Celebrity boli nekorektné

pridal kiwi 12.8.2021 o 9:12
Celebrity boli nekorektné


Sériu internetom kritizovaných hviezd spustím Mattom Damonom (50).

 

Matt Damon

Ten si zavaril, keď sa sám od seba rozhodol v rozhovore ponúknuť informáciu, že až donedávna používal jeden výraz, ktorý mu musela jeho dcéra zatrhnúť (spomenul vtip z jedného svojho filmu,  dcéra až odišla od stola, keď ho počula, a napísala mu esej o tom, prečo by tak vtipkovať nemal).

Výraz je to taký zavrhnutiahodný, že sa ani nepoužíva kompletný, len vo forme "f-word" (ale milostivo vám prezradím, že ide o slovíčko faggot), a je to hanlivé označenie homosexuálov. Na internete sa už začali vynárať otázky, prečo, preboha, by sa Matt k niečomu takémuto verejne priznával, veď predsa vie, že za toto ho v Hollywoode sprdnú?!

Blind Gossip už ponúka odpoveď: vraj Mattovi docvaklo, že jeho používanie daného zakázaného slovíčka sa malo už-už prevaliť, tak to radšej prezradil sám a spravil z toho dojemný príbeh o tom, ako mu dcéra rozšírila obzory. Šikovná stratégia, treba uznať. Ešteže toho génia vo filme Good Will Hunting hral on.

Matt ale neskôr v ďalšom interview zahlásil, že vlastne on ten výraz nikdy nepoužíval, že vraj ho len vo svojom rodnom Bostone často počul, načo mu jeho dcéra povedala niečo v zmysle: "No, ale dnes už také slová nepoužívame" a on: "Presne! Toto slovo už nepoužívame!" myslel tým ale, že ako spoločnosť ho už nepoužívame, nie však, že ho až dovtedy používal on sám! On nijaké hanlivé výrazy vo svojom slovníku nemá, jasné?!

No, jasné ako jasné, skôr sa mi núka táto verzia: Matt sa chcel pochváliť akože pekným príbehom o tom, ako ho dcéra niečomu priučila (aby sa, ako tvrdí BlindGossip, trošku dostal z budúcich konopí). To sa ale trochu minulo účinku, lebo ho ľudia aj tak skritizovali. Vraj ak až nedávno daný výraz vyškrtol zo svojho slovníka, je to aj tak dosť neskoro a predsa aj takých 10-15 rokov dozadu sa vedelo, že sa takéto slová čo? No používať nepatrí.

Nasledoval nový príbeh o tom, ako Matt toto slovo, ani iné podobné nevhodné, nikdy nepoužíval, na pretras prišli len v rozhovore s dcérou. Ok teda. Veď vynašiel sa nakoniec nejako. Reakcie na priznanie. Väčšinou v štýle: „To naozaj si Matt až doteraz myslel, že TO slovo sa v pohode môže používať?“, „Uvedomujú si celebrity, že niekedy je lepšie byť ticho?“ a „Matt, dokelu, prečo by si toto sám od seba vyťahoval?

 

Celebrity boli nekorektné

 

Celebrity boli nekorektné

 

Celebrity boli nekorektné

Celebrity boli nekorektné

 

Celebrity boli nekorektné

 

Matt na premiére filmu Stillwater, v ktorom hrá hlavnú úlohu. Slečna vedľa je Alexia Barrosso (22), ktorú síce vyženil, ale považuje ju za vlastnú dcéru. Okrem nej má ešte ďalšie tri slečny. Tie majú 11, 13 a 15 rokov. Matt v rozhovoroch neupresnil, s ktorou dcérou oný hlboký rozhovor viedol, tak som sa sem rozhodla dať najaktuálnejšiu fotku s jeho najstaršou. Nevylučovala by som ale, že diskutoval s nejakou z tínedžeriek.

Celebrity boli nekorektné

 

Billie Eilish

Ak Billie Eilish (19) striedavo nelamentuje nad svojou postavou a nepýta sa, kto by ju chcel povylizovať, potom rozčuľuje (bývalých) fanúšikov hraním sa na černošku. Čo je síce doménou Ariany Grande (28), ale Billie vraj tiež nie je úplne neviniatko.

Po internete začali kolovať rôzne videá Billie, v ktorých sa vraj snaží znieť ako černoška, používa slangové výrazy, typické pre černochov a pozornosti ľudí neuniklo ani to, že až donedávna sa obliekala ako priemerný černošský rapper. Problémom má byť to, že Billie sa kedykoľvek môže rozhodnúť obliekať inak (čo už vlastne dnes platí), takisto môže zmeniť štýl rozprávania a už nikomu ani len nenapadne akákoľvek spojitosť s černochmi. Ľudia s tmavou farbou pleti sa ale môžu aj na hlavu postaviť (respektíve rozprávať a obliekať sa akokoľvek chcú) a stále sú vnímaní ako černosi, čo pre Billie neplatí (a teda vraj černochov kopíruje len vtedy, keď sa jej to hodí, no nemusí sa zároveň báť, že si na nej zgustne nejaký rasista).

Klinec do rakvy bol rozhovor, v ktorom sa Billie spýtali na obľúbenú animovanú postavu. Speváčka uviedla Cindy zo seriálu The Boondocks (nevidela som) a už bol oheň na streche. Cindy je totiž beloška, ktorá sa rada hrá na černošku. Tento výber zdôvodnila Billie tým, že Cindy je ako ona, ak by teda Billie robila a hovorila všetko, čo si myslí. Problémy sa ale v prípade Billie neobmedzujú len na černochov, naopak, súvisia aj s Aziatmi.

Konkrétne škandál spôsobilo video, v ktorom trinásťročná Billie spieva pesničku, ktorá obsahuje nelichotivý výraz na označenie ázijskej komunity. To už speváčka vysvetlila tým, že v tom veku nepoznala pravý význam toho slova, nevedela teda, že je nevhodné a keďže bolo v danej pesničke, zaspievala ho. Určite sa ale nechcela nikoho dotknúť a ak sa jej o podarilo, ospravedlňuje sa.

Kritiku si Billie zlízla aj za ďalšie video: v ňom sa okrem odpovedania na otázky hrala so šteniatkami. Kameň úrazu bol v tom, že sa vraj jednému psovi prihovárala paródiou jazyka z nejakej ázijskej krajiny. To však Billie vyvrátila, používala totiž vymyslenú hatlaninu a zdrobneniny, ako sa to často robí v konverzácii s ľudskými aj zvieracími mláďatami. Kopa ľudí toto vysvetlenie považuje za logické, s tým, že rasistické je skôr to, že človek počuje nejaké nezmyselné maznanie a automaticky mu napadne, že to je určite pokus o čínštinu, alebo japončinu. Nikto normálny by vraj v tom Billienom rozhovore nič rasistické hľadať nemal.

Aby sme na záver pokryli všetky možné spôsoby urazenia iných, niektorí členovia LGBT komunity takisto prejavili nevôľu voči Billie. Dôvodom bol videoklip k pesničke Lost Cause, v ktorom Billie oslavuje s kamarátkami, tancujú spolu, hrajú spolu Twister, sú dosť kontaktné a tak podobne (ako tínedžerky často bývajú). Podľa nich sa teda Billie štylizuje do úlohy lesby, aby na pesničku nalákala lesbické publikum a komunitu tak využíva, keďže vlastne lesbou nie je (má priateľa).

Navyše, keď Billie zverejnila fotky z natáčania videoklipu na Instagrame, pridala k nim popis: "I love girls", čiže "Milujem dievčatá". Tak a máte to. Kontroverzie až - až. Billie sa už na Instagrame stihla za niečo ospravedlniť, že vraj nechcela nikomu ublížiť, video so psom nebolo myslené ako nijaký výsmech a podobne.

 

Je to jasné, Billie to hrá na lesbu. Tvrdí Twitter. Vraj takto sa kamarátky nesprávajú a nepozerajú na seba.

Celebrity boli nekorektné

 

Celebrity boli nekorektné

Celebrity boli nekorektné

 

Nejaké ukážky z natáčania videoklipu, aby ste vedeli, o čo tam vlastne išlo.

Celebrity boli nekorektné

 

Celebrity boli nekorektné

A celé video, tak môžete analyzovať

 

Odhalenie rasistických škandálov nejakými investigatívcami.

Celebrity boli nekorektné

 

A inkriminované video, obsahujúce problematický rozhovor so psom

 

Olivia Rodrigo

Okrem Billie kritike čelí aj ďalšia mladá speváčka, Olivia Rodrigo (18). Tá ešte pár mesiacov dozadu, v máji, zbierala chválu za album Sour, ktorý je vraj taký dobrý, že v ňom nechcete preskočiť ani jednu pesničku. Bohužiaľ, nič netrvá večne.

Slečnu už dobehol jej účet na Twitteri, kde je vidieť jej tohtoročné príspevky, v ktorých používa slangové černošské výrazy. Tie sa radia do takzvanej AAVE, špeciálneho dialektu černochov, ktorý sa vyznačuje špecifickou slovnou zásobou a gramatikou.

Problém je v tom, že táto gramatika je častokrát považovaná za nesprávnu a černosi sú za ňu kritizovaní, no potom si príde nejaká nečernošská Olivia, začne túto gramatiku a výrazy používať a nikomu to nevadí, naopak, je to zaujímavé a trendy.

 

Olivia a album Sour

Celebrity boli nekorektné

 

Mladú už stihla zhučať Courtney Love (57), že vraj nápad na fotenie odkukala z albumu jej skupiny Hole. Na obranu Olivie ale poznám tínedžerov, čo o Hole a Courtney nepočuli (žiaľ, starnutie dobieha nás všetkých), a ešte vždy je tu šanca, že sa Olivia inšpirovala Kingovou Carrie

Celebrity boli nekorektné

No a poďme už teda na tie problémy. Špeci slang predstavujú slová homegirl, crine namiesto crying, a frázy best believe a imma.

Celebrity boli nekorektné

 

Niektorí ale Oliviu obhajujú, vraj ťažko sa vyhne preberaniu černošského slangu, keď je tento slang tak spopularizovaný, že ho používajú skoro všetci mladí ľudia, a to bez ohľadu na farbu pleti

Celebrity boli nekorektné

 

A dajme si aj pesničku, toto je asi jej najznámejšia

 

Zdroje: Buzzfeednews.com, Dailymail.co.uk, Buzzfeednews.com, Nflnewsz.com, Bbc.com, Dailymail.co.uk, Buzzfeed.com







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk