Taylor Swift čelí obvineniam z plagiátorstva

pridal Pivonia 3.8.2020 o 17:27
Taylor Swift čelí obvineniam z plagiátorstva


Pred týždňom vyšiel Taylor Swift (30) nový album Folklore, ktorý je prekvapivo počúvateľný. Vydanie každého jej nového albumu zvykla sprevádzať nejaká kontroverzia. Taylor na svojich albumoch prepierala špinavé prádlo svojich bývalých frajerov, vadila sa s klanom Kardashianským. Aj s tou Katy Perry (35) sa pohádala chvíľku pred vydaním nového albumu, len preto, aby sa s ňou dojímavo zmierila pred vydaním toho ďalšieho. 

Vydanie albumu tentokrát nesprevádzali žiadne obvyklé bulvárne hry, Taylor sa s nikým nepohádala, s nikým nerozišla. Taylor jednoducho vydala album, ktorý nik nečakal, v médiách ho totiž vôbec neohlasovala. Opustila v ňom pokojné brehy popu a predstavila nám to, čo si ona predstavuje pod pojmom alternatíva. Nejdem tu ten album rozoberať, nie som žiaden hudobný kritik. Ale zacitujem môjho muža, ktorý šiel okolo, keď som si to púšťala: „Počúvaš Lanu Del Rey?“   

Takmer všetky alternatívne speváčky sa snažia znieť ako Lana del Rey (35), tak asi dobre. Na Taylorinu obranu dodám, že del Reyovské črty som spozorovala len v jednej piesni. Albumu sa aj napriek nedostatku priestoru v bulvárnych plátkoch podarilo debutovať na prvom mieste v rebríčku Billboard 200. Ja sa veľmi teším, že sa to to dá aj bez toho.    

Napokon sa však predsa len objavila istá mini kontroverzia. Prvá pieseň na albume sa volá Cardigan, vyšiel k nej už aj klip, v ktorom hrá oný sveter veľmi dôležitú úlohu. Taylorin tím ucítil potenciál podojiť fanúšikov a vytvoril kardigán, na ktorom je značka „the folklore album“. Môžete si ho normálne kúpiť, spolu s albumom stojí 49 dolárov.

Grafické prevedenie sa trošku podobalo na značku The Folklore, ktorú vlastní istá pani Amira Rasool. Amira zverejnila sa Twitteri fotku svetru a svojej značky a napísala:

Počkajte. Taylor Swift, jedna vec je použiť názov Folklore, ale vy už aj kradnete logo čiernej ženy?

Narážala na to, že v logu jej značky, podobne ako na Taylorinom svetri je to „the“ otočené a umiestnené vertikálne na f. Taylorin tím na to okamžite reagoval a slovíčko „the“ zo svetrov vymazal. Takže ak si budete chcieť kúpiť Taylorin kardigán, už bude bez „the“.

Ešte by som chcela reagovať na výrok onej „čiernej“ ženy. Ak chceme, aby rasizmus zakapal, neurčujme sami seba tým, akú farbu pleti máme.

 

Naštvaná čierna žena. Prajem jej, aby si vydupala aspoň „volňásky“ na Taylorin koncert. Nápad je podobný, ale Taylor si určite nepovedala, že ide okradnúť tú „úbohú čiernu ženu“

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This morning, it came to my attention that musician #TaylorSwift is selling merchandise to go along with her new album ‘Folklore’. She is currently selling merchandise with the words "The Folklore" printed on them. Based on the similarities of the design, I believe the designer of the merch ripped off my company's logo. I am sharing my story to bring light to the trend of large companies/celebrities copying the work of small minority-owned business owners. I am not going to let this blatant theft go unchecked. Please tag @diet_prada and @thefashionlaw under the post and share this on Twitter and IGz #TheRealFolklore #TheFolklore Original logo designed by @cainecasket

Príspevok, ktorý zdieľa Amira Rasool (@amirarasool),

 

Kardigán o ktorom spieva Taylor vo svojej piesni. Už bez kontroverzného „the“. Taylorin tím ho rozposlal mnohým známym osobnostiam, ktoré sa v ňom odfotili na svojich sociálnych sieťach. Veď viete, ako to funguje.

Taylor Swift čelí obvineniam z plagiátorstva

Nie je to prvýkrát, keď obyčajní ľudia nariekajú, že ich okradli celebrity. Podobným obvineniam čelili v minulosti napríklad Kylie Jenner či Khloé Kardashian. Naľavo dielo Destiney Beu, napravo okopčená verzia od Khloe.

Taylor Swift čelí obvineniam z plagiátorstva

 

Taylor ešte napísala Amire na jej Twitter, že si veľmi cení jej prácu a že by ju chcela podporiť. Amira jej odpísala, že jej biznis nie je charita a ona neprijíma dary. Ale ak chce investovať do jej značky, pokojne môže. Týmto si ma Amira celkom získala. Predpokladám, že takú reklamu akú jej urobila Taylor ešte jej biznis nezažil. Toto je Amira.

Taylor Swift čelí obvineniam z plagiátorstva

 

A tu je pesnička Cardigan. Klavírny vodopád, vrchol imaginácie.

Skúste ešte toto. Duet s Bon Iverom.

 

Zdroje: forbes.com, stereogum.com, instagram.com, buzzfeed.com

 

ANKETA







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk