Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

pridal kiwi 27.12.2020 o 19:58
Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká


To celé dokopy sa volá The Undoing / Mala si to vedieť.

Seriál z produkcie HBO je mimoriadne úspešný a k obrazovkám pritiahol kopu divákov. Úplne prvý diel si pozrelo dokonca ešte viac ľudí ako úvodnú epizódu seriálu Game of Thrones, tak možno táto novinka pritiahne aj vás. Vznikla na motívy románu You Should Have Known a hoci knižka vyšla už dobrých pár rokov dozadu, zrejme sa našlo dosť ľudí, čo ju nečítalo, keďže ich dej seriálu dokázal prekvapiť. O čo teda ide?

Nicole Kidman (52) a Hugh Grant (60) hrajú bohatých manželov, žijúcich na predmestí New Yorku. Ona je párová terapeutka, on pracuje ako doktor na klinike detskej onkológie. Ich jediné dieťa, syn Henry, navštevuje pekelne drahú súkromnú školu. Väčšina žiakov pochádza z podobne snobských pomerov ako Henry, výnimkou je len pár chudobnejších študentov, ktorým sa podarilo získať štipendium. Jeden takýto študent je aj Miguel Alves. Jeho mama Elena nie je na rozdiel od ostatných mamičiek bohatá právnička / doktorka / výhodne vydatá zlatokopka, ale umelkyňa. Napriek tomu sa spolu s ostatnými matkami zúčastní na plánovaní školskej aukcie a potom neskôr na aukcii samotnej. Deň po aukcii nájdu Elenu mŕtvu. Niekto ju znásilnil a potom jej rozmlátil hlavu na kašu v jej vlastnom ateliéri.

A o tom to vlastne celé je. Hľadá sa vrah a Nicole a Hugh zisťujú, či mal ten druhý po aukcii alibi, a čo vlastne o sebe navzájom (ne)vedia. Nicole sa asi nevyhne porovnávaniu s úlohou v seriáli Big Little Lies, ktorý riešil podobnú vraždu. Ale nevadí, tu hrá tiež dobre. Hugh zrejme zažíva renesanciu, keďže sa už prežral romantických komédií a teraz môže hrať, čo sa mu zachce. Už pri natáčaní Bridget Jones sa hovorilo, že postava hajzlíkovského Daniela Cleavera má k Hughovi bližšie ako všetci tí utiahnutí ukoktanci, ktorých hral predtým. V The Undoing je už v prvej časti jasné, že postava Jonathana bude tiež trošku šmrncnutá Danielom a jeho šarmantnou drzosťou. Za mňa zaujímavá úloha a myslím, že aj jeho bavilo niečo takéto hrať.

Toto bola inak prvá spolupráca, ktorú si Nicol a Hugh strihli. Magazín Vulture dokonca prišiel s porovnaním kariér oboch hercov a usúdil, že sú si celkom podobné. Obaja začali hrať v približne rovnakom období – v neskorých 80-tych a v skorých 90-tych rokoch. V polovici 90tych rokov obaja zažívali veľkú slávu a z oboch sa stali sexsymboly. Nicole bola v tomto trochu tradičnejšia, blond vlasy a modré oči boli hlavným aspektom jej príťažlivosti, kým Hugh si pomohol vraj hlavne rozkošným ostychom postáv, ktoré hral. Každopádne, obom sa darilo. Otočilo sa to až koncom dekády.

Hugha polícia čapla s prostitútkou a bol z toho menší škandál. Približne v rovnakom období Nicole prišla o dieťa, ktoré čakala s Tomom Cruisom (toto mi už dnes znie ako úplné scifi). Aj Hugh, aj Nicole si od hrania na chvíľu dali pauzu, ich návrat bol ale v podobe filmov ako Love Actually, Notting Hill, filmy o Bridget Jones (Hugh) a Moulin Rouge!, The Others a Hours (Nicole, ktorá za ten posledný film získala Oscara). Krátky oddych od práce im teda asi prospel, keďže práve s týmito filmami si ich veľa ľudí spája.

Na druhej strane, toto boli zrejme posledné echt romantické filmy, ktoré natočili. Hugh ešte stihol napríklad Music and Lyrics (celkom milý film, aj pesničky má dobré), ale všeobecne začal niekedy okolo roku 2008 prevládať názor, že je na romantického hrdinu už pristarý. Nicoline filmy ako Australia a Nine takisto veľmi nebodovali ani u kritikov, ani u divákov. Minimálne nie tak, ako jej predošlé filmy. A tak to chcelo zmenu. Za posledné roky Nicole skórovala nomináciu na Oscara za film Lion a získala cenu Emmy za seriál Big Little Lies. Hugh to dal aspoň na nomináciu na Emmy za výkon v seriáli A Very English Scandal. Ako sám povedal, preorientoval sa na „fascinujúcich podlých darebákov“.

Nicole o Hughovi tvrdí, že sa v ňom snúbi skvelý zmysel pre humor s výbornými hereckými schopnosťami. On o nej zasa, že ku hraniu pristupuje inteligentne a je zábavná. Keď už sa toľko vychválili, možno si spoluprácu niekedy zopakujú. Mne sa na nich dívalo dobre, oceňujem, že sú takmer rovesníci. Hoci botox sa snažil, Nicole vek neokašle, a Hugh takisto nie. Za mňa určite plusové body za to, že šesťdesiatnikovi nedali za manželku o polovicu mladšiu modelku. Seriál ako taký bol napínavý, podozrievala som každého od Grace a Jonathana, cez Henryho a Eleninho muža, až po Gracine kamošky, otca a hlavného vyšetrovateľa. A priznávam, že finálny tip na vraha mi nevyšiel, čo je vlastne pozitívne.

Celý seriál má len 6 častí – to je tiež fajn, neznášam, keď to tvorcovia umelo naťahujú. Dúfam len, že sa producenti neinšpirujú seriálom Big Little Lies, ku ktorému vznikla aj nie veľmi potrebná druhá séria. Tak čo, idete do toho? Ak ste seriál videli a zaujal vás, internety tvrdia, že by sa vám mohlo páčiť aj niečo z tohto zoznamu: The Night Of, Elite, Defending Jacob a ďalšia novota od HBO menom The Flight Attendant, teda Letuška.

Ústredný manželský pár vo vzácnej chvíli, kedy Hugh vyzerá byť vyšší ako Nicole

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

A toto tu je ich Henry. Alebo pravým menom Noah Jupe (15) , ktorého možno poznáte z filmov Quiet Place a Ford vs Ferrari, alebo seriálu The Night Manager

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Donald Sutherland (85) ako Gracin otec, ktorý neznáša zaťa. To síce nie je veľmi originálna zápletka, ale ok. Má tu ešte niekto taký problém, že len čo v nejakom filme vidí Donalda, hneď očakáva, že bude zákerák? Chudák, ani neviem, čím si to zaslúžil, ale nepomôžem si.

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Obeť brutálnej vraždy si napriek jej latinskoamerickému priezvisku zahrala talianska herečka Matilda de Angelis (25). Tu ako fiktívna Elena Alves. Kto ju zabil? Ja už viem.

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

Žeby to bol jej manžel Fernando? Dosť často to býva práve partner obete

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Noma Dumezweni (51) ako obhajkyňa menom Haley Fitzgerald. Dlho som rozmýšľala, odkiaľ mi je Nomina tvár povedomá. Vysvitlo, že práve ona hrala Hermionu v pomerne novej divadelnej hre Harry Potter and the Cursed Child. Tú som síce nevidela, ale stačilo mi preletieť články, ktoré sa sťažovali na Hermioninu novú farbu pleti, aby mi herečka utkvela v pamäti.

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Detektív Joe Mendoza, ktorý z vraždy podozrieva chvíľami Grace, chvíľami Jonathana. Herca Edgara Ramiréza (43) som naposledy videla v seriáli American Crime Story, ktorý sa venoval vražde Versaceho. Edgar si tu zahral slávneho návrhára s neslávnym koncom

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Na záver zbierka kabátov, v ktorých sa Grace stihla ukázať. Ja by som si z nich aj vedela vybrať

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

Pre niektorých krása, pre iných hrôza grckovej farby. Kabát, ktorý vyvolal snáď väčšie emócie ako záverečné odhalenie vinníka

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Ryšavá Nicole, nekoktajúci Hugh a zazobané decká

 

Zdroje: Latimes.com, Buzzfeed.com, Vulture.com, Papercitymag.com







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk