Christoph Waltz je super

pridal kiwi 19.7.2020 o 12:45
Christoph Waltz je super


Viem to ja, a viete to aj vy.

Hneď na úvod chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pikoškárke Anne. Christoph má totiž 63 rokov. Napriek tomu by som ho brala a podľa diskusie o Chrisoch všeobecných nie som jediná. Takže Anna, prepáč, máš moje čestné slovo, že nabudúce sem dám chlapa, čo ešte nemal 50 (máš niečo proti ryšavcom?).

To by sme mali vyjadrenie na začiatok, teraz už poďme k tomu podstatnému. Christoph sa narodil v roku 1956 vo Viedni do umelecky šmrncnutej rodiny. Otec bol scénický návrhár, mama kostymérka a keď otec zomrel, mama sa vydala za hudobného skladateľa a dirigenta menom Alexander Steinbrecher. Christopha to tiež spočiatku ťahalo k hudbe, vo Viedni študoval spev a operu, no po čase si vraj uvedomil, že až na operu to asi hlasovo nedotiahne. Presedlal teda na herectvo, začal v divadle a potom sa presunul do televízie. Schválne, pamätá si ho tu niekto z častí Derricka, či Komisára Rexa? Ja priznávam, že nie, a to som dielov týchto seriálov videla pomerne veľa. Nie sú jediné rakúske policajné, v ktorých sa Christoph objavil, tých bolo fakt požehnane. Ale na to, aby som ho spozorovala, musel nastúpiť Quentin Tarantino  (57) a jeho film Inglourious Basterds, teda Nehanební bastardi.

 

Kto nevidel, mal by napraviť, a to hneď z niekoľkých dôvodov:

1. Postava, ktorú Christoph hrá, je parádna

2. Brad Pitt (56) sa tu tiež slušne blysol (jeho Bondžornou bolo perfektné)

3. Film je zaujímavý tým, že sa v ňom rozpráva po anglicky, nemecky, taliansky, a dokonca aj francúzsky. S dabingom som to nikdy nevidela a určite odporúčam pôvodné znenie s titulkami. Na tohtoročných Oscaroch vážne prekvapilo, že cenu za Najlepší film získal Parazit, lebo ľudia pri ňom museli robiť až dve veci: pozerať na plátno a zároveň čítať titulky! Podľa reakcií na túto výhru to vyzerá, že Američania titulky vážne veľmi nemusia, ale ja si Bastardov bez nich vôbec neviem predstaviť. Tá troška námahy za to ozaj stojí.

4. Celý film je v podstate rozprávka pre dospelých – o tom, ako by druhá svetová vojna mala skončiť (fakt ale dúfam, že Američania vedia, že takto reálne neskočila)

 

Bol to práve Christoph a jeho stvárnenie esesáka Hansa Landu, ktoré zapôsobilo nielen na divákov, ale aj na kritikov. Za túto úlohu totiž Christophovi na poličke pribudol Zlatý Glóbus, cena BAFTA, Oscar a ocenenie z festivalu v Cannes. Po Bastardoch nasledovali filmy Water for Elephants (Voda pre slony) a The Three Musketeers (Traja mušketieri). V jednom si zahral cirkusového krotiteľa zvierat, v druhom bol kardinál Richelieu. No a v roku 2012 opäť prišiel na rad Tarantino, tentokrát s filmom Django Unchained. Pre Christopha to zase raz znamenalo Zlatý Glóbus, cenu BAFTA a Oscara.

Po Djangovi som ešte Christopha videla ako neúspešného maliara vo filme Big Eyes, záporáka v bondovke Spectre, potom vo filmoch Tulip Fever a Downsizing. Niektoré tieto počiny sa mi páčili viac, iné menej, ale Christoph samotný sa mi páčil vždy. Najbližšie s ním asi môžeme vidieť film The French Dispatch. Na ten som sa tešila, je od Wesa Andersona a toho môžem, ale ktovie, či korona ešte nezamieša karty s dátumom premiéry. Zatiaľ to vyzerá na október, už to je posun od plánovanej premiéry na festivale v Cannes. Ďalej by v novembri mala vyjsť nová bondovka No Time to Die, kde si Christoph zopakuje úlohu z filmu Spectre. A ak chcete vedieť, čo bude v roku 2021, tak vtedy si budeme môcť vypočuť, ako nadaboval hneď dve postavy vo filme Pinocchio. Toto nové spracovanie klasickej rozprávky nakrútil Guillermo del Toro, čo síce znie celkom zaujímavo, no aj tak neviem, či to chcem vidieť. Za mňa asi radšej ten Wes Anderson.

Ale aby to tu nebolo len o jeho filmových úlohách, dajme si aj niečo zo súkromia. Christoph je druhýkrát ženatý, s prvou manželkou, psychoterapeutkou, má tri deti, s druhou, kostymérkou, jedno. Súkromie si stráži a ani o ženách, ani o deťoch v rozhovoroch nezvykne rozprávať. Rozpráva však ale aspoň o tom, že sa považuje za Rakúšana. Jeho otec bol Nemec, preto má aj nemecké občianstvo, no to vníma len ako formalitu:

Narodil som sa vo Viedni, vyrastal som vo Viedni, chodil som do školy vo Viedni, maturoval som vo Viedni, študoval som vo Viedni, začal hrať vo Viedni - a našlo by sa niekoľko ďalších viedenských väzieb. Mohol by som vôbec byť ešte väčší Rakúšan?

Okrem rodnej nemčiny vie plynule po anglicky a francúzsky, a hoci v Nehanebných bastardoch bol celkom presvedčivý aj s taliančinou, tento jazyk neovláda. Mnoho novinárov, ktorí s ním robili rozhovor, sa zhodujú v tom, že Christoph pôsobí veľmi sofistikovane. On sám odporúča ľuďom aby veľa čítali, navštevovali múzeá a chodili na koncerty a trošku menej sa snažili „študovať“ prostredníctvom filmu a televízie. Veľmi pozitívne sa vyjadruje o hudbe, takže aj keď nakoniec operným spevákom nie je, vášeň pre ňu mu ostala. Nad vlastnou slávou ale príliš nerozmýšľa. Niekedy je príjemná, inokedy menej a vďaka hereckej kariére sa mu podarilo stretnúť mnohých ľudí.

Niekedy sa zoznámite s novými ľuďmi a je to skvelé

A inokedy je to zase vraj mučenie. Ale myslím, že fotky pre nás nebudú mučenie, tak poďme už na ne.

 

Prvé úlohy, teda hlavne rakúske televízne seriály a filmy z osemdesiatych rokov

Christoph Waltz je super

 

Christoph Waltz je super

 

Christoph Waltz je super

 

Toto tu je Komisár Rex. Vraj hral vraha, posadnutého bábikami. Pamätá si to niekto?

Christoph Waltz je super

 

Kým sa presunieme k Bastardom, ešte pociťujem pnutie dať sem niečo z rokov deväťdesiatych. Konkrétne film Du dist nicht allein – Die Roy Black Story, kde si Christoph zahral nemeckého speváka pesničiek, ktoré sa asi nedajú nazvať inak ako šlágre

Christoph Waltz je super

 

Pre porovnanie, toto tu bol skutočný Roy Black. Slušná podoba (hlavne ten šialený lesk v očiach), ale Christoph s ebenovými vlasmi na mňa pôsobí mierne znepokojivo. Alebo to robí ten úsmev?

Christoph Waltz je super

 

That's a bingo! Vďaka Christophovi vlastne existuje celý tento film. Tarantino sám povedal, že ak by sa nenašiel vhodný herec na stvárnenie postavy uhladeného a diabolského Hansa, príbeh nedokáže nakrútiť, lebo stojí a padá práve na tejto úlohe

Christoph Waltz je super

 

Podľa mňa jedna z najlepších úvodných filmových scén vôbec

 

Zaslúžený Oscar

Christoph Waltz je super

 

Voda pre slony, Christoph a Reese Witherspoon

Christoph Waltz je super

 

Ako kardinál Richelieu. V tejto verzii troch mušketierov hrá okrem neho Orlando Bloom, Matthew Macfadyen a Luke Evans, ak uvažujete, či si to pozrieť

Christoph Waltz je super

 

Hans Landa bol lovec židov (inak, Christophova prvá žena je židovka, jeden zo synov zase rabín), doktor Schultz vo filme Django Unchained veľký ochranca černochov. Asi úplne najviac ma v Djangovi pobavila scénka stretnutia členov Ku Klux Klanu. Kto by si bol pomyslel, že ušiť masky bolo také náročné.

Christoph Waltz je super

 

S Amy Adams vo filme Big Eyes. Mimochodom, viem, že toto nie je pikoška o nej, ale snáď sa Amy raz dočká Oscara a ceny Emmy, zaslúži si. Naposledy sa mi páčila v seriáli Sharp Objects.

Christoph Waltz je super

 

Tulip Fever, alias Tulipánová horúčka. Priznávam, že tento film sa mi veľmi nepáčil (nezachránila to ani Alicia Vikander) a videla som ho len kvôli Christophovi

Christoph Waltz je super

 

Vyjadrite sa, či radšej s bradou, alebo bez. Najprv bezbradové pre Gentleman's Journal

Christoph Waltz je super

 

Christoph Waltz je super

 

Christoph Waltz je super

A pre GQ

Christoph Waltz je super

 

Christoph Waltz je super

 

Christoph Waltz je super

 

S bradou. Já ti nevím, Karle. Ani toto nie je zlé

Christoph Waltz je super

 

Christoph Waltz je super

 

Christoph Waltz je super

 

Christoph Waltz je super

Vidieť, že študoval spev! Na operného speváka to nevyšlo, ale zato niekoľkokrát už operu režíroval. Okrem iného Christoph opovrhuje tým, čo nazýva „hudobné znečistenie“. Je to vraj situácia, keď hrá hudba na plné pecky, nedokážete sa pri tom rozprávať, ale ani tú hudbu vnímať. Podľa neho si k hudbe treba sadnúť, počúvať, a rozmýšľať nad tým, čo počúvame.

 

Aj reklamu stihol natočiť

 

Toto by som si pokojne pozrela

 

Aj toto

 

Tu si môžete osviežiť nemčinu

 

A tu dozvedieť niečo o Krampusovi. Aj keď ten Fallon mi trošku lezie na nervy. Nemohol by byť chvíľu ticho a nechať rozprávať svojho hosťa?

 

Zdroje: thegentlemansjournal.com, gq.com, hwikipedia.org, imdb.com







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk