Spomienka na Ennia Morriconeho

pridal Pivonia 21.7.2020 o 20:57
Spomienka na Ennia Morriconeho


Geniálny skladateľ, muž, ktorý prekypoval energiou aj v pokročilom veku. Toto je 10 zaujímavostí, ktoré ste o ňom možno nevedeli..

Ennio Morricone umrel 6. júla 2020 na následky zranení, ktoré si spôsobil škaredým pádom. Zanechal za sebou viac než 500 hudobných kompozícií k filmovým a televíznym projektom. Milovaný je najmä vďaka spolupráci s režisérom Sergiom Leonem (60), spoločne definovali filmový žáner známy ako spaghetti western. Leoneho zdolal v roku 1989 infarkt, pracoval vtedy na filme Leningrad, ktorý už nestihol dokončiť. Ennio ho prežil o tridsať rokov. V niečom sa na svojho súputníka podobal. Tiež pracoval až do úplného konca.

Keď som sa dozvedela o jeho smrti, myslela som aj na Clinta Eastwooda (90) a Franca Nero (78). Ostávajú už len oni, ako posledné žijúce legendy spaghetti westernov.

Enniovu biografiu ste si už určite prečítali na iných miestach, preto som sa tento článok rozhodla koncipovať inak. Prečítajte si 10 zaujímavosti zo života Ennia Morriconeho. Niektoré vás možno prekvapia.

1. Ennio Morricone sa narodil 10. novembra 1928 v Ríme. Jeho otec bol profesionálny hráč na trúbku, mama mala malý obchodík, v ktorom predávala textil.

Spomienka na Ennia Morriconeho

 

2. Svoju prvú skladbu zložil, keď mal 6 rokov, jeho prvým učiteľom hudby bol jeho tatko. Na fotografia mladí Ennio a Sergio Leone. Spoznali sa už na základnej škole.

Spomienka na Ennia Morriconeho

3. Zarábal si hraním v jazzovej kapele. Pracoval aj ako „ghostwriter“. Skladal hudbu pod menom známejším autorom, ktorí potom jeho hudbu vydávali za svoju.

Spomienka na Ennia Morriconeho

 

4. Svoj taliansky pôvod „ukrýval“ pod anglicky znejúcimi pseudonymami, napríklad Dan Savio, Leo Nichols.

Spomienka na Ennia Morriconeho

 

5. Skutočný filmový debut pod jeho vlastným menom prišiel v roku 1961, film sa volal Il Federale. S režisérom tohto filmu Lucianom Salcem spolupracoval Enniom na mnohých ďalších filmoch.

Spomienka na Ennia Morriconeho

 

6. Zvrat v jeho kariére prišiel v roku 1964, keď spoločne so Sergiom Leonem natočili kultový western Pre hrsť dolárov. Odvtedy spolupracoval na všetkých Leoneho filmoch.

Spomienka na Ennia Morriconeho

 

7. Medzi najznámejšie filmy, ku ktorým skomponoval hudbu patria Vtedy na západe, Vtedy v Amerike, spomínaný Pre hrsť dolárov a jeho dve pokračovania Pre hrsť dolárov navyše a Dobrý, zlý škaredý, všetky režíroval Sergio Leone. Spolupracoval aj s režisérom Giuseppem Tornatorem (64), vytvoril hudbu pre jeho filmy Malena, Všetkým sa vodí dobre, Jednoducho formalita. Ďalej skomponoval hudbu pre notoricky známe filmy Misia, Nepodplatiteľní, Lolita, Spútaj ma, Vec a množstvo ďalších. Imdb hlási, že vytvoril hudbu k neuveriteľným 519 filmovým a televíznym projektom.

Spomienka na Ennia Morriconeho

 

8. V roku 1956 si vzal za manželku Mariu Travia. Zoznámila ich Enniova sestra, tá bola Mariinou dobrou kamarátkou. Krátko po tom, ako sa spoznali, mala Mária nehodu. Bola imobilná, od krku až k pásu mala sadru. Ennio ostal nablízku, staral sa o ňu a postupne sa do seba zamilovali. Ich láska vydržala 70 rokov. Ennio po sebe zanechal milujúcu manželku a ich štyri spoločné deti.

Spomienka na Ennia Morriconeho

9. Ennio nikdy nemal potrebu presťahovať sa do Hollywoodu, celý život prežil v Taliansku. Nedávno sa dokonca priznal, že vôbec nehovorí po anglicky. Možno aj preto ho filmová akadémia dlho ignorovala. Naveľa mu v roku 2007 udelili Oscara z milosti za celoživotné dielo. To sa však našťastie zmenilo v roku 2016. Quentinovi Tarantinovi (57) sa podarilo Ennia ukecať, aby skomponoval hudbu pre jeho poctu spaghetti westernom Osem hrozných. A za svoju prácu konečne dostal Oscara aj za najlepšiu filmovú hudbu.

Spomienka na Ennia Morriconeho

 

10. Ennio skladal neúnavne skladal hudbu aj napriek pokročilému veku. Jeho práca bola originálna a nenapodobiteľná aj po toľkých rokoch. Svoj posledný koncert oddirigoval v roku 2019. Dvakrát navštívil aj Bratislavu. Na jednom z týchto koncertov som sa vyskytla aj ja. Bez preháňania to bol ten najväčší hudobný zážitok môjho života. Spite sladko, majstro.

Spomienka na Ennia Morriconeho

 

>>> PODCAST O ENNIO MORRICONE NA KINEMA.SK NÁJDEŠ TU! <<<

 

Pobehovanie medzi hrobmi a Ecstasy of Gold. Toto je pre mňa asi najsilnejší moment celej Dolárovej trilógie. 

 

Tej istý opus naživo s orchestrom a vášnivým dirigentom

Jedna harmonika a nepokoj pretavený do hudby

 

Misia. Toľko nápadov, že priemerný autor by z toho urobil desať piesní. 

 

Rok 2016, Ennio na prahu deväťdesiatky a stále to takto dával. Úvodná scéna z filmu Osem hrozných. Asi som jediná na svete, ale toto je jedna z mojich najobľúbených tarantinoviek.

 

Za svoju prácu na tomto filme získava Oscara. Ďakovačka v taliančine.

 

Zdroje: uselessdaily.com, x-gossip.news, imdb.com, dw.com, wikipedia.org







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk