má právo na svoj názor (s ktorým teda Robert logicky nesúhlasí).

Medzitým sa už na stranu Martina postavil ďalší režisér, tentokrát Francis Ford Coppola. Podľa neho bol totiž Martin vo svojej kritike príliš mierny. Režisér Krstného otca úprimne priznal, že marvelovkami opovrhuje a nechápe, prečo by niekto mal záujem vidieť v podstate ten istý film viackrát. Okrem toho, že všetky sú preňho na jedno kopyto, si myslí, že nedokážu človeka nijakým spôsobom inšpirovať. Dobrý film by takéto niečo podľa neho mal zvládať, takže Marvel nevyprodukoval nič, čo by sa dalo považovať za klenot kinematografie.

Já ti nevím, Karle…a ja vám neviem, Martin a Francis. Osobne mi nijaký Marvel film nepripadal oscarový (hoci Black Panther bol tuším nominovaný), ale zase ani opovrhnutie si podľa mňa nezaslúžia. Občas človek skrátka nemá čas a chuť sledovať tri hodiny Corleonovcov a tak si pozrie niečo, čo je možno nenáročnejšie (Coppola by asi namiesto „nenáročnejšie“ preferoval výraz „totálny odpad“, ale s tým nesúhlasím, takže to takto nenapíšem). Napríklad ja by som dnes The Godfather nedala (a to ani kvôli mladému Al Pacinovi) a momentálne by som si veru radšej pozrela toho Iron Mana. Michael Corleone možno príde na rad cez víkend.

Toto podľa Coppolu nestojí za nič

 

Odporcovia Marvelu pekne pokope

 

A jedna historická. Niektorým ľuďom musí v puberte dorásť tvár do nosa, Martinovi asi skôr dorastala do obočia.

 

Na záver informácia, ktorá by možno Francisa Coppolu pobúrila. Keď už je reč o filmových klenotoch, za jeden z nich je považovaný Forrest Gump. A ja tento film teda ozaj nemusím. Zdá sa mi, akoby ho niekto vytvoril v laboratóriu s úmyslom stvoriť niečo, čo získa Oscara. Viem, že film bol nakrútený podľa knihy, ale dosť sa od predlohy líši. A uznajte: mentálne postihnutie tam je, lovestory tam je, smrť blízkeho tiež, ale zase aj humor, aby to nebolo celé len smutné. Hlavný hrdina je Američan, bojuje za svoju krajinu, stane sa hrdinom, získa ženu, ktorú miluje a splní sa mu celý slávny American dream. Aj napriek tomu, že nepatrí k najbystrejším! Všetko to má. Nemôžem si pomôcť, príde mi to také…vyslovene vtierajúce sa Američanom aj celej Akadémii.

 

Zdroje: justjared.com,  justjared.com

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk