Umrela Marie Fredriksson

pridal Pivonia 11.12.2019 o 12:31


Členka kapely Roxette prehrala boj s rakovinMarie Fredrikssonou.

 

Posledné dva týždne som na Mariu Fredriksson intenzívne myslela, pretože som písala veľký spevácky throwback a ona sa v jednom dieli mala objaviť. Netušila som, že už o pár dní neskôr budem písať jej nekrológ.

Marie Fredriksson sa narodila 30. mája 1958 v švédskom mestečku Össjö. V roku 1986 založila spolu s muzikantom Perom Gessle pop-rockovú skupinu Roxette. Podarilo sa im preraziť aj za hranicami rodného Švédska a dobyť celý svet. Ich prvým veľkým hitom bola pieseň The Look. Dokopy vyprodukovali 10 štúdiových albumov a predali 75 miliónov nosičov. Medzi ich najväčšie hity patria It Must Have Been Love (zaznela vo filme Pretty Woman), Listen to Your Heart a Joyride. Roxette však nie sú kapelou niekoľkých hitov, ich piesne sa dostali 19-krát do UK Top 40 a nezmazateľne sa zapísali do sŕdc fanúšikov po celom svete.

V roku 2002 Marie skolabovala u seba doma, udrela si hlavu a dostala otras mozgu. V nemocnici jej urobili sken mozgu a našli v ňom nádor. Podstúpila operáciu a následne chemoterapiu. Náročná liečba si vybrala svoju daň. Marie oslepla na jedno oko, mala aj problémy so sluchom. Dlhé mesiace nevedela rozprávať.

Napokon sa jej podarilo vrátiť na výslnie. Od roku 2005 začala opäť spievať a koncertovať. Nasadené tempo vydržala do roku 2016. Vtedy jej lekár nadobro zakázal vystupovať a kapela bola nútená zrušiť celé turné.

61-ročná Marie umrela v pondelok 9. decembra v nemocnici a zanechala za sebou manžela Mikaela Bolyosa, dcéru Inez Jesefin (26) a syna Oscara (23).

„Ďakujem ti Marie, ďakujem ti za všetko. Bola si mimoriadnou hudobníčkou, majsterkou hlasu a neskutočnou umelkyňou. Ďakujem ti, že si vyfarbila moje čierno-biele piesne tými najkrajšími farbami. Už nič nebude rovnaké, “

napísal Per Gessle, Mariin dlhoročný priateľ a kolega z kapely Roxette.

 

Mladučká Marie, ešte s dlhými kaderami

 

V čase svojich hudobných začiatkov

 

S Perom Gressle ich spájalo úprimné priateľstvo

 

Marie a jej rodina

 

Posledné roky to už asi nebolo dobré

 

Takto si ju budem navždy pamätať. Odpočívaj v pokoji, Marie.

 

Prvá pieseň, s ktorou Roxette dobyli svet

 

Pieseň It Must Have Been Love mi pripomína, že som už veľmi dlho nevidela Peknú ženu.

 

Listen To Your Heart. Nič nie je krajšie, ako keď sa rocková balada podarí.

 

Priznám sa, že mne sú z ich diskografie najbližšie piesne z 90. rokov. Keď vznikli tie najstaršie, ešte som trénovala na nočníku.

 

Zdroje: dailymail.co.uk,  wikipedia.org

 







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk