Sia je divná

pridal kiwi 23.3.2021 o 19:18
Sia je divná


Kvôli novému filmu a kvôli Maddie Ziegler.

Je to naozaj vážne, keď dôvodom Siinej divnosti nie je jej parochňa, ale čosi iné. Už len to samo osebe je dostatočná motivácia na písanie. Prirátajte k tomu ešte fakt, že hudobníkov tu veľmi nezvykneme spomínať: nechcelo sa mi teda tentokrát Siu odignorovať. No a do tretice, nedávno oznámili nominácie na Zlaté maliny, a Sia (45) tam celkom bodovala.

Musím vás ale trochu sklamať, Sia síce je hudobníčka, kritiku však utŕžila nie za hudbu, ale za film, ktorý napísala a režírovala. Film sa volá Music, tak sa tvárme, že prepojenie s hudbou tam je. A o čom to ten zázrak je? O mladej autistke menom Music (preboha), ktorú do opatery dostane jej staršia sestra, teda Kate Hudson (41). Tá to s ňou má ťažké, pretože Music nevie verbálne komunikovať, zato žije hudbou a v hlave sa jej odohrávajú rôzne farebné choreografie. Music vo filme hrá Maddie Ziegler (18), tanečnica, ktorá už so Siou spolupracovala a objavila sa v niekoľkých klipoch k jej pesničkám. A tu už nám začína problém.

Maddie autistka nie je, takže autisti na Twitteri, Instagrame a Youtube sa začali sťažovať na to, že si Sia nevybrala autistickú herečku. Sia na to, že pôvodne si aj vybrala, ale herečka sa vraj na natáčaní necítila príjemne, atmosféra jej nevyhovovala a tak ju teda Sia vymenila za Maddie. Inú autistickú herečku sa už nájsť nepokúšala, rovno nasadila svoju favoritku. Táto verzia ale úplne nesedí, pretože predtým zase Sia tvrdila, že úlohu Music napísala Maddie na mieru a vyhovorila jej kvôli tomu účasť v inom filme. Keď sa dostatočne poriešilo filmové obsadenie, film aj stihol vyjsť a to spôsobilo ďalší problém.

Tie choreografie, ktoré si Music predstavuje, blikajú a rýchlo menia farby, čo teda údajne pre autistov nie je dvakrát príjemné. Sia sa oháňala tým, že chcela vytvoriť film pre autistov, no tí si ho asi veľmi vychutnať nemohli. Sťažovali sa aj na to, že Sia vo filme zobrazuje znehybňovanie autistov ako dobrý nápad, pričom tieto praktiky sú považované za neefektívne a prinajlepšom kontroverzné. No a do tretice: Sia pri filme spolupracovala s organizáciou Autism Speaks. Tú samotní autisti nemajú radi, vraj ich nechápe, nereprezentuje, nesnaží sa im pomôcť a pretláča o nich skôr negatívne stereotypy. Sia tvrdí, že tému autizmu poctivo študovala tri roky, no mnohým ľuďom sa to nezdá. K tomu, že Autism Speaks autisti kritizujú, sa doklikáte skôr za 5 minút ako za 3 roky. Sia napriek tomu ostáva verná verzii, že vôbec netušila o kontroverznosti tej organizácie. A tomu ľudia jednoducho neveria.

Sia sa to snažila zachrániť tým, že v rozhovoroch opisovala autistov ako ľudí so zázračnými schopnosťami, o ktorých skrátka musela natočiť film. Oni na to, že to si môže nechať. Nevedia predsa čarovať, ani čítať myšlienky, tak nech normálne rovno povie, že sú nejakým spôsobom postihnutí. Ale zase, nech sa netvári, že tomu postihnutiu rozumie, keď ani tri roky údajného štúdia na pochopenie nestačili. Film ale nekritizovali len oni, kritici si na ňom zgustli tiež. Ušli sa mu napríklad nominácie na Zlaté maliny v nasledujúcich kategóriách: najhorší film, najhoršia režisérka, najhoršia herečka v hlavnej aj vedľajšej úlohe. Uf.

Človek by si aj pomyslel, že stačilo. Ale nie, ideme ďalej. K filmu Music sa už toho asi veľa povedať nedá, ale ľudia si vďaka nemu všimli aj čosi iné. Vzťah speváčky/režisérky a herečky/tanečnice. Teda konkrétne Siu a jej silné puto k Maddie Ziegler. Spoznali sa v roku 2014 a Sia ich stretnutie opísala ako lásku na prvý pohľad, že vraj nikdy nezažila takú súhru s iným umelcom. To mala Sia 38 a Maddie 11. Maddie teda začala vystupovať v klipoch k Siiným pesničkám, neskôr ju sprevádzala aj počas živých vystúpení a turné a v roku 2015 klipe si s ňou zahral Shia LaBeouf (34). V roku 2017 už Maddie trávila so Siou toľko času, že ju volala druhá mama, jej reálna mama ju Sii požičiavala tak často, ako by bola Maddie deckom rozvedených rodičov. Sia na to, že nikdy nikoho nemilovala tak ako miluje Maddie, a je vraj Maddienej mame Melisse hrozne vďačná, že s ňou môže jej dcéru „zdieľať“. Hm...

Melissa sa dokonca v rozhovoroch podelila s informáciou, že jej 12-ročná dcéra spáva so Siou v posteli a že sa tam k sebe túlia. Úplne ako sestry! Akurát keby šlo o 12-ročnú babu a 39-ročného chlapa, asi by sa až tak veľmi netešila, že jo. Prespávačka u speváčky sa s veľkým pochopením verejnosti nestretla. Podobne obišli ďalšie vyjadrenia. Sia Maddie zabezpečuje 24-hodinovú ochranku, lebo sa za ňu cíti zodpovedná. Sia takisto organizuje stretnutia s Maddienými fanúšikmi. Stačí vraj jeden pohľad na Maddie a hneď vie, koľká bije. Takže ak sa jej to zazdá vhodné, zavelí, že s Maddie potrebuje mať rodinnú chvíľku a fanúšikovia, čo prahnú po fotke, sa môžu aj na hlavu postaviť. Okrem kontaktu s fanúšikmi má Sia kontrolovať aj celú kariéru Maddie. Vyhlásila totiž, že už nikdy nechce robiť na projektoch bez Maddie a tým spôsobom ju vraj k sebe pripútava. Ak Maddie dostane ponuku na nejakú filmovú úlohu, Sia to dokáže zvetovať, prípadne prosíkať Maddie, aby ju neprijímala.

A teraz vznikli dve možnosti. Podľa niektorých je Maddie pre Siu múza. Bez nej nevie tvoriť, tak ju logicky chce iba pre seba. Druhá skupina má väčšie obavy. To, čo Sia robí, podľa nich presahuje nejaký ten umelecký rozmer a ide rovno o grooming. Spanie v jednej posteli, ovplyvňovanie úloh a nárokovanie si na ňu je všetko súčasťou akéhosi predpripravovania si Maddie a celé sa to neodohráva v nevinnej rovine. Takže tak.

Filmové sestry v podaní Kate Hudson a Maddie Ziegler

Sia je divná

 

Celkom blbé, keď vytvoríte film s tým, že chcete potešiť nejakú komunitu. A práve tá komunita, pre ktorú je film určený, ho úplne sprdne. Maddie začala film natáčať ako 14-ročná a vraj z toho veľmi radosť nemala. Nakrúcanie jej bolo nepríjemné, hrať autistku tiež a bála sa, že autisti budú jej výkon považovať za ich zosmiešňovanie. Sia na to, že to ona nikdy nedopustí. Nuž, nevyšlo. Dokonca aj autisti Maddie ľutujú za to, že ju Sia dotlačila do takého blbého filmu.

Sia je divná

 

Ľahučká epilepsia

Sia je divná

Po premiére filmu Sia (na fotke asi inšpirovaná starou dobrou Marfušou) vystriedala všetky možné reakcie. Najprv sa ospravedlnila, potom tvrdila, že celý film myslela dobre, nakoniec si zmazala konto na Twitteri. Ale tak, kým prišli nominácie na Maliny, Music nominovali na Zlatých Glóbusoch, rovno dvakrát. Tieto nominácie sa však, podľa očakávania, stretli s lavínou kritiky.

Sia je divná

 

Sia s Maddie, keď bola Maddie decko. Ešte predtým, než jej Sia kupovala na narodeniny autá, a hovorila o nej ako o dcére

Sia je divná

 

Novšia, z natáčania Music

Sia je divná

 

Trailer k filmu

 

Pamätáte si ešte?

 

Zdroje: Pajiba.com, Dailymail.co.uk, Cheatsheet.com, Meaww.com, Time.com, Usmagazine.com, Buzzfeed.com







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk